Növekvő vízraktározás – lassuló tengerszint-növekedés

A NASA műholdas mérései megmutatták, hogy milyen hatással volt a tengerszint-emelkedésre a talaj növekvő vízraktározása: az elmúlt évtizedben 20 százalékkal lassította le a Föld a tengerszint-növekedést.

A Jet Propulsion Laboratory és a Kaliforniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a talaj növekvő vízraktározása miatt lassul a tengerszint növekedése, vagyis a sarki jégtakarók és a gleccserek folyamatosan olvadnak, a Föld éghajlatában és időjárásában végbement változások miatt pedig a kontinensek 3200 milliárd tonna vizet szívtak fel és raktároztak el. Ez a globális folyamat eloszlott a kontinensek között, de a felszívott víztömeg összesen akkora, mint az amerikai Huron-tóé, ami a világ hetedik legnagyobb tava.

Globális hidrológiai körforgásnak azt nevezzük, amikor az óceánokból elpárolgó hatalmas mennyiségű víz eső vagy hó formájában visszatér a szárazföldre, majd innen ismét az óceánba jut a folyók és vízelvezetők által.  Azt már régóta tudni lehetett, hogy ez a körforgás hatással van a tengerszint-emelkedésre, ám a kutatók a változás mértékét globálisan eddig nem tudták lemérni.

A NASA 2002-ben bocsátotta fel GRACE nevű kettős műholdját, amit a méréshez szükséges eszközökkel is elláttak. Így mostanra már kimutatható az is, hogy a talaj kiszáradásának és nedvesedésének mintája alapján a vizes területek egyre nedvesebbek lesznek, a szárazak pedig egyre jobban kiszáradnak. A mintázat egyébként összhangban van a klímaváltozási előrejelzésekkel.

 

Forrás: index.hu
Kép: islamforchristians.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]