Álom a karrier az Európai Unióban?

Karriert kiépíteni az Európai Unióban nem könnyű, de nem is lehetetlen. Kitartással és megfelelő motivációval akár Brüsszelben és Luxemburgban is dolgozhatsz.

2012. március 26-án az ELTE Társadalomtudományi karán Fülep Ágnes, az EPSO magyarországi gyakornoka tartott előadást az Európai Személyzeti Felvételi Hivatalról, majd Kiss Virág osztotta meg tapasztalatit az érdeklődőkkel.

Az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal célja, hogy a 2004-ben frissen csatlakozott 10 tagállamból nagyszámú munkaerőt közvetítsen a Bizottságoktól egészen a Számvevőszékig. Ez az egyetlen szervezet, ami felelős az uniós intézményekbe való felvételiért.

Az EU-s intézményekben való munkavállalással együtt jár nagyon sok plusz is, mint az utazás, a kihívásokkal teli munka, lehetőségek a nyelvtanulásra, egy motiváló közösség és nem utolsó sorban a magas fizetés. – mondta el Fülep Ágnes.

Az EPSO olyan fiatalokat keres, akik motiváltak, erős elemző, szervező, kommunikációs képességekkel rendelkeznek, és könnyen tudnak alkalmazkodni, hiszen a sok utazás nem egy nyugodt életforma. Nagyon fontos, hogy csak a legjobbakat választják ki, ezt meg is tehetik, hiszen minden évben többszörös a túljelentkezés. Ezért nagyon fontos a felkészültség és a rutinosság a feladatok megoldásában. – javasolta Kiss Virág.

A jelentkezés feltétele az uniós állampolgárság, a BA diploma, valamint a nyelvismeret (1. nyelv: a 23 hivatalos nyelv egyike, 2. nyelv: angol, német, francia)

Kétféle munkakörben hirdetnek felvételt, adminisztrátor és asszisztens. Ezeken belül is két-két külön csoport van, melyeket tapasztalat szerint választanak szét.

A felvételi eljárás egy online formanyomtatvány kitöltésével kezdődik, amit a magyarországi számítógépes előválogató követ, ahol felmérik a jelentkezők készségeit és egyes esetekben a szakmai kompetenciájukat. A teszt szövegértésből, logikai és absztrakciós készségek felméréséből, valamint a helyzetmegítélést, pontosságot, szervezési és prioritási adottságokat, titkári kvalitást vizsgáló feladatokból áll össze. Az előválogatóról továbbjutottak már Brüsszelben mérettetnek meg, ahol a munkakör betöltéséhez szükséges készségeket vizsgálják leginkább. A teszt hat részből áll: a szakmai tesztből, egy szóbeli prezentációból, egy strukturált interjúból, a csoportos gyakorlatokból, a nyelvi készségek felméréséből, valamint egy esettanulmányból. Aki ezeken a teszteken is sikeresen szerepel, felkerül a tartaléklistára, melyet az összes uniós intézmény megkap és választhatnak a jelöltekből, akiket interjúra hívhatnak be, majd a szerencséseknek állást is ajánlanak.

Öt főbb terület van: European Public Administration, jog, kommunikáció, könyvelés, külkapcsolatok. Az idei évben, március 15-től április 17-ig lehet jelentkezni, a www.eu-careers.eu oldalon. A felkészülésben segítséget nyújthatnak a www.eutraining.eu illetve, a www.euvizsga.eu oldalak. Valamint a The Ultimate EU Test Book.

Fotós: Száraz Dénes

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]