Hatalmas munkaerőhiány az IT szektorban

A robbanó IT-szektor nem tud lépést tartani a munkaerőpiaccal. Bár már évek óta a továbbtanulási sikerlisták elején szerepel a mérnök informatikus szak, ez nem azt jelenti, hogy az a maroknyi szerencsés ember, akik sikeresen befejezi egyetemi tanulmányait elég lenne a hazai IT-világnak.

Olyannyira nem, hogy a folyamatos fejlődés és az okos-kütyük miatt tényleg nem kell sokáig téblábolnia és nélkülöznie egy végzett informatikusnak. De persze nincs megállás a tech-iparban és a munkaerő száma aránytalanul kevés az óriási kereslethez képest. A Portfolio.hu szerint a piacion egy komplett generáció hiányzik bizonyos területekről, azaz nem képesek pótolni a nyugdíjba vonulókat. Itt most szó van az OKJ-s, egyetemista és az akadémiai végzettségűekről, összesen 22-25 000 informatikus hiányzik.

Képtalálat a következőre: „programmer”

Olyan nagy cégek, mint a Prezi is úgy nyilatkozott, hogy nagyon nehéz több éves tapasztalattal rendelkező fejlesztőt találni, ezért hatalmas versengés folyik értük itthon, így gyakran előfordul, hogy 400 ezres fizetésért sem vállalnak el pozíciókat. Ez azt mutatja, hogy kevés a speciális tudású szakember, nem is beszélve arról, hogy a kisebb nevű cégeknél mekkora hiány van.  Árnyoldala az informatikus szakmának, hogy ez tényleg egy életen át tartó tanulást követel, a folyamatos fejlesztések, újítások miatt, így az is elképzelhető, hogy olyan tudást várnak el sok helyen a munkavállalóktól, ami eltér a már felnőtt informatikus generáció tudásától. 2015-ben az informatikusok bruttó átlagbére 866 ezer forint volt, a nyugaton szerencsét próbálók átlagbére ennek a duplája. (Csak azért nem többszöröse, mert rengeteg IT-s érkezik a világ különböző pontjairól, akik lenyomják egymás bérét.)

Ha pedig nincs elég szakember, mint Magyarországon, akkor előfordulhat olyan kaotikus kapkodás az emberekért, amikor már a bölcsészek is programozni állnak.

Forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]