Nyitottabb érdekképviselet – elkészült az ELTE HÖK új Alapszabálya

A február 12-i Küldöttgyűlésen elfogadta az EHÖK, és a március 3-i ülés apróbb változtatásai után a héten a Szenátus elé kerül az ELTE HÖK új Alapszabálya.

Az Alapszabály létrejötte több hónapos munka eredménye: az előkészítésről már október 15-én határozott az ELTE HÖK elnöksége. „Ez ez új Alapszabály az, ami keretbe foglalja a HÖK reformját az ELTE-n” – mondta el Zaránd Péter, az EHÖK elnöke. Az EHÖK kiemelt figyelmet fordított arra az előkészítés során, hogy a hallgatói véleményeket, igényeket is becsatornázza a készülő dokumentumba – ennek érdekében készültek el azok a kérdőívek (karonként specifikusan és az egész Egyetemre vonatkozóan is), amelyekben a hallgatók hangot adhattak (és hangot is adtak) elképzeléseiknek, elvárásaiknak az EHÖK-kel és a HÖK-ökkel szemben. „A kérdőívek eredménye csak megerősítette azt, ami már előtte is körvonalazódni látszott: a hallgatóknak nyitottabb érdekképviseletre van szükségük” – tette hozzá az EHÖK-elnök. Ennek az igénynek eleget téve változások lépnek életbe a választási rendszerben: az új Alapszabály értelmében ezentúl nyolcból négy karon közvetlenül választanak HÖK-elnököt, és a többi karon is előrelépések történtek annak érdekében, hogy a hallgatók minél közvetlenebben dönthessenek képviselőikről.

A közvetlen választásokon kívül a hallgatók más eszközöket is kapnak akaratuk érvényesítésére: a helyi népszavazás mintájára bizonyos kérdések szavazásra bocsátását kezdeményezhetik a HÖK-nél.

A választásokhoz kapcsolódó további változás, hogy az összes részönkormányzat ezentúl egyszerre tartja a választásait, a tisztújítások egységesen márciusban lesznek. „Közös, egyszerre történő tisztújítás esetén az önkormányzati munka jóval egységesebb, összehangoltabb, kiegyensúlyozottabb lehet” – indokolta az elnök a változtatást.

Az új Alapszabály legfontosabb vezérelve a hallgatói vélemények szem előtt tartása és a hallgatók igényeihez való igazodás mellett a felsőoktatási törvénynek való megfeleltetés volt.

Az EHÖK által elfogadott Alapszabályt március 9-én tárgyalja a Szenátus, és ha elfogadásra kerül, akkor hatályba is lép, illetve a tisztújító választások is kiírásra kerülnek.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]