TRX

Erősítésre vágysz, esetleg fáj a hátad? Kéne valami új, izgalmas, intenzív, hatékony és személyre szabott edzésmódszer, ami mindendet átmozgatja? Mutatjuk a megoldást…

Répási Károllyal és Tar István, az ELTE BEAC szakavatott trénereivel egy edzés előtt beszélgettünk a TRX rejtelmeiről…

Mire van szükség a TRX-ezéshez?

Karesz: Csak magára az eszközre, egy felfüggeszthető hevederre, ezt hívják TRX-nek. Gyakorlatilag bárhol lehet használni, az edzőteremben, a szabadban vagy akár otthon. is A legfontosabb, hogy először megtanuljuk helyesen használni.

Tar: A BEAC-on a tükrös teremben zajlik az edzés, a IV-es feljárónál.

Honnan származik ez a sport?

Karesz: Az amerikai haditengerészet fejlesztette ki az elit csapatának. Ezt nem elrettentésképpen mondom, nem csak hivatásos katonáknak való.

Tar: Pontosabban egy Randy Hendrick nevű katonától származik, aki azt tapasztalta, hogy társaival nincs elég idejük és helyük edzeni. Így kezdett különböző hevederekkel kikísérletezni egy egész testet megmozgató edzésformát, de csak sokadik próbálkozásra született meg a TRX. Elterjedt egész Amerikában, Európában, sőt, Magyarországon is egyre gyorsabban terjed ez a remek kis találmány. A legtöbb edzéssel és a fitnesszel foglalkozó szaklap az egyik, ha nem a leghatásosabb funkcionális edzésként említi.

Kevésbé szakavatottabb olvasóink kedvéért kérdezem: mit jelent pontosan a funkcionális edzés kifejezés?

Tar: Az emberi test hétköznapi funkcióira utal. Tehát arra, hogy képesek vagyunk mozogni, felkelni, leülni.

Mit gondoltok, miért ilyen népszerű?

Karesz: Egyrészt az újdonság hatása miatt, másrészt valóban nagyon hatékony. Aki egyszer eljött edzeni, az utána általában rendszeresen lejárt hozzánk. A sokszínűsége is nagyon vonzó, ez alatt azt értem, hogy rengetegféle gyakorlat végezhető vele. Nem nagyon tudunk olyan mozdulatot csinálni, amiben a test teljes izomzata ne dolgozna szinte egyszerre.

Tar: Igen, no meg a BEAC-os TRX-edzés igazán összekovácsolja a csapatot, remek barátságok szövődnek ebben az összetartó kis társaságban.

Hogyan jött az ötlet, hogy bevezessétek ezt a sportágat az ELTE-n?

Karesz: Mindketten rekreáció szakos hallgatók vagyunk, az egyik óránkon hallottunk róla két és fél-három éve. Ahogy megláttam, rögtön átfutott az agyamon, hogy milyen jó dolog lenne ezt behozni a BEAC-ra.

Tar: Nekem maga az eszköz tetszett meg. Rákerestünk Youtube-on, láttuk, hogyan lehet vele dolgozni. Ekkor Magyarországon még egyáltalán nem volt ismert. Először arra gondoltam, hogy gyárthatnánk az eszközt, de ezt elvetettük és inkább edzők lettünk.

Karesz: Igen, ehhez pedig először egy házon belüli kari pályázatot adtunk le, aminek következtében támogatást kaptunk a TRX edzői tanfolyam elvégzésére egy hétvégi képzés keretein belül. Később megkaptuk a sportösztöndíjat és egy rektori pályázaton támogatást nyertünk az eszközök beszerzésére is. Szerencsére az egyesület nyitott az új sportokra. Nagyon sokan jártak és járnak hozzánk, talán most a legtöbben. Én a futsalosokat is edzem, Tar pedig a kajak-kenusokkal is foglalkozik, ott például a mélyhátizmokat edzünk leginkább.  Kiegészítésként is nagyon jól funkcionál más sportágak mellett.

Hogyan zajlik egy átlagos edzés?

Tar: Egy tréning körülbelül hatvan-hetven perces. Kis átmozgatással kezdünk, bemelegítünk az eszközzel. A fő edzésrészben nehezítjük és váltogatjuk a gyakorlatokat, amik időre mennek, majd levezetésként nyújtás következik, az eszköz erre is jó. Utána „egészségünkre”.

Kiknek ajánljátok ezt a mozgásformát?

Tar: Igazából mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy kis változás, kiegészítést az eddigi edzésében. Ha helyesen csinálod a gyakorlatokat, a sérülés esélye szinte nulla. Akár edzetlenül is el lehet kezdeni használni az eszközt. Másrészt a hatékonysága egetverő, igen gyors fejlődéshez vezethet. Néhány hónapon belül észreveszed a fejlődést, akár már egy hónap múlva.

Karesz: Kortól, nemtől, állóképességtől függetlenül lehet használni, mivel a saját testsúlyon alapszik, ezzel edzünk. Magunknak álltjuk be az intenzitást, az erősséget, saját edzettségi szintünknek megfelelően. Mindenki számára megvannak a megfelelő feladatok.

Hol találkozhat veletek az, akinek megtetszett a TRX?

Karesz: Elsősorban e-mailben várjuk a jelentkezéseket (trx.repasi.tar@gmail.com), de  fenn vagyunk a Facebookon is, (https://www.facebook.com/pages/ELTE-BEAC-TRX/242771742480266), továbbá most indítottuk el a http://sportolj.elte.hu weboldalt, ahol lehet időpontot választani és jelentkezni. Szerencsére szinte csordultig van a naptárunk, Tarnak például épp most kellett új időpontot nyitnunk. Reméljük, sokan kedvet kapnak majd a cikk nyomán, és a jövőben még többen választják a TRX-et!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]