Mi is LEN voltunk! – Ilyen volt idén a Lágymányosi Eötvös Napok

Két év kimaradás után idén április 27. és 30. között ismét megrendezésre került a LEN a Lágymányosi Campuson. Napközben a Civil falu programjaival várták a tanórák között kikapcsolódni vágyó hallgatókat, este pedig népszerű sztárfellépők biztosították a hangulatot a fesztiválra érkezőknek.

Szerdán sajnos a Civil falu kénytelen volt korlátozni a programjait, és a délutáni olimpiai játékot is le kellett mondaniuk az egész napos esős időjárás miatt. A rossz időnek betudhatóan az esti programokon érezhetően kevesebben vettek részt: jobban el lehetett férni a LEN sátraiban, mint a további esték folyamán. Mindezek ellenére sok hallgató kedvét a rossz idő sem szegte, és napijegyeiket, bérleteiket megváltva a szerdai napon is meglátogatták a fesztivál fedett sátrait. Hatalmas közös éneklést tartott T. Danny, és fergetes bulit csaptak a BSW duó tagjai. A sztárfellépők hálásak voltak az esős idő ellenére is a koncertre érkező hallgatóknak, és természetesen egész este adott volt a jó hangulat a lemezeiket folyamatosan pörgető DJ-knek és az italospultok mögött serényen dolgozó fiataloknak köszönhetően.

Csütörtökön már naposabb időben látogathattunk el a fesztivál területén kialakított Civil faluba. Az ott tevékenykedő lelkes hallgatóktól megtudhattam, hogy színes felhozatallal és rengeteg programlehetőségekkel várják a diáktársaikat aznap és a pénteken is. A Civil falu alapvetően arra szolgált, hogy olyan egyetemi szervezetek, mint a SHÜTI, a BEAC, az ELTE Shop, az ELTE Kommunikációs, Marketing és Rekrutációs Igazgatóság, a szakkollégiumok képviseletei, illetve a lágymányosi karok szakjai kitelepülhessenek, és betekintést nyújthassanak a hallgatóknak a területük sajátosságaiba.

A falu területén elhelyezett sátrak és standok két kategóriára lettek felosztva: voltak információs és interaktív sátrak. Az említett SHÜTI (Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda) legfőképpen az egyetemi karokon belül foglalatoskodik, és támogatja a speciális helyzetű hallgatókat. A sátrukban a szervezet fő küldetését népszerűsítették, illetve kiemelték, hogy miért van rájuk szükség, továbbá a hallgatók szemléletformálására is nagy hangsúlyt fektettek. A sátrukat meglátogató érdeklődők kipróbálhatták, hogy milyen láttássérültnek lenni, például egy malomtáblával való játék közben vagy mások által vezettetve magukat. További érdekességként ki lehetett próbálni egy Braille-írással működő írógépet, illetve az általános tudásunkat is tesztelhettük a speciális helyzetű hallgatókat érintő témákban egy kvízjáték keretén belül.

Az EHÖK a Civil falu bejáratánál üzemeltetett egy ösztöndíj-információs sátrat, amely lehetőséget kínált a hallgatóknak arra, hogy személyesen is kérdezhessenek és információt gyűjthessenek az ösztöndíjak szerteágazó rendszeréről. A kitelepült Erasmus-sátor szintén információs standként szolgált a program iránt érdeklődőknek. Emellett megtalálhattuk az EGEA (European Geography Association) sátrát is, amely hasonlóképpen működik, mint egy Erasmus csereprogram, azzal a különbséggel, hogy ez a szervezet csak földrajz szakos hallgatóknak biztosít tanulmányi kiutazást más országokba. Szintén informatív és népszerűsítő jelleggel bírt a Tanítsunk Magyarországért-sátor, ahol a Tanárképző Központ nagy sikerű programja igyekezett bemutatkozni az őket még nem ismerőknek.

A Civil falu nyitvatartási ideje alatt az EHÖK-csapat tagjai bármilyen felmerülő, egyetemmel kapcsolatos kérdésben szívesen segíttettek, és válaszoltak az őket megkereső hallgatóknak.

A központi szervezésű „LEN Olimpia” a csütörtöki naptól kezdve sikeresen működött. Ennek keretén belül bizonyos Civil falus sátrakat jelöltek ki állomásoknak, a vállalkozó szellemű hallgatóknak pedig különböző feladatokat kellett teljesíteniük a verseny megnyerésének érdekében.

A BEAC sportegyesület is jelen volt, és interaktív módon mutatta be az egyes sportágakat. A hallgatók ízelítőt kaphattak a náluk űzhető temérdek sport néhányából, például az íjászatból vagy pole fitnessből.

A TTK fizika szakterülete folyékony nitrogénnel végzett bemutatókkal, az IK hallgatói pedig társasozási lehetőségekkel igyekeztek szórakoztatni a Civil falu látogatóit. A nemrégen újraindult TTK News, azaz a Természettudományi Kar újságja is képviseltette magát a sátrak között.

A TáTK hallgatói egy sörpongbajnoksággal alapozták meg a hangulatot már a fesztivál nappali időszakában, valamint házasságkötő sátrukat is elhozták a Lágymányosi Eötvös Napokra.

A Civil falu remek alkalmat nyújtott arra, hogy a hallgatók a tanóráik közti szünetekben kikapcsolódhassanak, illetve már napközben is megérezhessék a fesztivál felszabadult hangulatát.

Az este folyamán a hallgatók száma megsokszorozódott az előző naphoz képest. A bulizni vágyók mind közösen énekelték kedvenc számaikat a fő fellépővel, a ByeAlex és a Sleppel. Kis szünet elteltével ismét hatalmas éneklés töltötte meg a nagyszínpad sátrát, ugyanis mindenki összeborulva, ölelkezve énekelte a Groovehouse nosztalgikus dalait. Habár a koncertek 11 óra körül véget értek, az igazi buli még csak ekkor kezdődött. A Szeresd a Trashem formáció a hangulatot a plafonig emelte az ikonikus magyar és külföldi slágerekkel.

A péntek esti programsorozat is hasonló fergeteges hangulatban telt, amikor is Manuel, majd a ValMar duó énekeltette egyszerre a közönséggel az ismert dalaik fülbemászó sorait.

A háromnapos fesztivál során nem volt hiány sem a közönség által várva várt énekesekből, sem a hangulatot egész este, sőt hajnalban is biztosító DJ-kből.

Lehetőségem adódott a LEN mindegyik estéjén fellépő DJ-t, Li:ert megkérdezni a fesztiválon szerzett élményeiről, tapasztalatairól. A vele készült rövid interjút az alábbiakban olvashatjátok:

Milyen élmény volt számodra a fesztivál?

A LEN volt az első fesztiválom, amin részt vehettem mint előadó. Azt kell mondjam, hogy fenomenális érzés volt! Hihetetlen élmény ennyi embernek élőben zenélni! Olyan lemezlovasok után vehettem át a pultot, mint Jauri, Pixa vagy Andro. Őket korábban eddig még csak a tánctérről láthattam és hallhattam. Eddigi pályafutásom során megjártam már egy-két nagyobb klubot, mint például az Akváriumot vagy a Heavent, azonban ez most egy teljesen más tapasztalat volt, mint az eddigiek.

Hogyan értékelnéd a szettjeidet?

Minden fesztiválnapon két szettet is vállaltam, egyet a buli elején, a másikat pedig a végén. A hajnali órákban hatalmas sikereket arattam főleg a tech house és future house számaimmal.

Milyen volt a helyszín és a fogadtatás?

A bulizó közönség elég jól fogadott engem mint feltörekvő előadót, és úgy tapasztaltam, hogy tetszett nekik a performance. Akadt olyan is, hogy technikai problémákba ütköztünk, de ezt is gyorsan áthidaltuk, és zavartalanul ment tovább az este.

A fesztivál megszervezése és lebonyolítása rengeteg ember munkájának az eredménye. Mindannyian bíznak benne, hogy az eseményre kilátogató hallgatók jól érezték magukat, hogy mindannyian kikapcsolódtatok, és végre szórakoztatok kicsit ebben a három napban.

Jövőre remélhetőleg ugyanennyien, ha nem még többen lesztek ti is LEN!

Képek forrása: Csomos Attila fotói, Li:er Facebook-oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]