Esélyegyenlőségi nap az EHÖK és az ÁJK HÖK szervezésében

Április 24-én, szerdán az ELTE EHÖK és ÁJK HÖK Esélyegyenlőségi napot szervez, melynek az ÁJK “A” épülete ad otthont.

Az aulában az Ifjúságsegítő Csoport Akciónapja látogatható, délután 2-től pedig Érzékenyítő tréning lesz “Lásd, hallgasd, érezd Te is!” címmel, ahol lehetőségetek nyílik kipróbálni, milyen vakvezető kutyával közlekedni, megtudhatjátok, hogyan érdemes kommunikálni siketekkel, megtapasztalhatjátok, milyen nehézségekbe ütköznek a diszlexiás személyek olvasás során és fény derül arra is, hogyan látják a világot az autista emberek. A tréningen csak 15 fő vehet részt, így részvételi szándékotok kedd estig a bakos.andi.gyp@gmail.com e-mail címen “érzékenyítő foglalkozás” tárggyal jelezzétek.

16 órától köszöntő, majd egy kerekasztal beszélgetés veszi kezdetét a kormányzat, az oktatási intézmény, a civil szféra és a for-profit szektor képviselőivel.

A beszélgetéseken jelen lesznek:

– Héthelyi Attila – Salva Vita Alapítvány
– Dobár Attila – REHABJOB
– dr. Szőke Lászlő – Fogyatékosságügyi Főosztályvezető, EMMI
– Horváth Mariann –Felsőoktatási és tudományszervezési referens, EMMI
– dr. Kóczián Lilla – ELTE ÁJK Esélyegyenlőségi Referens
– Andráska Zsófia – Forrás Consulting Kft.

Az alábbi témákról lesz szó:

– Fogyatékossággal élők a felsőoktatásban
A társadalmi integrációs törekvések részeként elengedhetetlen, hogy növeljük a felsőoktatásban részt vevő fogyatékossággal élő fiatalok számát, ezzel nem csak a társadalmi együttműködést elősegítve, hanem a fogyatékossággal élők rétegét visszahozva a társadalom perifériájáról, azt is támogatva, hogy minél több fogyatékossággal élő fiatal lehessen hasznos és aktív tagja a társadalomnak.

– Fogyatékossággal élő frissdiplomások a munkaerőpiacon
A mai munkaerőpiaci helyzetben a frissdiplomások munkatapasztalat hiányában hihetetlenül nehéz helyzetben vannak az elhelyezkedés terén. Ebben a felfokozott versenyben a fogyatékossággal élő frissdiplomások komoly hátrányban vannak, nem csak a fogyatékosság tényéből természetszerűen következő okok miatt, hanem a prekoncepciók és esetenként negatív diszkrimináció miatt is. Erre a helyzetre feltétlenül megoldást kell találni, amivel az integráció és a munkaerőpiac sokszínűsítése mellett csábítóvá tehetjük az érintett fiataloknak a felsőoktatási képzéseket.

19 órától Tom Robbinson pere tekinthető meg a Perjátszó Kör Egyesület előadásában. A történet egy afroamerikai férfiről szól, aki egy baleset folytán maradandó testi károsodást szenved, mégis olyan bűncselekmény elkövetésével vádolják meg, amit fizikailag képtelen volt elkövetni, vagy mégsem?

Az Esélyegyenlőségi nap végül egy fogadással zárul, melyen lehetőség van beszélgetni a résztvevőkkel, szervezőkkel. A programok természetesen egész nap ingyenesen látogathatók, és a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]