Hatezer éves leletekre bukkantak a Geológus Kertben takarítás közben

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kezelése alatt álló tatai Geológus Kertben nagy munkálatok kezdődtek meg, miután a területen lévő, védelem alatt álló földtani alapszelvények rekonstrukciójára pályázatot nyert egyetemünk 2014-ben. Tulajdonképpen megtisztították a sziklákat, a felszínpusztulást megpróbálták kiküszöbölni és visszafordítani. Szinte elképzelhetetlen, de ezek a munkálatok semmilyen hulladékot nem termeltek, de még izgalmasabb, hogy mindeközben egy régi tűzkőfejtőre gödörre is rátaláltak.

A tatai Kálvária-dombon található Geológus Kert 60 éve természetvédelmi terület, amely 3 hektáron terül el és az ELTE kezelése alatt áll. A benne megtekinthető 100 millió éves emlékeket őrző földtani alapszelvények állapota az elmúlt 25 évben természetes felszínpusztulás következtében sokat romlott, így a 2014-ben megnyert pályázat által nyújtott 54,34 millió forintot a sziklák megtisztítására fordították. A projektben civil szervezetek (Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület, Nagycsaládosok Tatabányai Egyesülete) is részt vettek.
A projekt érdekessége, hogy a munkálatok semmilyen hulladékot nem hagytak maguk után. A sziklákra rakódott törmelék in situ (ki nem mozdult) részét – amely a tudomány számára értékes – későbbi archiválás céljából eltárolták, míg ex situ (kimozdult) részét csillékben helyezték el. Ez utóbbiak jövőbeli helye iskolai és látogatói gyűjteményekben lesz. Továbbá a finomszemcséjű törmeléket a tanösvények bővítésére használták fel, így azok 80 méterrel lettek hosszabbak. Ezek mellett még 5 új innovációs táblával és egy nagyfelbontású digitális domborzatmodellel is gazdagodott a Geológus Kert.
A munkálatok során 5000 négyzetméter sziklafelületet tisztítottak meg, sőt az egyszerű tisztítás mellett polírozott felületeket is létrehoztak annak céljából, hogy az ősmaradványok (Megalodon-féle kagylók, ammoniteszek, tengeri liliomok) jobban tanulmányozhatóvá váljanak. A tisztítási folyamat közben egy eddig feltáratlan 6000 éves tűzkőfejtő gödörre is rábukkantak, amely területén 2016-tól régészeti ásatásokat terveznek. A maradványokat eddig vizsgáló régészek kiemeltek a helyükről több veszélyeztetett helyzetű agancseszközt és tűzkősziklát is.
Látogassatok el Ti is Tatára és nézzétek meg a Kálvária-domb kincseit!

Forrás: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]