Magyar bronz-, ezüst- és 43 év után aranyérem a Téli Universiadén!

A férfi gyorskorcsolya váltó tagjaként az ELTE-s Burján Csaba is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára!

1960-at írtak a francia Chamoix-ban, amikor először indult magyar küldöttség az egyetemisták számára megrendezett „téli olimpián”. Azóta, el kell ismernünk, nem termett számunkra túl sok babér ezen a világeseményen. Most azonban,megtört a a kiváló olasz jég, 2013-ban, Trentinóban három érmet is szereztek sportolóink.

Sportot szerető hallgatótársaim valószínűleg egyet értenek velem abban, hogy a nyári olimpiák éremesői után a téli olimpia számunkra sajnos elsősorban inkább csak a jó helyezésekről (meg a jó hokimeccsekről) szól. Bár hoki válogatottunk látványos fejlődésével az elmúlt években nagyobb figyelmet szerzett a sportágnak, a többi téli sportról, sportolóról alig hallunk valamit, hiába hegyezzük a fülünket…

Hát akkor most abbahagyhatjuk a hegyezést, mert nyolcan teli torokból ordíthatnák a fülünkbe: Itt vagyunk, mi nem csak szép helyezéseket, hanem csillogó érmeket is nyerünk! Úgyhogy csak tessék megemelni azokat a kalapokat! Hogy hol? Nem a Vámház körút kilencben, hanem a 2013. december 11 és 21-e között megrendezésre került XXVI. Téli Universiadén, az olaszországi Trentinóban.

Az első bravúr rövidpályás gyorskorcsolyában született, s a Budapesti Kommunikációs Főiskola egyik hallgatójához, Heidum Bernadetthez fűződik. Bernadett a döntőben, nagy csatában, az ellenfelek viaskodását jól kihasználva (2:30.545-ös idővel) a második helyen ért célba.

Ezüstérme után Bernadett váltóban is indult, és úgy látszik megszerette a dobogót, mert a váltó után sem volt hajlandó elsétálni mellette. A négyes többi tagja: Lajtos Szandra, Keszler Andrea és Kónya Zsófia voltak. Váltónk sokáig a második helyen versenyezve végül – minden erejét beleadva – Dél-Korea és Oroszország mögött a bronzérmet szerezte meg, akárcsak két éve. Darázs István, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség szakági igazgatója szerint az ezüst mindössze két apró hibán múlt. Szandra az SZTE, Andrea az Óbudai Egyetem, Zsófia pedig a BGF hallgatója.

Végül, de nem utolsó sorban a legnagyobb meglepetést okozó sikert a férfi gyorskorcsolya váltó hozta meg. A Knoch Viktor, Burján Csaba, Béres Bence és Oláh Bence négyes sokáig a 3. helyen ment, majd onnan 32 körrel a vége előtt előrelépett a 2. helyre. Végül aztán óriási versenyben, az utolsó fél körben egy fantasztikus előzéssel Knoch Viktor kanadai ellenfelét legyőzve az első helyen ért célba! Ezzel a fantasztikus versenyzéssel pedig 43 év után ismét aranyérmet szereztünk. Viktor a BKF, Béres Bence és Oláh Bence az SE, Csaba pedig egyetemünk, az ELTE hallgatója.

Mind a nyolc versenyzőnek őszintén gratulálunk, köztük külön is hallgatótársunknak, Csabának, akivel hamarosan interjút is olvashattok az ELTE Online-on! Továbbá reméljük, hogy valamennyiüket viszontlátjuk Szocsiban, a Téli Olimpián…

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]