Válassz pályát!

Tegnap délelőtt gimisek százai érkeztek a BTK Gólyavárba azzal a reménnyel, hogy a Pályaválasztási Napon választ kapnak a végzősök életének legnagyobb kérdésére: hova tovább?

Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a felvételizők alma materünkről és mely szakok a legvonzóbbak számukra, így mi is ott voltunk az ELTE Karrierközpont országos rendezvényén, hogy terveikről kérdezzük a diákokat.

A megszólítottak lelkesen mesélték, hogy elsősorban a különböző szakokról és az ott elsajátítható tudás jellegéről jöttek tájékozódni, de bevallották: annak ellenére, hogy más egyetemeket is megjelölnek majd a jelentkezési lapon, lehetőleg az ELTE-re szeretnének bejutni. Mikor arról kérdeztem őket, mi az első dolog, ami az ELTE-ről eszükbe jut, gondolkodás nélkül vágták rá a “minőség”, “színvonal”, “jó diploma” és ezekhez hasonló válaszokat.

Rögtönzött felmérésem eredményei szerint idén a TTK, PPK, BTK és TÁTK iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés. Egyik beszélgetőtársam épp a PPK standjánál állt sorban, miközben elmesélte, Nyíregyházáról utazott a fővárosba azért, hogy olyan hasznos információkat gyűjtsön a pszichológia szakról, amit máshol – neten vagy felvételi tájékoztatóban – nem talál meg.

A hozzá hasonlóan határozott szándékkal érkezett fiatalok céltudatosan indultak a kari mintaórákra, de közülük néhányan a többi előadást is érdeklődve hallgatták végig, mint például az a két lány, akikkel az Informatika, a jövő tudománya című előadáson futottam össze, de kérdésemre sietve leszögezték, hogy a BTK-ra készülnek, és semmi nem térítheti el őket a konkrét céltól.

A látogatók többsége viszont kevésbé volt szerencsés, akárcsak a folyosó közepén nézelődő baráti társaság tagjai, akik saját bevallásuk szerint teljesen tanácstalanok, és azzal a reménnyel érkeztek a rendezvényre, hogy itt végre megszületik egy halvány elképzelés a pályaválasztásukat illetően.

Az egyetem kiválasztásával kapcsolatban teljesen eltérő elképzeléseket fogalmaztak meg. Volt aki orvosi egyetem melletti B opciónak szánja az ELTE TTK biológia szakát, míg másnak az ELTE az egyetlen lehetősége, hogy skandinavisztika szakon folytathassa tanulmányait, de olyannal is találkoztam, aki a zeneművészeti suliban szerzett ismereteit egészítené ki a BTK művészettörténeti képzésével.

Meginterjúvoltjaim véleménye szerint a kari mintaelőadások sokat segítenek a döntésben, hiszen ezek alapján állapíthatják meg, mire számíthatnak majd ELTE-n töltött évek alatt. Nem meglepő tehát, hogy az előadások – élő vetítés segítségével – egyszerre két teremben zajlottak, és sokan még így is a lépcsőkön ülve, vagy az ajtóban álldogálva hallgatták az egyes karokat érdekes és fiatalos témákkal bemutató oktatókat.

Az egyik sarokban várakozó barátnők Székesfehérvárról érkeztek a rendezvényre, melyre osztályfőnökük hívta fel a figyelmüket. Ők főleg személyes tapasztalatokért jöttek, de a felvételi jelentkezés és pontszámításról szóló előadást is nagyon fontosnak tartották. Egyikük elégedetten mesélte, hogy pont ilyennek képzelte a Pályaválasztási Napot, és minden kérdésére választ kapott, mire osztálytársnője hozzátette, nagy élménynek tartja, hogy ELTE-s hallgatóktól kaptak hasznos tanácsokat.

Összességében tehát nagy sikernek örvendett a tegnapi program, és bízunk benne, hogy sokan választanak minket, a felvitelihez pedig sok sikert kívánunk az érettségizőknek!

Fotók: Dőry Szép Ágnes

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]