Hol a határ? – Határkérdések az egyetemi szereplők viszonyrendszerében

Hol a határ? címmel és Határkérdések az egyetemi szereplők viszonyrendszerében alcímmel indít új programsorozatot az ELTE BTK Esélyegyenlőségi Bizottsága a kari Etikai Bizottság társszervezésével. A járványhelyzetre való tekintettel az eseménysorozat Microsoft Teams felületen lesz megtartva, az első előadás október 1-jén, csütörtökön 17 órától kerül megrendezésre.

A rendezvény során a résztvevők körbejárják, hogy a bölcsészettudományi kar tagjai hogyan értelmezik határaikat, illetve közösségileg hogyan alakítják azokat verbális és nonverbális viselkedésük alapján. Az érdeklődők megismerkedhetnek a téma jogi oldalával is, így információt szerezhetnek azzal kapcsolatban, hogy mit tehet, kihez/milyen intézményhez fordulhat a sértett fél, az áldozat. Továbbá szó lesz arról, mit tehet maga a Bölcsészettudományi Kar annak érdekében, hogy az esetleges áldozatok, hátrányos helyzetbe hozott személyek bátorítást kapjanak sérelmük bejelentését illetően. Emellett elhangzik majd, milyen további lépéseket szükséges tennie a Karnak az agresszió (és annak különböző formáinak) megelőzésével kapcsolatban.

A programsorozat előadásai az ELTE Microsoft Teams felületén kerülnek megrendezésre. A résztvevők az előadásokhoz hozzá tudnak szólni, kérdezhetnek is a platform csetablakának segítségével. Továbbá, anonim kérdésfeltevésre is biztosítanak lehetőséget, a Teams-csatorna nyilvánosan szerkeszthető dokumentumán keresztül, előzetesen és a program idejében is.

Az első előadás témája a verbális erőszak, amely 2020. október 1-jén (csütörtökön) 17 órakor kezdődik. Az eseményt Borbás Gabriella Dóra (nyelvész, adjunktus, ELTE BTK MNYFI) 20 perces előadása nyitja meg. A jelenlévők információkat kapnak arról, hogy mi a verbális agresszió, hogyan határozható meg egyetemi környezetben és milyen fajtái vannak.

A program második részeként erre reflektál Kalla Gábor (a kari Etikai Bizottság elnöke) 10 perces hozzászólásában, az alábbi kérdéseket érintve:

– Van-e szabályozás a verbális bántalmazással kapcsolatban?

– Mit tehet, kihez forduljon egy hallgató, ha a bántalmazó a) egyetemi munkatárs; b)
hallgatótárs?

– Mit tehet, kihez forduljon egy egyetemi munkatárs, ha a bántalmazó a) egyetemi hallgató; b) másik egyetemi
munkatárs?

Az esemény 30 perces “Kérdés-válasz” szekcióval ér véget, az előzetesen beküldött kérdéseket a szervezők eljuttatják az előadóknak, de lehetőség van helyben, valós időben is kérdezni. A szekciót Schwartzenberger Anna Lili (BTK HÖK Szociális Bizottság / Esélyegyenlőségi Bizottság) moderálja.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni hivatalos (ELTE-s) e-mail cím megadásával lehet szeptember 26-án (szombaton) éjfélig itt. A regisztráció után az eseményre az ELTE-s e-mail címre érkezik majd a meghívó.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]