Május végéig látogatható az új art brunch a Füvészkertben

Speciális kiállítás nyílt az ELTE botanikus kertjében Kezdetben volt a kert címmel. A koncepció lényege, hogy kortárs alkotók teremtsenek újfajta lehetőségeket környezetünk megismerésére. A Design Institute közreműködésével létrejött art brunch május 31-ig látogatható.

Az art brunch műfaj lényege, hogy a művészet eszközeivel felhívja a figyelmet a környezettel való kapcsolatunkra. Lehetőséget teremt továbbá művészeti alkotások felkutatására és minőségi időtöltésre olyan inspiráló helyszíneken, mint például az ELTE Füvészkertje.

A 250 éves Füvészkertre elengedhetetlen szükség van a túlépített, nyüzsgő fővárosban. A két eltérő környezet feszültségére reagálva képzőművészek egy csoportja ,,beköltözött” a kertbe, hogy munkáikkal az ökoszisztémánk fenntarthatóságát vizsgálják.

Az ELTE botanikus kertje az ő felfogásukban élő múzeumként van jelen, ami békés és nyugodt környezetként remek alkalmat kínál arra, hogy különféle művészeti beavatkozásokkal újra rácsodálkozzunk a minket körülvevő végtelenül izgalmas és sokszínű élővilágra. Az art brunch lehetőséget nyújt látogatóinak a természetben való tanulásra és feltöltődésre is.

Az alkotók a Füvészkertet Lesznai Anna a kiállítás elnevezését inspiráló, Kezdetben volt a kert című könyvéhez hasonlították. „Nyugodt és ráérős, mint maga a nagyregény. Az ember ezt a magatartást ma ritkán engedheti meg magának. Figyelmeztetni kell magunkat rá, hogy ezekre a városi szigetekre nagy szükségünk van. A kiállítás célja, hogy segítse az egyensúly megtalálását, megtartását” – mondják.

2021 novemberében már szerveztek egy kiállítást a helyszínen: akkor Lesznai Anna könyvének első kötetére reflektáltak, a mostani art brunch pedig a második kötet alapján készült el.

Kiállítók: Bolla Szilvia, Fuzzy Earth, Kis Róka Csaba, Kiss Tibor, Oláh Orsolya, Stark Attila, Süveges Rita, Tóth Márton Emil, Ulbert Ádám. Kurátorok: Kavalecz Eszter designer és Oláh Orsolya képzőművész, kurátor.

A kiállítást április 23-án Patrick Tayler festő, művészeti író nyitotta meg. A kiállítás 2022. május 31-ig minden nap megtekinthető 09:00 – 16:00 között. A belépés díjköteles, jegyek a Füvészkert oldalán vásárolhatók.

Forrás: elte.hu

Képek forrása: szeretlekmagyarorszag.hu, octogon.hu   

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]