Hogyan változott meg a Chelsea játéka Tuchel érkezése óta?

Mióta Tuchel átvette a Chelsea irányítását, a csapat jól szerepel: tizenegy meccset játszottak, és még mindig veretlenek. Hogyan reformálta meg a londoni klubot Tuchel, mire lehet képes a szezonban a Chelsea, mi változott a német mester érkezését követően?

Kezdjük egy kis statisztikával! Mióta Tuchel az edző, a Chelsea mindig egy xG alatt tartotta az ellenfeleit. A Liverpool–MU–Everton-hármas összesen a három meccsen nem hozott össze 1,0-s xG-t. Ez mindenképpen beszédes. Tuchel tehát rendbe rakta a Chelsea védekezését. A támadójáték nem remekel, de ha sikerül az ellenfelet nullán tartani, akkor bőven elég, ha egy-két gólt szereznek, ennél több nem is kell. A kilenc Premier League-meccsen 4,02-es xGA-t hoztak össze, ennél jobb nincs a ligában ezen időszakot nézve. A várható gólokat tekintve 15,1-nél tartanak, ami a City mögött a második legjobb. A várható pontokat nézve pedig még egy kicsit jobb is Tuchel csapata. Masszív, erős bemutatkozás ez, és a szerzett pontok, gólok, valamit a kapott gólok is megfelelnek a statisztikai mutatóknak, nem teljesít sem alul, sem felül a Chelsea. Hogy ez mekkora előrelépés, azt jól mutatja, hogy Lampard 19 meccsen irányította a kékeket, és ez alatt 19,2-as volt az xGA, 23 gólt kaptak, és bár a várható pontokat tekintve nem álltak olyan rosszul, a 3. helyen állva a fejlődés, az előrelépés jól látható.

Miképp forgatja, rakja össze a csapatot a német mester? A Chelsea keretmélysége egyedülálló, és az is segít, hogy kevesebb sérült játékosuk van. Az Everton ellen egyedül Abraham maradt ki sérülés miatt. A kispadon olyan sztárok ültek, mint Giroud, Pulisic, Ziyech, Kante, Mount és Chilwell. Tuchel jól forgatja együttesét: hol Marcos Alonso kezd, hol Chilwell, vagy épp Giroud. Egyedül a hátsó hármas állandó: Rüdiger, Christensen, Azpilicueta. A német és a spanyol játékos Lampardnál abszolút perifériára volt szorulva. Ami a formációt illeti: Tuchel átállt a háromvédős rendszere, és a 3–4–2–1-es formációt alkalmazza, és ebben újra életre kelt Marcos Alonso, aki Lampardnál a keretbe se fért be, az új edzőnél viszont újból fontos szerephez jut. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik Lampardnál többet játszották, de Tuchelnél hátrébb kerültek a sorban. Ezek közé a játékosok közé tartozik Emerson, Abraham, Pulisic és Gilmour. A csapatkapitány, Cesar Azpilicueta elmagyarázta, hogy mindenkinek van esélye, hogy bekerüljön a csapatba: „Ez egyfajta kollektív gondolkodásmód. Amikor a Chelsea-ért játszol, mely egy topcsapat, természetes, hogy meg kell küzdened a helyért, semmi sem könnyű, és amikor a menedzser esélyt ad neked, hogy pályára léphess, a legjobbadat kel adnod.” És ehhez hozzátartozik, hogy Tuchel el is tudja hitetni a most peremre kerülő játékosokkal, hogy fontos láncszemei a csapatnak, és amikor megkapják a lehetőséget, éljenek is vele. A Chelsea kerete minőségét tekintve abszolút elitklub.

Tuchel stabil védekezésre épít elsősorban, de miképpen is néz ki ez? Milyen az átmenet védekezésből támadásba?

A Liverpool elleni mérkőzés kiváló példa rá, hogyan meccselte le Tuchel Kloppot. A Liverpool edzője érthetetlen módon igen magasra tolta csapata védekezését, amit a Chelsea remekül használt ki, és folyamatosan rúgta be a labdákat a védők mögé. Werner gólja is így született, bár érvénytelen lett a gól, mert egy-két milliméterrel előrébb volt a csatár.

Itt látható a szituáció, Werner kicsivel volt csak lesen.
Alexander-Arnold fent van, a helyére jól be tudja lőni a labdát a Chelsea.
Újabb kiváló példa, milyen remekül indult be Werner, és a társak sokszor keresték is őt.
Masszív fal, a Liverpool nem tud támadást építeni, a középső területek zárva, csak visszafelé lehet adni a labdát.
A Liverpool sokszor próbálkozott azzal, hogy futatja Szaláh-t, így a Chelsea védelme erre is figyelt. Középen Wijnaldumot nem lehet megjátszani, Firminóra két ember figyel; a hosszú indítás maradt mint opció, de Rüdiger tette a dolgát.

A Chelsea támadójátékáról is ejtsünk pár szót, mert abban nem kifejezetten muzsikál jól, és itt még bőven akad tennivalója Tuchelnek. A kilenc meccsen szerzett tizenegy gól nem olyan sok, de az xG mutató már egy kicsit jobban néz ki, a 15,10-es a második legjobb a ligában. Azt látni kell, hogy a Chelsea támadói alulteljesítenek, és itt kell előhoznunk Timo Werner nevét. A csatár mindössze hat gólt szerzett a bajnokságban, és bár a 90 percre bontott xG mutatója nem rossz, 0,49-es, az eddigi összes meccsen 11,05-es xG-t hozott össze. Vagyis nem azt teszi, mint egy elitcsatár, egy igazi klasszis, hogy túllövi a várható góljainak a számát, hanem még bőven alul is teljesít. Itt kell kiemelni a sokszor már leírt Giroud-t, aki bár közel sem játszott annyi percet, mint Werner, mégis 714 játszott perc alatt szerzett négy gólt, és az xG mutatója 0,56-os 90 percre nézve. Giroud a Bajnokok Ligájában megmutatta magát, gondoljunk csak az Atletico Madrid ellen szerzett csodás góljára! A Chelsea nyáron nem szűkölködött a pénzzel, és sorra igazolta le a nagyobb neveket a csatársorba. Werner gyengébb szereplése már előkerült, de ejtsünk pár szót Havertzről, Ziyechről és Pulisicról is.

Havertz hatalmas tehetségnek volt kikiáltva, sorba is álltak érte a legnagyobb klubok, végül a Chelsea szerezte meg a német középpályást. Havertz mindössze egy gólt szerzett és két gólpasszt osztott ki, és sem a várható gólok, sem a várható gólpasszok terén nem fut jó szezont. Tőle elsősorban azért nem a gólokat lehetne várni, hanem a kulcspasszokat, gólpasszokat, a játék tempójának irányítását, de egyelőre nem tud megfelelni az elvárásoknak. A helyzetét persze nem könnyíti meg, hogy átesett a koronavíruson, és sokszor sérült is. Ziyech eddig tizennégy meccsen lépett pályára és 795 percet játszott, tehát nem számít alapembernek. Szerzett egy gólt a bajnokságban, és kiosztott három gólpasszt, a támadók közül neki a legkisebb a 90 percre jutó xG-je; ő sem tudja hozni azt a szintet a támadásban, amit várni lehetett tőle.

Bár azt lehetett várni, hogy Pulisicre jó hatást tesz majd, hogy Tuchel lesz az edző, hiszen a Dortmundnál már dolgoztak együtt, az amerikai játékos nem kezdett még nála bajnokin vagy BL-meccsen. Tavaly azért csak szerzett kilenc gólt – most mindössze egynél tart, ahogyan a gólpasszok számát nézve is. Az xG mutatója jobb, 3,34-es, vagyis jelzi, hogy nincs jó formában, hiszen a helyzeteket nem tudja gólra váltani. Leírni semmiképpen nem szabad, többször megmutatta már, hogy remek játékos, például tavaly a Burnley ellen, amikor mesterhármast szerzett.

Összességében ki lehet jelenti, hogy Tuchel rendbe rakta a Chelsea védekezését, ennek tudhatóak be a jó eredmények és az előrelépés. Jó játékkal, támadófocival még adós a német mester, azon lesz mit dolgoznia, de ez így is több, mint amit várni lehetett tőle, különösen, mivel szezon közben vette át azt a Chelsea-t, amely hemzsegett a problémáktól, és sikerült visszaállítania a helyes ösvényre. A bajnokságban jó eséllyel meglehet az első négy hely valamelyike, a BL-ben pedig kiváló alkalom mutatkozik rá, hogy ismét a legjobb nyolc közé jusson a Chelsea.

Képek forrása: Digi Sport, https://theathletic.com/, https://weaintgotnohistory.sbnation.com/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]