A gólyatáborok tanulsága

Lezárult az oktatási jogok biztosának vizsgálata a gólyatáborokkal kapcsolatban, megállapításai alapján folytatódik a jogalkotói munka.

Január 8-án sajtótájékoztatót tartott Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere, ahol Aáry-Tamás Lajos összefoglalta vizsgálatának eredményeit. Elsősorban azt vizsgálta meg, hogyan lehetne biztosítani a fiatalok alapvető emberi jogait, kinek a hatásköre a táborok megszervezése, illetve milyen normákat hoztak a felsőoktatási intézmények a gólyatáborokra. Általánosságban azt tapasztalta, egyetlen intézménynek sincs szabályzata a gólyatábor intézményére, és csupán egy egyetem foglalta írásba a célját.

Balog Zoltán a közelmúlt erőszakos cselekményeire tekintettel egy munkacsoport létrehozását kezdeményezte, amelynek az lesz a feladata, hogy „az emberi méltóság mint alapvető emberi jog értelmezésével foglalkozzon a felsőoktatási intézmények gyakorlatában és jogi dokumentumaiban.” A munkával már idén augusztusra végezni akarnak, hogy a legközelebbi gólyatáborokban ne fordulhassanak elő a korábbihoz hasonló emberi jogokat sértő esetek.

A jövőbeli szabályozásnak azt a helyzetet is meg kell oldania, hogy – mivel a beiratkozás a gólyatábor után zajlik – az egyetem és a frissen (központilag) felvettek között még nem jött létre a hallgatói jogviszony, így adott esetben nem is áll módjukban szankcióval sújtani őket. Ezzel Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke is egyetértett, aki emellett még felvetette egy olyan program javaslatát, amelyben a hallgatók panaszait kezelnék hatékonyan.

Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az eseményen azt mondta, az oktatási jogok biztosának jelentése alapján javaslatokat fognak megfogalmazni; a gólyatáborokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket szerinte az intézmények szervezeti és működési szabályzatába kell foglalni.

Forrás: kormany.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]