„Izrael a legeurópaibb ország a Közel-Keleten”

Az EU még nem képvisel egységes álláspontot, hogy támogatja-e a Palesztin Állam egyoldalú kikiáltását

A konferencia vendégeit Nagy Ákos a Kidma Egyesület elnöke köszöntötte, majd pedig Őexcellenciája Aliza Bin-Noun Izrael Állam nagykövete tartotta meg beszédét, Izrael és az Európai Unió kapcsolatai címmel, melyben ismertette az évtizedes partnerség kronológiáját. Valamint többek között azt is hangsúlyozta, hogy Izrael a „legeurópaibb” ország a Közel-Keleten, hiszen lakósainak több, mit 40%-a Európában született, illetve a legfontosabb gazdasági kapcsolatának is az EU tekinthető.

A nagykövetasszonyt Hóvári János globális ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár  előadása követte, aki a magyar elnökség és az észak-afrikai, valamit a közel-keleti változásokról beszélt. Elmondta, hogy az EU támogatja az ott élő fiatalok kezdeményezését és igyekszik megadni számukra a szükséges segítséget mindenben. Hóvári szerint az arab világnak „Marshall-segélyre” lenne szüksége, ami azonban a gazdasági válság miatt nem tűnik megvalósíthatónak.

Balázs Péter volt külügyminiszter, az Európai Bizottság első magyar tagja az EU bővítéséről és a „szomszédság-politikáról” beszélt (Ciprus révén Izrael sokkal közelebb került Európához.), valamint arról, hogy elértük Európa határait. Horvátország és Törökország belépését is említette. Az előbbit ő nagyon szorgalmazná, hiszen ez a magyar EU elnökség egyik célja is („bár az ő belépésüket senki sem fogja észrevenni” jegyezte meg). Az utóbbival kapcsolatban azonban megfogalmazta, hogy szerepe jóval nagyobb hangsúlyt kap az adott térségben. Törökország az EU szempontjából: „olyan pirula, amelyet sem lenyelni, sem kiköpni nem tud”.

A KIDMA által készített szubjektív összefoglaló az eseményről itt olvasható

Tóth Kata

ELTEOnline

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]