Jótékonykodásban is élen jár az ELTE SEK Hallgatói Önkormányzata és a Savaria Campus Iroda!

Az ELTE SEK HÖK, a Savaria Campus Iroda és az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Közhasznú Alapítvány közös akciót szervezett: a Markusovszky Kórház gyermekonkológiai centrumában gondozott beteg gyermekek és testvéreik számára készülnek az adományok, szépen becsomagolt cipősdobozok formájában. A szervezőkkel beszélgettünk a kezdetekről, egymásra találásról és a pontos részletekről.

Hogyan telik  a szorgalmi időszak utolsó hete egy átlagos hallgató életében? Általában a karácsony közeledtével már a Szentesti menühöz néz recepteket, gyűjti szerettei számára az ajándékokat, vagy épp a vizsgáira, zh-ira készül. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatói mindezek mellett cipős-dobozokat telítenek meg, csomagolnak, gyűjtenek: ezeket jótékony célra ajánljuk fel. Két főszervezőt kérdeztünk meg: Lenkai Nórát, a Savaria Campus Iroda irodavezetőjét, valamint Dr. Györke Esztert, az Alapítvány elnökét.

Pontosan mit lehet tudni az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Közhasznú Alapítványról?

Dr. Györke Eszter: Az Alapítványt 2008-ban Dr. Masát Péter főorvos alapította meg a regionális ellátottságú szombathelyi Gyermekonkológiai Centrumban kezelt gyermekek és családjaik támogatása céljából.

Önnek milyen szerepe van az Alapítvány életében?

Dr. Györke Eszter: 2014 májusában Dr. Masát Péter kért fel, hogy vállaljam el az alapítvány elnöki posztját. Természetesen nagyon nagy büszkeséggel töltött el a felkérés, s bár tudtam, hogy sok feladattal jár majd, nem tudtam visszautasítani. Azóta kollégáimmal együtt szervezzük az Alapítvány életét, a minden évben megrendezésre kerülő Csodaszarvas Tábort, a jótékonysági bálunkat, a karácsonyi ajándékcsomagok előkészítését. Ezenkívül az elnökséggel és a centrumban dolgozó kollégákkal egyre szélesebb körben próbálunk pályázati lehetőségeket is elnyerni.

A Gólyabálhoz hasonlóan ismét rengeteg adomány érkezett a szombathelyi hallgatóktól és oktatóktól! Fotó: Mihajliv Renáta

A Gólyabálhoz hasonlóan ismét rengeteg adomány érkezett a szombathelyi hallgatóktól és oktatóktól!
Fotó: Mihajliv Renáta

Hogyan találtak „egymásra”?

Dr. Györke Eszter: Ez egy nagyon érdekes és régmúltra visszatekintő kérdés. Én nagymamám betegsége, azaz négy éves korom óta szeretnék daganatos gyermekekkel foglalkozni, őket gyógyítani. Azért fogalmazok így, mert ezt a betegcsoportot nem elég gyógyítani, a lelküket is ápolni kell, és a gyógyulás után sem engedjük el a kezüket, sem pedig szüleikét. Felnőtt korukig vigyázunk rájuk, segítjük őket. Masát főorvos urat gyerekkorom óta ismerem. Egyrészt engem is kezelt, mint minden Vas megyei család legalább egy gyermekét, illetve egyik fiával gyermekkoromban együtt muzsikáltam. Amint a Markusovszky Kórházban elkezdtem dolgozni, rögtön mellé szegődtem, majd 2014 szeptembere óta együtt dolgozunk. Azóta vagyok elnök az Alapítványnál is.

Az ok, amiért Ön megszólal, egy nemes kezdeményezés az Alapítvány, az ELTE SEK Hallgatói Önkormányzata és a Savaria Campus Iroda között.

Dr. Györke Eszter: Igen, egy másik alapítvánnyal – az Amigos a gyerekekért Alapítvánnyal találkozva fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy az általuk kínált lehetőséget a szombathelyi, krónikusan beteg gyermekek körében is kihasználhatnánk. Budapesten a MOL Nyrt. által elnyert pályázatunk átadásakor ismerkedtem meg ezzel a szervezettel. Ők egyetemistákat bevonva járnak az ország több városában, krónikus betegségben szenvedő gyermekekhez, hogy a tanulásban segítsenek nekik, társaságot biztosítsanak számukra. Amikor ezen a budapesti díjátadó gálán az Amigos Alapítvány alapítójához odalépve megfogalmaztam a gondolataimat és kimondtam Szombathely, illetve a Gyermekonkológiai Centrum nevét, kiderült, hogy Sára is érintett; őt is kezelte Masát főorvos úr. Ezt követően vettem fel a kapcsolatot Szecsődi Tímeával, az ELTE BTK HÖK alnökével – Gaspari Gábor, a Savaria Campus Iroda munkatársa segítségével. Ők rögtön elkezdtek szervezkedni és úgy tűnik, hogy az Amigos program 2019-től megvalósulhat a mi városunkban is. Az egyetem ekkor szerzett tudomást az Alapítványunkról, ekkor kerültünk közelebb egymáshoz. Ezt követően döntöttek úgy, hogy a Gólyabál tombola-bevételét nekünk ajánlják fel, és karácsony előtt cipősdobozban ajándékot gyűjtenek a Centrumban gondozott beteg gyermekeknek.

Honnan jött az ötlet, hogy az Alapítvánnyal közösen egy ilyen nemes célt tűzzenek ki maguk elé?
Lenkai Nóra: Németh István rektorhelyettes úrral közösen már az év elején elkezdtünk azon gondolkodni, hogy milyen jótékonysági akciókat tudnánk indítani 2018-ban. A korábbi években már többször bizonyítottuk, hogy a Savaria Egyetemi Központ polgárai szociálisan érzékeny emberek, lehetőségeikhez mérten oktatóink és hallgatóink egyaránt önzetlenül segítenek a rászorulóknak. A teljesség igénye nélkül két példát említek: szeptemberben öt halmozottan hátrányos helyzetű Vas megyei általános iskolából gyerekeket utaztattunk az egyetemre, színes programokat ajánlva neki a Kutatók éjszakáján, Gólyabáli rendezvényünkön pedig a Hallgatói Önkormányzattal összefogva rendeztünk nagyon sikeres gyűjtést, amelynek eredményeképp több mint negyedmillió forintot gyűjtöttünk össze a kórházban fekvő súlyosan beteg gyermekek tanulását segítő Amigos a gyerekekért Alapítvány részére. Rektorhelyettes Úrral az elmúlt hetekben gondolkodtunk, hogy karácsony közeledtével milyen jótékonysági célt tűzzünk ki ismét. Sokat hallottunk már az egészségügyi, szociális, rehabilitációs, oktatási és kutatási tevékenységet végző szombathelyi Alpokalja – A Daganatos Gyermekekért Közhasznú Alapítványról, így az ELTE szombathelyi campusaként rájuk esett a választásunk. Közben a Hallgatói Önkormányzat is megkeresett minket az ötlettel, ezért összefogtunk és elindítottuk cipősdoboz akciónkat. Felvettük a kapcsolatot az Alapítvány képviselőivel, akik boldogan fogadták kezdeményezésünket.

És szinte azonnal csatlakoztak a hallgatók is a HÖK-ön keresztül. Hogy történt a megkeresés?
Lenkai Nóra: A HÖK-kel napi szintű kapcsolatban vagyunk. Tulajdonképpen folyamatosan ötletelünk és együtt dolgozunk a legkülönfélébb ügyekben, hiszen egy-egy vezetői döntés a hallgatóinkat is érinti, illetve számos hallgatói kezdeményezést valósítunk meg. Az adománygyűjtéssel kapcsolatban, mint oly sok más esetben is, az ő és a mi szándékunk azonos volt. Akciónkat meghirdettük a közösségi felületeinken, belső hivatalos csatornáinkon, illetve egy erről szóló Facebook-csoportot is létrehoztunk, a hallgatók meg „csak” jöttek és jöttek…

" Nagyon sok mindennel készültünk a gyermekek számára. Színes ceruzák, füzetek, játékok, könyvek zoknik, plüssök és jó sok finomság lesz a dobozokban" - Hirschler Júlia (I. Sport- és Rekreációszervező hallgató) Fotó: Mihajliv Renáta

” Nagyon sok mindennel készültünk a gyermekek számára. Színes ceruzák, füzetek, játékok, könyvek zoknik, plüssök és jó sok finomság lesz a dobozokban” – Hirschler Júlia (I. éves sport- és rekreációszervező hallgató)
Fotó: Mihajliv Renáta

Mi a pontos célja a „cipősdoboz gyűjtésnek”, kinek segítenek az egyetemisták?

Dr. Györke Eszter: A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Gyermekonkológiai Centrumában gondozott beteg gyermekeknek és testvéreiknek fogjuk kiosztani az ajándékcsomagokat. Ezúton is szeretném megköszönni a szervezőknek, Gaspari Gábor barátomnak, Szecsődi Timinek és minden jólelkű egyetemistának, aki gondol a betegeinkre. Ezúton kívánok az Alapítványunk nevében mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag boldog újévet.
Lenkai Nóra: Nagyon kedvesek a hallgatóink, már rengeteg ajándék gyűlt össze, azonban a kollégák és a hallgatók is azt kérték, hogy hosszabbítsuk meg a leadási határidőt, így a dobozokat egy szépen átkötött masnival, december 20-ig várjuk a Savaria Campus Irodába vagy a HÖK irodába. Az ajándékokat Rektorhelyettes Úrral december 21-én fogjuk átadni az Alapítványnak.

A képeken az ELTE PPK Sporttudományi Intézet néhány hallgatója látható, akik összefogtak az akció keretében; együtt csomagolták a dobozokat, majd közösen adták át őket. Példájuk azt mutatja, hogy egy jó ügynek még közösségformáló ereje is lehet. Szeretnél te is csatlakozni a “cipősdoboz kezdeményezéshez”? December 20-ig még megteheted; ha egyedül nem szeretnél, akkor szervezd be te is pár barátodat és jótékonykodjatok együtt!

Jó állapotú dobozba az alábbiak kerülhetnek:
– játékok, társasok
– színezők, ceruzák, könyvek
– ruhák
– szaloncukor, édesség
– minden olyan, aminek te is örültél volna annak idején
– egy kedves üzenet annak, aki majd megkapja a csomagot
A dobozt kösd át egy szép masnival és írd rá, hogy fiúnak vagy lánynak szánod és azt, hogy kb. hány éves korosztálynak.

Mihajliv Renáta galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]