Miért jó Erasmusosnak lenni?

Az Erasmus mindenkinek mást jelent: szakmai tapasztalatot, tanulmányi fejlődést, vég nélküli bulizást, kapcsolati tőkét vagy egy új közösséget.

Egy közös van a felsoroltakban: a lehetőség. Számos hallgató ösztöndíjjal utazza be a világot, országhatárokon áthidaló együttműködésekben vesz részt vagy végzi el a szakmai félévét. Hiszen a Tempus Közalapítvány (TKA) neve nem csak a sokak által ismert tanulmányi félévet fémjelzi, hiszen szakmai gyakorlatra vagy komplett mester vagy doktori képzésre (Erasmus Mundus) is lehet pályázni.

Egy (vagy több) külföldön eltöltött szemeszter lefutása alatt karriert meghatározó impulzusok érhetik a kiutazó hallgatót, így jött létre a Budapest Kitchen, a Prezi.com, az Ív&Candie blog vagy egy Cartoon Forumon bemutatott rajzfilm. Az Erasmus program indulásakor sokan nem értették a csereprogram esszenciáját: miért tanulnánk külföldön ugyanazt, amit itthon is lehet? Mára persze felértékelődött a nemzetközi tapasztalat fogalma. A munkaadók fontos szempontjává vált az idegen nyelv ismerete, a nemzetközi együttműködésben való alkalmazkodás és problémamegoldó képesség. Ha egy önéletrajzban szerepel külföldi időszak, rögtön más szemmel nézik a jelentkezőt, elismerően, sőt előnyt érdemlően. De a globalizációval ez a tapasztalat lassan nem csak egy különleges plusz, hanem alapvető elvárás a munkakeresőkkel szemben.

Nem elhanyagolható tényező, hogy egy ösztöndíjas félév hozzájárul a személyes fejlődéshez is. Komoly önismeretre lehet szert tenni, amikor a biztos családi, baráti háttér már csak a távolból, több ezer kilométerről támogat, és eleinte csak magunkra számíthatunk. Ha pedig egy ilyen időszak sikerrel és elégedettséggel zárul, akkor a hallgató jó adag magabiztossággal és határozottsággal folytathatja az itthoni tanulmányait vagy léphet ki a munkaerőpiacra.

A korábbi tapasztalatokból kiderül, hogy sokaknak sorsfordító volt egy kint eltöltött szemeszter. Volt, aki még évekre ott maradt és volt, aki a kinti egyetemen találkozott leendő munkatársaival, vágott bele nemzetközi projektbe vagy szerzett elismert szakemberektől ajánlást. A kapcsolati háló ezerfelé ágazik, ha az ember belekap a lendületbe, nincs határ vagy korlát, ami a kibontakozást megakadályozhatná.

Végül az olyan szempontok sem maradhatnak el, mint megismerni egy másik kultúrát, beleszokni egy idegen nép mentalitásába, embereket megismerni a világ minden tájáról, különleges ízeket kóstolni, várost nézni, hegyet-völgyet megmászni. De ez már csak a ráadás.

Kép forrása: erasmustravelblog.blogspot.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]