A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum új programsorozatot indít

Új programsorozatot indít a PIM kortárs magyar írók, költők tárgyakhoz fűződő viszonyáról. A szervezők szándéka szerint némi betekintést nyerhetnek az érdeklődők egy-egy szerző magánéletébe, hétköznapi életkörülményeibe, életmódjába és akár lakberendezési szokásaiba is.   

A Tárgyeset című programsorozatnak első vendége Jókai Anna kétszeres Kossuth-díjas írónő lesz – nyilatkozta az MTI-nek E. Csorba Csilla főigazgató.
Hozzátette: sokan nem tudják, hogy a PIM jelentős gyűjteményt, relikviatárat tart fenn írók és költők olyan személyes használati és értéktárgyaiból – egyebek mellett ékszerekből, bútorokból, ruhaneműkből és írókellékekből -, amelyekhez különleges kapcsolat fűzte eredeti tulajdonosaikat, és olykor “beköltöztek” egy-egy általuk inspirált irodalmi alkotásba.

Utóbbira jó példa Jókai Mórnak az intézményben található teljes tárgyi hagyatéka, amelynek darabjai komoly hatást gyakoroltak a nagy XIX. századi író műveinek megszületésére – jegyezte meg E. Csorba Csilla, majd kitért arra is, hogy nagyon sokféle kapcsolat kötheti össze az alkotókat az őket körülvevő tárgyakkal.
Az elmúlt évtizedben a múzeum kortárs íróktól, költőktől is kért tárgyakat gyűjteményébe, a hétfőn induló sorozattal ezt a gyakorlatot szeretnék ismét feleleveníteni amellett, hogy rámutatnak, mekkora szerepet játszhat az irodalmi művek megírásakor az a tárgyi környezet, amelyben a szerzők alkotnak.
Az első alkalom vendége tehát a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Jókai Anna lesz, akitől a múzeumnak még nincs tárgya a relikviatárban. A kortárs írónőt Liptay Katalin irodalmi szerkesztő fogja kérdezni a személyes tárgyaihoz fűződő kapcsolatáról.
A sorozat 2016-ban is folytatódik, az év folyamán hat alkalmat terveznek, és szeretnék vendégként meghívni Tóth Krisztinát, Tolnai Ottót, Darvas Lászlót, Márton Lászlót és Kemény Istvánt is – mondta E. Csorba Csilla.

Forrás: MTI
Kép forrása: asztali.lutheran.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]