ELTE-s kutatók az űridőjárás kutatásának nyomában

A Föld plazmakörnyezetének folyamatos megfigyelésére építettek ki globális monitoring rendszert a magyar kutatók vezetésével.

Az ELTE Űrkutató Csoportjának, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, valamint további kilenc külföldi partner részvételével zajló projekt célja, hogy űrbe telepített technológiáknak védelmet nyújtson. Ugyanis a fölöttünk 15-20 kilométerre lévő légüres térben valójában töltött részecskék vannak, amelyek sűrűsége rendkívüli fontossággal bír a műholdak szempontjából. A nagy energiájú részecskék veszélyt jelentenek a Föld körül keringő szatelitek számára, mert tönkretehetik az eszköz műszereit, vagy akár a memóriában futó programokban is hibás működést okozhatnak.

A most kiépített monitoring rendszer ezeknek a nagy energiájú részecskéknek előrejelzését teszi lehetővé, egy olyan mérőhálózat segítségével, amely a Föld magas légkörét monitorozza, az onnan érkező adatok feldolgozása pedig emberi beavatkozás nélkül történik, közel valós időben, így szavatolva a műholdak biztonságos működését, végső célként az időjáráshoz hasonló előrejelzéshez hasonlóan.

(A gondola.hu nyomán)

(Kép: urvilag.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]