Az Aranylabda után az elnöki szék? Nem lehetetlen!

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhattunk olyan hírekkel, hogy gyerekkorunk ikonikus focistái visszavonulnak, vagy levezetésképp kevésbé színvonalas bajnokságokba igazolnak. Sokan irigykedve gondolunk arra, hogy a pár év alatt megkeresett eurómilliókból vígan élhetnek életük végéig, de a luxushoz és a rivaldafényhez szokott sztároknak gyakran okoz problémát, hogy pótolják kieső bevételeiket és fenn tudják tartani a megszokott életszínvonalukat. Negatív példát rengeteget hallunk, de szerencsére több olyan egykori klasszis is akad, aki a focitól elszakadva remekül boldogult.

Kezdésként rögtön egy nagyágyúval indítunk, a libériai George Weah a ’90-es években abszolút top játékosnak számított, az FA-kupa-elsőség mellett nyert francia és olasz bajnoki címet, 1995-ben az Aranylabdát és az Év játékosa címet is kiérdemelte, valamint a XX. század afrikai játékosának is megválasztották. Már aktív pályafutása során elkötelezett volt a humanitárius segélyszervezetek mellett, de igazán kiteljesedni karrierje után tudott. 2003-as visszavonulása után két évvel elindult Libéria elnöki címéért, de az utolsó fordulóban vereséget szenvedett a későbbi elnöktől. Később akadt még egy sikertelen kísérlete az alelnöki székért, de a 2017-es választásokon révbe ért, és megválasztották Libéria elnökévé.

George Weah, egykori klasszis Libéria elnökeként

George Weah egykori klasszis Libéria elnökeként

A politikai pályát Weah kortársa, Lilian Thuram is vonzónak találta: a bevándorló család gyermekeként született, későbbi vb- és Eb-győztes francia labdarúgó visszavonulása után gyakran szót emelt az egyenlő jogok mellett, egy televíziós vitában még Nicolas Sarkozy-t is csendre intette, mondván, a gazdag hátterű (akkor még) elnökjelöltnek fogalma nincs, hogyan élnek az alacsony jövedelmű családok a francia városokban. Sarkozy valószínűleg nem felejtette el Thuram bátor kiállását, mivel hatalomra kerülése után vezető pozíciót ajánlott a labdarúgónak egyik minisztériumában, de Thuram visszautasította ezt.

Thuram és Sarkozy találkozója, mikor még nem tekintettek ellenfélként egymásra

A sikeres próbálkozások mellett természetesen akad számos balul végződött történet is a foci-politika tengelyen. A teljesítménye mellett leginkább extravagáns frizurájával kitűnő kolumbiai Carlos Valderrama 2015-ben próbálkozott szenátusi széket szerezni hazájában, de a választók nem szavaztak neki bizalmat. Egy fokkal érdekesebb történet, hogy az oroszoknál ketten is Putyin pártja mellett köteleződtek el, Andrey Arshavin és Roman Pavlyuchenko válogatott játékosok 2007-ben helyi választásokon indultak a United Russia Party nevében, de végül mindketten visszataláltak a focihoz (rossz nyelvek szerint csak azért vágtak bele a politikai karrierbe, mert a nemzetközi válság elég keményen megvágta a fizetésüket, és szükségük volt valami kiegészítésre). De ahhoz, hogy lássuk, egy labdarúgó mint válik a hatalom megszállottjává, nem is biztos, hogy Oroszországig kell utazni, jóval közelebb is számos példa akad ilyen próbálkozásra…

Valderrama az ikonikus Balázs Pali-frizurával

A politika mellett az üzleti életben is többen megtalálták a helyüket, érdemes egy kicsit Anglia felé tekinteni. A manchesteri aranygeneráció tagjai egy magánegyetembe fektettek, a Neville, Giggs és Scholes támogatásával üzemelő oktatási intézmény mára már olyan neveket nyert meg maga mellé, mint a Microsoft. Az iparváros szomszédjában, Liverpoolban is több sikertörténet akad: kevesen tudják, de az egykori csillag, Michael Owen egy fiatal tehetségeket felkaroló menedzsment-irodát is üzemeltet, valamint egy 90 lovat foglalkoztató istálló tulajdonosa is, melynek egyik lova már a neves ascoti derbin is diadalmaskodott. Owen csapattársa, Robbie Fowler az ingatlanban látta a jövőt, és nem is csaltak a megérzései, mára már több, mint 30 millió fontra becsülik vállalatának értékét.

A vendéglátás is népszerű az egykori játékosok körében, Rio Ferdinand egy olasz éttermet üzemeltet, Lee Dixon Arsenal-legenda a sztárséf Heston Blumenthallal társult, a francia David Ginola pedig miben másban láthatta volna a siker kulcsát, mint a francia borokban. Egy-két extrémebb példa is akad, Gerard Piquének még nem időszerű a visszavonulás, de már most tulajdonosa a Kerard Games szerencsejátékcégnek, míg az angol válogatott Ryan Bertrand a Silicon Markets nevű fintech-cég tulajdonosa, ami mesterségesintelligencia-alapú befektetéseket kínál.

És mi a helyzet a magyar játékosokkal? Noha többen is próbáltak a sporton kívül gazdasági sikereket elérni, ez egyedül talán Szalai Ádámnak sikerült, aki 2016-ban 310 milliós forgalom mellett több mint 25 milliós adózott nyereséget könyvelhetett el fémmegmunkáló cégének a tulajdonosaként.

Források: fourfourtwo.com, hvg.hu, qubit.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]