A BME-ről érkezik az új oktatási államtitkár

Balog Zoltán, az emberi erőforrás minisztere ma jelentette be, hogy az új kormányban Klinghammer István felsőoktatási államtitkárt Palkovics László, a BME tanszékvezetője váltja majd.

Kedden a miniszter csak annyit mondott a leendő államtitkár személyéről, hogy egy nemzetközi nagyvállalattól érkezik, és a kormányfő személyesen kérte fel a tisztség betöltésére, de ma lerántotta a leplet: Palkovics László, a BME Gépjárművek és Járműgyártás Tanszékének vezetője kapja a megbízatást.
A Széchenyi-díjas gépészmérnök 2009-től 2012-ig a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyettese volt, 2013 óta a Műegyetem tanszékvezetője – de nem csak a felsőoktatásban dolgozik, nagyvállalati tapasztalata is van. 1995-ben nevezték ki a német Knorr-Bremse fékrendszereket gyártó cég magyarországi leányvállalatának fejlesztési igazgatójává, 2003-ban európai kutatási és rendszerfejlesztési igazgató lett, de a Mercedesszel is jó kapcsolatot ápol, 2009-ben – a Mercedes-Benz kecskeméti gyárépítési döntése után – választották a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyettesévé.
Arról, hogy miért rá esett a választás, Balog Zoltán az mno.hu-nak azt nyilatkozta, hogy Palkovics László nemcsak egy nemzetközi nagyvállalatnak a jelentős vezetője, de rektorhelyettes is volt a Kecskeméti Főiskolán, így jól ismeri a felsőoktatást is. A kétezres évek elején ő volt az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság elnöke, ahol összekapcsolódott a gazdaság- és tudománypolitika, a kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás; emellett Palkovics az MTA-nak is tagja.
A kormányzat kiemelt célja, hogy a felsőoktatásban is bevezesse a duális képzést azokon a területeken, amelyek a reálgazdaságnak képzik a szakembereket – ebben pedig Palkovics László Kecskeméten a járműmérnöki képzés elindítása során már jelentős tapasztalatokat szerzett. A szeptembertől bevezetésre kerülő kancellária-rendszer gyakorlati átültetését is magára vállalta az új államtitkár. Mint arról korábban írtunk, ősztől a felsőoktatási intézmények élére kancellárok kerülnek, akik a gazdasági működés irányítása mellett munkáltatói és szakmai felügyeleti jogokat is kapnak.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]