Éttermi etikett – így vidd el randira a párodat

A fiatalok körében egyre gyakoribbá vált, hogy sétálgatás helyett flancosabb vendéglőkbe, éttermekbe látogatnak a leendő párok. Amellett, hogy kiválasztjuk a helyet és minősítjük annak minőségét, nem árt, ha a saját “minőségünket” is az éttermi etikettnek megfelelővé tesszük.

Vegyünk csak egy egyszerű szituációt. Jóapáinktól azt tanultuk, hogy a hölgyeket előre kell engedni, ajtót kell nekik nyitni, stb. Az éttermeknél (vagy hasonló vendéglátó létesítménynél) ez egy kicsit máshogy néz ki. Mivel egy ilyen hely úgymond “idegen, még fel nem fedezett” helynek minősül a nő számára, így a férfinak kell előre mennie és”felderítenie a terepet“. Ugyanakkor az épületen belül már illik a hölgyet magunk elé engedni, a ruhatárnál a kabátját lesegíteni, hely foglalásnál segíteni abban. A helyzet ismét megfordul étel rendelésnél, borkóstolásnál. Úgy illik, hogy a már egyeztetett választást a férfi adja le a pincérnek, és ugyan a nő ízlésvilágát meg kell kérdezni bor választásnál, a férfi választ és ő adja le rendelését. Amint elénk kerül az étel, ismét csavar kerül a történetbe, a hölgy lát neki először, és a férfi, vagy inkább gentleman pedig csak az első falat után nyúl evőeszközeihez. Távozáskor már előre lehet engedni a hölgyeket, ekkor már nem ismeretlen számára a terület. Amennyiben több ember is érkezik a továbbiakban, úgy a férfinak mindenkihez külön fel kell állnia és üdvözölnie őket, a nőnek viszont ez már nem szükséges.

Vannak nemtől független dolgok, melyeket szintén illik bevésni a fejünkbe és alkalmazni azt. Az egyik ilyen dolog az evőeszközök használata. A késsel és villával úgy kell bánni, hogy az lehetőleg ne érintse a tányért és ne adjon ki zavaró, csikorgó hangot. Kétkezes étkezésnél a könyököket szorosan testünk mellé kell szorítanunk, ha csak jobb kezünket használjuk, a másik kéznek az asztalon kell pihennie. A pincérekkel érdemes illemtudóan és kedvesen viselkedni, útbaigazításnál a “wc” szó helyett szebb az “illemhely” esetleg “mosdó” szavakat használni.

Az adott fogás elfogyasztása után evőeszközeinkkel jelzéseket adhatunk, mellyel megkönnyíthetjük a pincérek dolgát is, illetve egyértelműen tudathatjuk, hogy hogyan viszonyultunk az ételekhez. A legalapvetőbb dolgokat az alábbi kép szemlélteti:

de6824552a1ae912cb971bd5da90b5dee0804563

 

Ezzel a pár ugyan kacifántos, de mégis csekély dologgal gentlemanekké és elegáns hölgyekké válhatunk mind partnerünk szemében, mind pedig az étterem szemében, hiszen ahogy nekünk is vannak elvárásaink az adott hellyel szemben, úgy a hely is elvárhat tőlünk pár apróságot. Ehhez nem kell átnyálazni az egész etikai kódexet, csak pár formalitást kell begyakorolni és ezen ismeretek tudatában saját magunk felé is teszünk némi eleganciát, némi igényességet. Emésztgessük!

forrás: pozitivnap.hu
kép: leiaja.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]