Hat századon múlott

Az ELTE csapata meglepte az idei Universitas úszóbajnokság szurkolóit és versenyzőit egyaránt. Hatan négy éremmel tértek haza.

Már az első futam előtt érezni lehetett a levegőben azt az energiát, mellyel az úszók készültek a megmérettetésekre. A mindössze hat főből álló, maroknyi ELTE-s csapat kevés reménnyel, vágott neki a kihívásoknak. Ennek ellenére a női gyorsúszásban rögtön jött az első egyéni siker. Mórocza Nóra (PPK) kiváló időeredményével a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Épphogy eredményt hirdettek, Nóra már újból a medencében várta a rajtot és háton is jól teljesített; ismét a harmadik helyen végzett. Kirisics Judit (TTK) mellúszása egyéni csúcsot állított fel, és egy újabb bronzot szerzett az ELTE-nek. Torma Noémi (PPK), Sebestyén Janka (BTK) és Földes Zsuzsanna (TTK) egyéniben pontszerző helyen végeztek.

A fiúk versenyében Gyuricza Sámuel (IK) képviselte az ELTE-t, és bár gyorson és pillangón is közel legjobb idejét úszta meg, az erős mezőnyben ez nem volt elég a dobogóra.

Kirisics Judit az 50 m-es mellúszás bronzérmeseA nézők időnként hatalmas őrjöngésben törtek ki, mikor úszóik egymástól csak néhány centire lemaradva, váltakozva küzdöttek a bajnoki címért. Akkor még nem is sejtették, micsoda meglepetéseket rejteget a nap fináléja, a 4×50 m-es vegyes váltó.

A váltó előtt az ELTE csapatról egyszerre tükröződött az igalom és az elszántság. A futam első felében, egy nagyon jó rajttal indítottak a lányok és a váltás is jól sikerült, de a BCE és a BME csapata – köszönhetően tapasztalt úszógárdájuknak – fokozatosan utolérték csapatunkat. Az izgalom akkor hágott tetőfokára, mikor a BME és az ELTE váltója fej-fej mellett úszva harcolt a második helyért. Kettőjük közül az előbbi került ki győztesen csupán 6 század különbséggel, így a mieink nyakában ismét bronzérem csillogott.

Nagy meglepetés volt, hogy a kis létszám ellenére, egyetemünk úszói nem várt eredményességgel zárták a bajnokságot: 3 egyéni és 1 csapatban szerzett bronzéremmel lettek gazdagabbak.

 

Körmöndi Lídia
ELTE Online