Ez történt 2013-ban 1. rész

A szilveszter közeledtével mindenki évet értékel, átgondolja mi hogy történt az elmúlt 12 hónapban, így hát mi is összeszedtük az év legfontosabb eseményeit. Először a komolyabb, közéleti témákkal kezdjük aztán jönnek majd a könnyedebb történések is.

A 2012-es évet hallgatói megmozdulások és tüntetések zárták országszerte a felsőoktatás tervezett átalakítása és az államilag támogatott keretszámok drasztikus csökkentése miatt. Így február elején a Hallgatói Hálózat tagjai elfoglalták a Bölcsészkar pár termét, melyeket hetekig nem is hagytak el, ezzel megnehezítve oktatók és más hallgatók dolgát is. A teremfoglalás végül egy március 26-án aláírt megállapodással zárult, amelynek értelmében a Gombocz Zoltán teremben rendszeres, nyilvános fórumokat tarthatnak a hallgatók.

Tavasszal ismét a hírekben szerepelt a BTK, ezúttal a 2009-es gólyatábori jelentkezéshez nyilvánosságra került „listával” kapcsolatban. Az Egyetem feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen, a rendőrség pedig később eredmény hiányában lezárta a nyomozást.

2013-ban két kar is ünnepelt, a Társadalomtudományi Kar és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar is tíz éves lett.

Június elején árvíz vészhelyzetet jelentettek országszerte, a fővárosban pedig több korlátozást is eszközölni kellett. A mentésben és védekezésben az ELTE hallgatói is részt vettek.

A nyáron módosultak a hallgatói szerződés szabályai. Ezek szerint csökkentették a kötelező hazai munkaviszony idejét, bővítették a mentesítések körét és a szerződés helyett nyilatkozatot írnak alá a frissen felvett hallgatók. Részletek az Eduline-on.

Augusztusban ismét átalakult a tanárképzés, a 2008-ban bolognai  rendszerre átállt képzést idén szeptembertől visszaállították osztatlanra. Bevezetésre került a pályaalkalmassági vizsga és a tanárszakos hallgatók alacsony számának növelése érdekében elnyerhetővé tették a Klebelsberg ösztöndíjat. Részletek régebbi cikkünkben.

A 2013-as felvételi eljárásban is a legnépszerűbb magyar felsőoktatási intézmény lett az ELTE, hiszen a legtöbben valamely általunk kínált képzést választották első helyen.

Szeptember  17-én az EHÖK Küldöttgyűlése 22 igen és 11 nem szavazattal megválasztotta Zaránd Pétert EHÖK elnöknek és bizalmat szavazott kabinetjének, pályázatuk címe Az építkezés éve.

Október 9-én az ELTE Karrierközpont Pályaválasztási Napot tartott a BTK Gólyavárában, ahol a középiskolások ismerkedhettek meg Egyetemünk képzéseivel. Több száz érdeklődő tudott meg hasznos információkat és lett gazdagabb karriertanácsokkal.  Beszámolónkat itt olvashatjátok.

Ugyanebben a hónapban tartották a harmadik Virtuális Állásbörzét. A három nap alatt  42.000 oldalletöltés érkezett és emellett  1074-en regisztráltak is a honlapon. Belföldről és külföldről is egyaránt voltak érdeklődők a több, mint 1500 álláslehetőségre. Részletek az állásbörzéről cikkünkben.

Nagy Dávid augusztusi lemondása után október végén rendkívüli küldöttgyűlésen Körösparti Pétert választották a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökévé.

Ezzel az évvel együtt az ELTEvízió két szeretett műsorvezetőjétől, Katától és Sipitől is búcsút kell vennünk sajnos, így új műsorvezetőket kerestünk! Első körben tizenhárman jelentkeztek videókkal, később a Facebook szavazás alapján kilenc embert hívtunk be a casting első körére. Innen hatan jutottak tovább és ők már kipróbálhatták magukat élesben is, hamarosan pedig megtudhatjátok, hogy kiket láthattok következő félévtől a képernyőn! Nézzétek meg hogy küzdöttek meg egy kosármeccs keretein belül a jelöltek.

http://youtu.be/Fe06ZoMCpVM?t=28s

A PPK és a TÁTK évfordulója mellett a HÖOK is jubileumot ünnepelhetett, hiszen ebben az évben lett huszonöt éves a hallgatói mozgalom.

Novemberben megnyugtató híreket hallhattak a jövőre jelentkezők, miután Körösparti Péter HÖOK elnök és Balog Zoltán emberi-erőforrások minisztere megállapodtak, hogy minden szakon lesz államilag támogatott hely 2014-ben.

November 15-én ünnepelte egy éves születésnapját új tanulmányi rendszerünk a Neptun!

Az ősz során az ELTE új kollégiumi stratégiát is elfogadott,  e szerint nem tesznek különbséget államilag támogatott és önköltséges hallgatók között kollégiumi elhelyezéskor, ami fontos olyan szakok esetében, ahol nagyban csökkent a támogatottak száma. A tanév lezárta után a hallgatókkal egyeztetve döntenek a kollégiumi díjakról és külön szakkollégiumi stratégiát is kidolgoznak. További információk cikkünkben.

A HVG Diploma 2014 kiadványában több rangsorban is Egyetemünk nyerte el az első helyet. A hallgatói és oktatói kiválóságok alapján készített listán és a bölcsészet- és természettudományos képzésekben is mi lettünk az elsők. A gyakorlóiskolák rangsorában pedig az ELTE gyakorlóiskolái érték el a legjobb helyezéseket.

Ebben az évben választási reformot is elfogadott az ELTE HÖK elnöksége, így a 2014/2015-ös tanévben már szinkronizálva folynak majd a küldöttgyűlési választások. A másik újdonság az elektronikus választás bevezetése lesz, ezzel kapcsolatban az EHÖK elnököt kérdeztük.

A hallgatók életében két fontos iroda is új helyre költözött. Az ELTE Karrierközpont a Bölcsészettudományi Kar A épületének (1088 Budapest, Múzeum krt. 4., A épület -123) alagsorába, a Questura pedig a Szerb utca 21-23. szám alá. (A bejárat a Királyi Pál utca felől közelíthető meg.)

December 5-én az ELTE Alumni szervezete jótékonysági estet tartott az Aula Magnában. A befolyt adományokból és a szervezet forrásaiból egy ELTE-s hallgató, Kelemen Zsófia survey statisztika mesterszakos képzését támogatták.

Az ÁJK HÖK szervezésében idén is volt ELTE Mikulás, a csomagokkal a Cseppkő Gyermekotthon lakóit támogattuk, összesen több, mint 700 csomagot sikerült gyűjtenünk.

http://youtu.be/RLVCVOTTPEw?t=2m41s

Ezzel az évvel együtt a papír alapú indexektől is búcsút vehetünk, mivel a téli vizsgaidőszakban került bevezetésre az E-index. A legfontosabb tudnivalókat itt találjátok az E-indexről.

Ezek voltak az év legfontosabb közéleti eseményei, holnap lazább dolgokkal folytatjuk!;)

Kép: jitterbit.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]