Steven Gerrard újból bajnok csapatot csinált a Rangersből – lehet, hogy majd ő követi Kloppot a Liverpool kispadján?

Steven Gerrard profi pályafutása alatt szinte mindent megnyert a klubcsapatával, amit lehetett. Egy dolgot azonban mégsem: bajnokságot. Most edzőként erre kiváló lehetősége van, hiszen az általa irányított Rangers 21 ponttal vezet a Celtic előtt, és elképzelhetetlen, hogy ne legyen bajnok a csapat. Mostani cikkünkben a korábbi legendás csapatkapitány edzői karrierjét nézzük meg, továbbá azt, mitől van ennyire rendben a Rangers, és milyen további lehetőségek várnak Gerrardra.

Gerrardot 2018 májusában nevezték ki a skót csapat edzői posztjára, úgy, hogy korábban még nem volt felnőtt együttesnél edző. Előtte azonban nézzük meg, milyen állapotban volt ekkor a patinás skót klub! A Rangers története során 54-szer nyert bajnoki címet, ami világrekordnak számít! Ugyanakkor a legutolsó bajnoki címe 2011-ben volt, utána a klub súlyos válságba került, csődeljárást kezdeményeztek ellene, és meg sem állt az együttes a negyedosztályig. Az első osztályba kerülés négy év alatt végül csak összejött. Az első szezonban 67 ponttal a 3. lett a Rangers, ahogyan a következő évben is a dobogó alsó fokát érte el. Ekkor érkezett Gerrard, aki az első szezonban a második helyre vezette a csapatot, 78 szerzett ponttal, és meglett az Európa Liga-szereplés is. Itt sikerült továbbjutni a csoportból, ahol a legjobb tizenhat jelentette a végállomást a Leverkusen elleni kettős vereséggel. A tavalyi szezont a COVID-19 miatt leállították, a Rangers ismét a 2. lett, nem sikerült jelentősen előrelépni.

Az idei szezon azonban minden várakozást felülmúl. Mondhatni beérett Gerrard munkája. 28 fordulót követően zseniális a 76 szerzett pont, és szintén káprázatos, hogy mindössze nyolc gólt kapott a Rangers. A 68 szerzett gól ugyancsak remek szám, és egészen elképesztő, hogy a Rangers veretlen a bajnokságban. Az Európa Ligában ráadásul 14 szerzett ponttal lettek elsők, megelőzve a Benficát is. A legjobb 32 között a belga Antwerp jön majd.

De minek is köszönhető, hogy ennyire remek csapatot rakott össze a Liverpool korábbi legendája?

Először is egy statisztikát nézzünk: Gerrard eddig 153 meccsen irányította a Rangerst, és már elérte a száz győzelmet!

Van egy kiváló videó, ami kikerült Gerrard első edzéséről. Itt látni, hogy űzi, hajtja a játékosait, hogy nincsen elveszett labda, agresszíven kell letámadni, nem pedig kocogva. Ezt a mentalitást Gerrard magával hozta, és ezt igyekszik át is adni a játékosainak. 

Továbbá az együttesnek van egy kiváló jobbhátvédje, James Tavernier, aki remekül lép fel a támadásokhoz, ráadásul mind gólpasszok, mind gólok terén kiemelkedő szezont fut. Szerzett a bajnokságban 11 gólt és adott mellé kilenc gólpasszt is, vagyis húsz gólban működött már közre. Igazi kincs ő!

Gerrard és kapitánya, Tavernier remek párost alkotnak

Most két Európa Liga-meccs alapján bemutatjuk, milyen taktikával játszik a Rangers, és mi Gerrard filozófiája a labdarúgásról. Elöljáróban annyit, Benitez korábban megjegyezte róla, hogy kiváló taktikai érzéke van, ért a focihoz, és karrierje alatt is olyan edzők keze alatt dolgozott, akiktől sokat tudott tanulni.

Gerrard a 4-3-3-as hadrendet alkalmazza főképpen, de előfordult már az is, hogy 4-2-3-1-et használt, vagy éppen az Ancelotti által gyakran favorizált 4-3-2-1-es karácsonyfa formációt. A csapat próbál egy stabil labdabirtoklásra épülő, támadó focit játszani, ahol a középhátvédeknek fontos feladata van a labdakihozatalokban. Ennél is nagyobb feladat hárul a szélsőhátvédekre, a fentebb említett James Tavernier pedig élvezi, hogy ebben a rendszerben játszhat, és sokszor felér a kapuhoz.  

A Rangers a labda nélküli játékban. Szűkíti a területet, Morelos az ék, mögötte középen Hagi és Kent, majd a három belső középpályás. 4-3-2-1-es formáció ez, amelyben szélsőközéppályás nem igazán van, hanem a játékosok helyet hagynak a felfutó hátvédeknek.
Itt szintén észrevehető ez a formáció, szépen zárva vannak a területek, a játékosok, Hagi és Kent követi a két középső embert, Arfield mozog a labdásra.
A két szélsőhátvéd teljesen kihúzódik a vonal mellé, segítve a labdakihozatalt, és kellő szélességet biztosítva a csapatnak. Mind a ketten fel is lépnek a támadásokhoz. Ebben a szisztémában labdabiztos középhátvédekre van szükség, hiszen ha van egy eladott labda, rendkívül sebezhető tud lenni az együttes.
Tavernier és Barišić is messze fent.
Vonallal behúzva a négy hátvéd közötti távolság, mindannyian messze helyezkednek egymástól.
Fentebb már említésre került, hogy Tavernier milyen gyakran ér a kapu elé; íme egy kép, amikor a balról jövő beadásra ő érkezik és fejezi be lövéssel az akciót.

Gerrard sok mindent áthozott Liverpoolból, tanult is Klopptól, mert hasonló elvek mentén szervezi a csapat játékát. Ahogy a Poolban Robertsonnak és Alexander-Arnoldnak fontos szerepe van a támadásépítésekben, ez ugyanígy megvan a Rangersnél, ahol Tavernier és Barišić lép fel rengeteget a támadásokhoz, és játszanak teljesen feltolt vonalszélsőt. Gerrard nagyon jól összerakta a Rangerst, egy olyan csapatot hozott létre, amely végre bajnok lesz, ráadásul nemzetközi szinten is lehet már vele számolni. Újraélesztette a nagynevű klubot, csakúgy, mint Klopp a Liverpoolt.

Végezetül: lehet-e Steven Gerrardból a Liverpool következő menedzsere? A kérdés reális, hiszen mind neki, mind Kloppnak 2024-ben jár le a szerződése. Manapság van egy trend, miszerint a klubcsapatok előszeretettel nyúlnak vissza a korábbi játékosaihoz. Van, ahol ez bevált, van, ahol nem. Zidane mindenképp sikeres (volt) a Real Madriddal, ahogyan Dárdai is a Herthával, Arteta egyelőre nem váltja be a reményeket, Lampard megbukott, Pirlo felemás szezonon van eddig túl a Juventusnál. Az nem kérdés, hogy mindennél jobban adná magát, hogy az elmúlt évtizedek legjobb, legmeghatározóbb Liverpool-játékosa foglalja majd el Klopp helyét. Erről a német edző a következőket mondta még 2019 őszén: „Ha engem kérdeztek, hogy kinek kell utánam jönni, egyértelmű, hogy Stevie-t mondanám.”

A korábbi remek Pool-játékos, a 66 éves Phil Thompson is azt mondja, hogy Gerrardnak kell majd következnie a Pool menedzseri székében. Szóval nyilvánvaló, hogy ő az, aki eszembe jut, amikor a Liverpool következő menedzseréről van szó. Két idényt eltöltött a klub utánpótlásában is edzőként, volt lehetősége megfigyelni Jürgent munka közben, hogy hogyan irányította és edzette a csapatot, betekinthetett Klopp módszereibe. Ez segíthet neki, hogy tovább tudja vinni, mert aki megérkezik, nem akar majd túl sokat változtatni. (Forrás: A korábbi Liverpool-játékos Steven Gerrardban látja Jürgen Klopp örökösét | Eurosport (hosszabbitas.hu)

2024-től már Gerrard irányítja a Liverpoolt?

Ha minden jól alakul, erre a kérdésre majd csak 2024-ben kell választ adnia a Liverpool vezetőségének.  Bár az idei szezon nem alakul túl jól a vörösök számára, nem sok esély van a távozására. Steven Gerrardnak pedig addig is minden esélye megvan, hogy még fejlődjön, minél több bajnoki címet szerezzen, megmutassa magát akár a Bajnokok Ligájában is. Mindenképp gyönyörű történet lenne, ha már játékosként nem jött össze a bajnoki cím számára a Liverpoollal, akkor edzőként ez sikerüljön.

A végére pedig a linken egy kis videós összeállítás a Rangers szemgyönyörködtető játékából.

Felhasznált képek forrása: totalfootballanalysis.com, liverpoolfc.com, BT Sport, theguardian.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]