Újabb ELTE-s siker a tudomány területén

A sejtek takarítanak… Kutatócsoportunk Juhász Gábor- az ELTE Anatómiai, Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszék tudományos főmunkatársának – vezetésével úttörő felfedezésre jutott a sejtek szemét-eltakarító útvonalával kapcsolatban. A felfedezés számos betegség megértését segítheti.

Az erről készült publikáció az eLifefolyóirat 2016. januári számában található.

Az eukarióta sejtek működéséhez szükséges a belső egyensúly fenntartása, amit az építő és lebontó folyamatok biztosítanak. Az egyik ilyen lebontó folyamatot autofágiának nevezzük, ami azt jelenti, hogy a sejtek a nélkülözhető vagy  károsodott saját alkotóikat a lizoszómákban lebontják. Az állatvilágban azért is fontos ez a folyamat, mert az autofágia hibája például az egereknél az idegsejtek pusztulását, mozgási rendellenességeket és lerövidült élethosszt okozhat.

Korábbi kísérletek alapján megállapítható, hogy az autofágia megfelelő működése az emberi egészség fenntartásához tulajdonképpen létszükséglet (bár ezt közvetlen adatokkal még nem sikerült igazolni).

Ám az ELTE kutatócsoportjának sikerült alátámasztania ezt a feltevést:

A Michigani Egyetemen és az isztambuli Boğaziçi Egyetemen dolgozó kutatópartnerek egy öröklődő mutációt vizsgáltak, ami mozgási rendellenességeket, és értelmi fogyatékosságot okozhat. Egy törökországi családot vizsgáltak, mert ezek a betegségek gyakoriak a zárt közösségekben (például a rokonházasságok miatt).  Két testvér genetikai állományában egy olyan DNS-mutációt sikerült azonosítaniuk, ami miatt az autofágia egy kulcsfehérjéjében (Atg5 fehérje) elváltozás történik, aminosavak cserélődnek. Ennek hatására a sejtekben sérül az autofág lebontóképesség, és a kóros fehérjék és sejtorganellumok felhalmozódása megzavarja bizonyos sejtek működését. Így tehát az autofágia mozgási rendellenességet okoz, a lebontás hibája pedig mutáns élesztősejtekben is kimutatható.  A felfedezés azért is fontos, mert megérthetővé válhat egy komplex, sokféle tünettel járó betegség kialakulása.

Forrás: elte.hu

Kép: edelstein.huji.ac.il

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]