Mennyit ér a diplomád?

Tagadhatatlan, hogy még mindig presztízsértékűnek számít, ha valaki az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója. Ezt igazolja a HVG nemrég megjelent felsőoktatási rangsora, ahol egyetemünk idén is az első helyen végzett a hallgatók teljesítménye és az oktatók kiválósága alapján. De vajon mit jelent ez a gyakorlatban? Mennyit is ér egy ELTE-s diploma?

Pályaválasztás előtt a személyes érdeklődésen túl nem árt mérlegelni, mekkora előnnyel jár az adott egyetemen megszerzett diploma a munkaerőpiacon. A statisztikákból kirajzolódó kép szerencsére megnyugtató: egyetemünk még mindig elég jól áll ezen a téren.

Vannak persze eltérések karonként, de az összkép mindenképpen biztató. A HVG oktatási kiadványa, a Diploma rangsor összehasonlította, milyen kezdő fizetésre számíthatnak az egyes egyetemeken végzett diákok. Az ELTE a 14. helyet szerezte meg a maga 192110 Ft-os várható kezdő fizetésével, míg az első helyen végzett BME hallgatói havi 284810 Ft-ot tehetnek zsebre pályakezdőként.

Az Educatio Kft. által elkészített Frissdiplomások 2012-es tanulmánya tovább árnyalja a képet. Az ELTE-n végzettek közül a legmagasabb átlagfizetésre a műszaki, informatikai és a gazdasági végzettségűek számíthatnak, a legalacsonyabbra a pedagógusok. Az ő várható bérük 116000 Ft, míg egy informatikus ennek több mint a kétszeresére számíthat. Kiderült az is, hogy a férfi diplomások több pénzzel számolhatnak, átlagosan 45000-rel keresnek többet nő kollégáiknál.

Jól állunk a diploma megszerzése és a munkahely megtalálása között eltelt idő rövidségében is: az egyetemünkön végzettek 71%-a talál közvetlenül tanulmányai befejeződése után munkát. Átlagosan valamivel több mint 3 hónapot töltenek frissdiplomásaink munkakereséssel. A leggyorsabban az Informatikai Kar és a Gyógypedagógiai Kar hallgatói találnak munkát, a legtöbbet a PPK-n végzetteknek kell várniuk. Nem meglepő az IK előretörése, a kar jó kapcsolatot ápol a terület legfontosabb cégeivel, így sokan már az egyetemi éveik alatt megtalálják leendő munkahelyüket.

Biztató, hogy az abszolutórium megszerzésekor a hallgatók 30%-a már rendelkezik állandó munkahellyel. A 2012-es adatok alapján hallgatótársaink 12%-a próbál meg külföldön elhelyezkedni. Alacsony a munkanélküliek aránya, csupán 6,7% nem tudott hosszabb ideje elhelyezkedni, holtversenyben a BTK, TáTk és a TÓK áll a legrosszabbul ezen a téren. Kevesen kényszerülnek pályaelhagyásra, mindössze a megkérdezettek 11,3%-a.

Az már a Diplomás Pályakövetési Rendszer 2012-es felméréséből derül ki, hogy a frissdiplomások 61%-a végzéskor már rendelkezik a szakterületén belül munkatapasztalattal, ami nagyban megkönnyíti a munkakeresést. A legtöbben közalkalmazottként, köztisztviselőként vagy kormánytisztviselőként találtak munkát.

Akárhogy is nézzük, nem igazak a vádak, melyek szerint Magyarországon túl sok a diplomás, akik aztán munkanélküliként tengetik napjaikat. Az Educatio tanulmányából kiderül, hogy nem csak többletkeresettel jár a diploma, hanem könnyebb elhelyezkedési lehetőségeket is biztosít. És ahogy ez a számokból is kiderül: az ELTE-s diploma nem veszített értékéből.

Források: educatio.hu, felvi.hu, minoseg.elte.hu, hvg.hu

Kép: napiaszonline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]