Az Academia Europaea újonnan alapított díját elsőként Lovász László vehette át

Az Academia Europaea barcelonai tudásközpontja által alapított Barcelona Hypatia Európai Tudományos Díjat elsőként – még 2018 decemberében – Lovász László matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének ítélték oda.

A 2018-ban alapított és az első ismert matematikusnőről, az ókori Alexandriában 355-től 415-ig élt, tragikus sorsú Hypatiáról elnevezett Barcelona Hypatia Európai Tudományos Díjat – a tervek szerint – évente, de hároméves ciklusok szerint fogják odaítélni olyan kiváló kutatóknak, akik kimagasló eredményeikkel hozzájárulnak tudásunk gazdagításához és társadalmi fejlődésünkhöz. A hároméves ciklus első évében az élettelen természettudományok és a mérnöki tudományok, a második évében az élettudományok, a harmadik évben pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok művelői közül választják ki a díjra legérdemesebb kutatót. Hogy a jelöltek közül végül ki kapja meg az elismerést, valamint az ezzel járó 30 ezer eurót, arról egy, az Academia Europaea és a Barcelonai Városi Tanács által közösen összeállított öttagú nemzetközi zsűri – melynek legalább két tagja nő – hoz döntést.

2052143-773x1030

Lovász László a Barcelona Hypatia Európai Tudományos Díjjal

 


Az 1988-ban alapított Academia Europaea egy nem kormányzati, de több ország által is támogatott szervezet. Célja a tudományosság, az oktatás és a kutatás elősegítése. Legfontosabb célkitűzései: az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára. Mintegy 4000 tagja között jelenleg 72 Nobel-díjast találunk.

2018 végén a bizottság 23 jelölt közül választotta ki Lovász Lászlót, a matematika iránti elkötelezettségét, a tudományterületén végzett magas színvonalú nemzetközi munkásságát, valamint a társadalom érdekeit, fejlődését szolgáló erőfeszítéseit jutalmazandó. A tavaly odaítélt díjat 2019. február 5-én Barcelona főpolgármestere adta át korunk egyik legnagyobb matematikusának, aki a barcelonai városházán megrendezett díjátadó ünnepségére egy, a gráfelméletről szóló matematikatörténeti – saját életútjának legfontosabb eseményeivel színesített – előadással készült.

Lovász László 1948-ban született Budapesten. 1970-ben szerezte meg a matematikai tudományok kandidátusa fokozatot, 1971-ben pedig matematikusi diplomát és Dr. rer. nat. címet kapott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1977-ben a matematikai tudományok doktora lett. 1979-ben az MTA levelező tagjává, majd 1985-ben rendes tagjává is megválasztották. 2014 óta pedig az MTA megválasztott elnökeként is tevékenykedik.

Fő kutatási területe a kombinatorika és a gráfelmélet, valamit ezek lehetséges alkalmazásai a számítógép-tudomány és az operációkutatás területén. Hatalmas szerepe van abban, hogy napjainkra a magyar matematikai kutatások egyik központi területe, a kombinatorika a modern matematika meghatározó ágává tudott fejlődni. Nevéhez köthető a Lovász-féle lokális lemma, a Lovász-féle tetha-függvény, de a Lenstra–Lenstra–Lovász-algoritmus is. Legfrissebb eredménye, hogy társszerzőként kidolgozta a gráflimeszek elméletét.

Forrás: mta.hu, mta.hu

Kiemelt kép forrása: barcelona.acadeuro.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]