Új etikai kódexet fogadott el a Nemzeti Pedagógus Kar küldöttgyűlése

Múlt hét szombaton fogadta el etikai kódexét a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlése. A dokumentum magában foglal általános etikai alapelveket, valamint részletes etikai és eljárási szabályokat is, alkalmazása pedig kötelező az állami és az önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben. A kódex elfogadását több pedagógiai szervezet tiltakozása előzte meg.

A jogszabályban előírt minősített többséggel el fogadta a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlése november 14-én a kar etikai kódexét – közölte Horváth Péter elnök az MTI-vel. A kar elnöke korábban arról tájékoztatott, hogy a dokumentum tervezetéhez 202 javaslat érkezett a tagok részéről. A kódex elkészítését azonban nem mindenki támogatta: mintegy tizenegy szakmai szervezet ellenkezett, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig nyílt levelet intézett a küldöttgyűléshez, arra kérve őket, hogy vegyék le napirendjükről az etikai kódex elfogadásáról szóló pontot (annak ellenére, hogy a kódex elfogadásáról a nemzeti köznevelési törvény rendelkezik).

A kódex magában foglal többek között olyan elveket, amelyek szerint a pedagógusok küldetése a nemzeti közszolgálat, amit a nemzet érdekében végeznek. A dokumentumban új pontként szerepel az a tézis, mely szerint a pedagógusok ezentúl minden döntésük során a józan ész az emberiesség szavára fognak hallgatni. Az etikai kódex bővítése mellett jópár dolgot töröltek is. Példának okáért nem szerepel többé az Alaptörvényre való direkt utalás, a pedagógusok munkahelyen kívüli viselkedésének korlátozás, a bírálat és önbírálat. Ezzel együtt sajnos az az elv is kimarad, hogy a pedagógusok küzdenek az elszürkülés, a rutinból végzett munka és a kiégés ellen.

Forrás: edupress.hu
Kép: stat.mozi24.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]