Leia hercegnő, mint politikus? És mindez még tananyag is?

Igen! Az ELTE ÁJK-n a mostani tavaszi félévben Politika és science fiction címmel indított Dr. Tóth Csaba egy szabadon felvehető kurzust, mindezzel érdekesebbé, színesebbé téve a politikát a diákok számára.

Korábban már adtunk hírt egy BTK-s hasonló szemináriumról, most viszont az ÁJK-t fertőzte meg a sci-fi láz.

Dr. Tóth Csaba politológus-szociológus, doktori fokozatát is az ELTE-n szerezte, magyar politikai marketing témakörében. Továbbá tagja a Magyar Politikatudományi Társaság elnökségének, 2003 óta tanít az  ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében, tevékenykedett továbbá az Oktatási Minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban is. Részt vett stratégiai tanácsadóként az SZDSZ 2004-es és 2006-os választási kampányának irányításában.

Hoffman István jogásszal már többször is elemezték a Trónok harcát politikai-közjogi viszonylatban. Az oktató a két szenvedélyét kombinálja: a sci-fit és a politikát. Cél, hogy a populáris filmeken keresztül (Star Wars, Star  Trek) közelebb hozza a diákokat a jelenlegi politikai viszonyok tanulmányozásához. „A fiatalok nem ismerik fel, hogy a kedvenc hőseik, Leia hercegnő vagy Padmé is politikusok.”

Az oktató, Indexnek elmondottai alapján kiderült, hogy a maximum felvehető létszám a kurzusra 30 fő, de hatalmas túljelentkezés volt, viszont a kurzus (bár kredit nélkül), bárki számára látogatható.

Politikai aktornak számít-e az elnyomás ellen küzdő Leia hercegnő vagy Kattnis Everdeen? Illiberális-e a demokratikusan megválasztott tisztségviselők nélküli Jedi Tanács, ami nyomozó hatóságként és kézlevágással büntető rögtönítélő bíróságként megsérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét? Többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a kurzus, sőt Papatine hatalomra kerülésén keresztül demonstrálja a demokrácia átcsapását diktatúrába.

Politikai elemzőként Tóth Csaba az előzménytrilógiát sokkal hasznosabbnak tartja, mint a klasszikus verziókat. Az újabb részek sokkal jobban bemutatják a politikai küzdelmeket.

Az ELTE Politikatudományi Intézetében egyedülálló módon híres politikusok és elemzők is tartanak előadást. Furcsa és szokatlan ötlet egy ilyen témával előrukkolni. Pesti Sándor intézetigazgató abszolút támogatja a programot, mivel a politika megszerettetésében nagy szerepe van az ilyen óráknak.

Akit érdekelnek ezek az összefüggések akkor elenyésző szakirodalmat is talál a témához, mint a „Physics of Star Trek” vagy újabban „Physics of Interstellar”.

A kurzus teljesítéséhez egy 15-20 oldalas beadandót kell írni a diákoknak, melyben értékeli az adekvát témaválasztást és a politikai relevanciát, bár nyilatkozata szerint „elég barátságosan” osztályoz. Fontos jól megírni ezt a dolgozatot, mert ha összegyűlik megfelelő mennyiségű, színvonalas dolgozat, akkor Tóth Csaba egy tanulmánykötetet tervez kiadni belőlük.

Ha felkeltette az érdeklődéseteket, íme az órák tematikája, továbbá nálunk is nemsokára olvashattok interjút a modern szellemű oktatóval.
[keretes]

  1. Február 17.:  Bevezetés. A science fiction univerzumok tanulmányozásának megközelítései. Az „in universe” style előnyei, hátrányai.
  2. Február 24. : Politikai rendszerek a Star Wars világában.
  3. Március 3.: A science fiction irodalom klasszikusai és politikai rendszereik: az Alapítvány sorozat és Dűne politikai rendszerei.
  4. Március 10.:  Az éhezők viadala politikai rendszere. Politikai elemek a Doctor Who sorozatban.
  5. Március 17.:  Politikai rendszerek sorozatokban: Battlestar Galactica, Stargate és Babylon 5.
  6. Március 24.:  Politikai rendszerek a Star Trek világában.
  7. Március 31.:  „Egzotikus” politikai rendszerek a modern science fictionben: kitekintés (Revelation Space, Radchaai Empire; Leviathan Wakes)
  8. Április 14. : Demokrácia, diktatúra és egyéb rendszerek – a science fiction univerzumok komparatív elemzése
  9. Április 21.:  Nemzetközi viszonyok a science fiction világokban: realizmus és liberális intervencionalizmus; az idegenek kezelése
  10. Április 28.: Társadalmi viszonyok és problémák a science fiction világokban: társadalmi egyenlőség, egyenlőtlenség és az elitek szerepe
  11. Május 5.:  Tolerancia és intolerancia a science fiction világokban: rasszizmus és genderkérdések
  12. Május 12.:  Összefoglalás. A politikai rendszerek változásának előrejelzése. Mit tanulhatunk a science fiction univerzumokból?

[/keretes]
Az órák minden kedden 14 órakor kezdődnek, szabadon látogathatók bárki által!

 

Forrás: index.hu

Kép: en.wikipedia.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]