Sikerre hangolva – maximális létszámmal az olimpiai álomért

Múlt hétvégén ért véget a rövidpályás gyorskorcsolyázók idei világkupa-sorozata, amelynek során mindkét magyar váltó sikerrel kvalifikálta magát a 2018-as téli olimpiára. Ezzel a sportág történetében Magyarország először szerezte meg a maximális tíz olimpiai kvótát. A váltók kijutása mellett egyéniben is jól szerepeltek versenyzőink. Előzetes számítások szerint minden számban legalább 2 magyar short trackesnek szurkolhatunk majd Pyeongchangban.

Szeptember végén Budapesten vette kezdetét az idei short track világkupa, majd egy héttel később a hollandiai Dordrechtben folytatódtak a küzdelmek, végül a két ázsiai helyszínen, Shanghajban és Szöulban zárult a sorozat. A versenyek során a jó helyezéseken kívül egy még nagyobb cél lebegett a sportolók szeme előtt, ugyanis a világkupaversenyek alapján dőlt el, hogy egy-egy számban egy nemzet hány versenyzőt indíthat az olimpián.
A legkiélezettebb harcot a váltók versenye hozta, miután az olimpián csupán 8 csapat indulhat.

A világbajnoki ezüstérmes női váltó Budapesten a 6. helyen végzett, Dordrechtben azonban nem sikerült a legjobb 8 közé jutniuk. Shanghajban a B döntő megnyerésével 5. helyen zártak. A záró világkupán, Szöulban elődöntőbe jutásukkal eldőlt, hogy megvan a hőn áhított olimpiai kvóta. Végül teher nélkül versenyezve, 6. helyezéssel zárták a világkupa-sorozatot. A Jászapáti Petra, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca alkotta együttes világkupaversenyek során nyújtott kiegyensúlyozott teljesítménye szép olimpiai reményekre jogosít.

A hölgyekkel ellentétben a férfiaknál az utolsó pillanatig izgulni kellett a kvótáért. A világbajnoki ezüst- és bronzérmes, korábbi években világkupagyőztes váltó idei versenyei hektikusra sikeredtek. Budapesten  a negyeddöntőben a fiatalabb Liu testvér, Shaoang az egyik kanyarban kicsúszott. A hazai közönség óriási buzdítására és a szezon egyik legnagyobb felzárkózására volt szükség, hogy a fiúk biztosítsák továbbjutásukat a futamban, és bejussanak az olimpiai kvóta szempontjából létfontosságú nyolc közé. Másnap az elődöntőben a kanadaiakkal történt ütközés következtében az A döntőt érő második helyről csúsztak ki a magyarok. Több mint 10 percnyi gondolkodás után a zsűri nem zárta ki a kanadaiakat, így a magyar váltó csupán a B döntőben indulhatott, és azt megnyerve végül az 5. helyet szerezte meg. Dordrechtben az elődöntőben Burján Csapa bukott, így férfi váltónknak itt még a B döntőben való indulást sem sikerült kiharcolnia. Shanghajban az előző nap horrorisztikus sérülést elszenvedő, de a váltót másnap mégis vállaló Knoch Viktor esett el az elődöntőben, így újra csak B döntőt futhatott a magyar váltó, és végül 6. helyen végzett.

A csapat úgy utazott az idényzáró világkupára, Szöulba, hogy nyolcadik, még olimpiai kvótát érő helyen állt. Miután itt bejutottak az elődöntőbe, fél lábbal már az olimpián érezhették magukat, hiszen a pontversenyben közvetlenül mögöttünk álló olaszok a negyeddöntők során elvéreztek. Így csak a papíron gyengébb kazahoknak és belgáknak maradt minimális esélyük megelőzni váltónkat. Ám kis híján megtörtént az elképzelhetetlen! Az elődöntő során a magyar váltót egy erősen vitatható bírói ítélet után pont a kvótánkra veszélyes kazahok buktatásáért kizárták, Kazahsztánt pedig a zsűri a döntőbe juttatta. A kazahoknak 3. helyezést kellett volna elérniük az ötcsapatos döntőben, hogy az utolsó pillanatban kiszorítsák a magyar váltót az olimpiáról, ami ebben a bukásokkal és kizárásokkal tarkított sportágban már nem is tűnt olyan lehetetlennek. A magyaroknak már nem a saját kezükben volt sorsuk, és a versenyzők fejében felrémlettek a 4 évvel ezelőtti események, amikor szintén kétes bírói döntések következtében maradt le férfi váltónk az olimpiáról. Szerencsére a döntőben nem akadtak összetűzések, így a kazahok az utolsó helyen zártak.
Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor és Varnyú Alex történelmet írtak azzal, hogy először indulhat magyar férfi short track váltó ötkarikás játékokon.  Bízva abban, hogy a hihetetlen pechsorozatnak a világkupákkal vége szakadt, az olimpián megmutathatják a fiúk, hogy a világ legjobb váltói közé tartoznak.

Az egyéni versenyszámokat illetően a végleges kijutási listát december elején hozzák nyilvánosságra. Előzetes számítások szerint a férfiaknál 500-on és 1500-on három, 1000 méteren két egyéni kvótát szerzett Magyarország. A nőknél mindhárom számban két versenyzőnk indulhat.

Rövidpályás gyorskorcsolyázóinknak köszönhetően Magyarország reményekkel telve várhatja a februári téli olimpiát. Joggal bízhatunk benne , hogy 38 év után újra érmet szerez a magyar csapat téli ötkarikás játékokon. Legnagyobb eséllyel a Liu testvérek utazhatnak Dél-Koreába. A 22 éves Liu Shaolin Sándor 2016-ban a magyar short track történelem első világbajnoka lett, és az idei világkupa versenyek során győzött 500-on Budapesten, 1000 méteren Szöulban, és még 3 ezüstérmet is összegyűjtött. Öccse, a 19 éves Liu Shaoang, becenevén „Ádó” két bronzérmet szerzett idén, de korábbi világbajnokságokról is vannak már érmei.

Képtalálat a következőre: „liu shaoang”

Február 9-én fellobban az olimpiai láng, és rövidpályás gyorskorcsolyázóink bebizonyíthatják, hogy új magyar sikersportág született. A magyar csapat teljes létszámú kijutásával már most történelmet írt.  És miért ne írhatnák ezt a sikertörténetet tovább?

Képek forrása:

hunskate.hu

m4sport.hu

ujszo.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]