Kapcsold le, hogy bekapcsolódj!

Március 26-án, 20.30 és 21.30 között ismét részesei lehetünk a Föld Órájának. Először 2007-ben rendezték meg az eseményt Sydneyben, ekkor 2,2 millió háztartásban kapcsolták le a villanyt egy órára.

2010-ben az akció már rekordokat döntött. Az adatok szerint a világon 4616 település, 128 országban/tartományban, beleértve 89 fővárost, illetve a világ 10 legnépesebb városa közül 9 és csak Magyarországon 150ezer háztartás, 1348 regisztrált személy, 140 település és összesen 450-nél is több iskola és cég jelezte, hogy lekapcsolja a világítását. A WWF Magyarország Föld Órája rendezvényén a Budai Várban Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Kulka János és Szabó Győző kapcsolta le Budapest fényeit. Sötétbe borult ekkor a Hősök tere, a Nemzeti Múzeum és a Vajdahunyad vára is. Egyre több helyszínen rendeztek Föld Órája „bulit”, hogy ezzel is minél több embert csábítsanak egy világméretű rendezvényre. A Budai Várban pl. közös dobolással várták a szervezők az érdeklődőket. A dobolást a Tűzmadarak tűzzsonglőr-bemutatója tette még felejthetetlenebb élménnyé.  

„A Föld Órája alatt minden jelenlévő jelképes üzenetet írhatott a WWF kívánságfájára, láttatva és erősítve a klímavédelem ügyének fontosságát. Köszönjük mindenkinek, hogy eljött, és azoknak is, akik otthonukban vagy szórakozóhelyen kapcsolták le a világítást.” – monda Dakó Andrea, a WWF kommunikációs igazgatója.

A szervezők adatai szerint idén mind a 7 kontinens, összesen 126 ország több mint 4000 városa csatlakozott a globális villanyoltáshoz.  Természetesen mindezek mellett a G20 mindegyik országa a klímamozgalom mellé állt.

Bár sokak szerint az egy órára való leállás sokkal nagyobb kárt eredményez, mint amekkora haszonnal jár. A visszakapcsoláskor túlterhelt – és hirtelen áramfelvételre kényszerülő – elektromos berendezések így több CO2-t bocsátanak ki, mintha arra az egy órára le sem állítottak volna semmit. A szervezők szerint azonban mivel „minden ember másként ünnepli a Föld Óráját, sokan az egy óra letelte után is kikapcsolva hagyják a világítást, így nem túl valószínű, hogy minden résztvevő pontosan ugyanabban a pillanatban kapcsol vissza. Emellett az energiatársaságok megerősítették, hogy ha ez meg is történne, nem okozna fennakadást az energiaellátásban” – nyilatkozta Dallos György, a WWF Magyarország klímaváltozási programmenedzsere.

Idén március 26-án, szombaton este fél 9-kor kapcsold le te is egy órára a villanyt! Tégy a klímaváltozás ellen, tégy a környezetért! Mert csak ez az egy Földünk van!

 

Bővebb információ és regisztráció:

www.foldoraja.hu, www.wwf.hu, www.greenpeace.hu, www.earthhour.org.

 

Pálinkás Viktória

ELTE Online