Mit is jelentettek be pénteken?

A felsőoktatási rendszer felülvizsgálása után több képzést, köztük a nemzetközi és társadalmi tanulmányok alapszakokat is megszüntetnék. Az ELTE Társadalomtudományi Kara ezzel elveszítené bevételeinek több mint 60 százalékát, ez pedig a kar megszűnéséhez vezetne.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EmmiI) felsőoktatásért felelős államtitkársága a bolognai rendszer felülvizsgálatáról döntött a pénteki napon. Az előterjesztésről, amely ismét mellőzte az érintettekkel való előzetes konzultációt, bővebben itt olvashattok. Lényege röviden, hogy ennek következményeként megszűnnek a nemzetközi- és társadalmi tanulmányok alapszakok is. Ez pedig anyagilag is ellehetetleníti az ELTE Társadalomtudományi Karának működését, mivel a kar ezzel elveszti saját bevételeinek több mint 60 százalékát. Természetesen nem csak az ELTE, más egyetemek társadalomtudományi karai is veszélybe kerülnek.

 

A Nemzetközi szakos hallgatói érdekképviselet és a Kar oktatói közös konzultációjuk után úgy döntöttek, hogy tiltakoznak a tervezett lépés ellen. Hétfőn 18:00-kor rendkívüli hallgatói és oktatói fórumot tartanak a Lágymányosi Campuson, a Gömb aulában. Követelik, hogy az Emmi vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét. Követelik továbbá, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg az egyetemeiket és a szakjaikat. Érvelésük szerint szükség van olyan szakemberekre, akik értenek az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz, éppen ezért ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat.

 

A fórumról bővebben itt, vagy annak Facebook-csoportjában olvashattok.

 

forrás:http://eduline.hu/felsooktatas/2015/4/19/ELTE_tarsadalomtudomanyi_kara_megszunik_LDOVWM