Bölcsészettudományok a mai világban: Dialógus Konferencia

Füzi Péter és Pintér Tibor, MA-s hallgatók szervezésében rendezték meg az első Dialógus Konferenciát a BTK-n, ahol a bölcsészettudományok szerepét járták körül a mai világban, illetve különböző, a bölcsészettudományokkal kapcsolatos kérdéseket tárgyaltak interdiszciplináris keretben.

A Konferencia két napon keresztül várta az érdeklődőket a BTK-n, a különböző témaköröket négy szekció keretei között elemezték. A négy szekció:

  • 1. A bölcsészettudományok definíciói
  • 2. A bölcsészettudományok interdiszciplinaritása
  • 3. A bölcsészettudományi ismeretek alkalmazhatósága a gazdaság és a politika világában
  • 4. A bölcsészettudományok tárgyterületeinek és kutatási eredményeinek szerepe az egyéni és a közösségi életben.

Ahogy a szervezőktől megtudtuk, a Konferenciát körülbelül 1 év készülődés előzte meg. Többen támogatták, segítették őket az előzetes szervezési munkálatokban, mind az oktatók, mind a szaktársak személyében. A szervezőknek több motiváló tényező is akadt, ami a rendezvény elkészítésére sarkallta őket. A középpontban elsősorban a bölcsészettudományokkal kapcsolatok kérdések merültek fel, mint például az, hogy milyen kapcsolata van a többi tudományággal, miért mond egyre kevesebbet a mai embernek az, hogy bölcsészettudomány. A esemény készítői felhívást tettek közzé, amire a prezentálni vágyók jelentkezhettek egy előzetes anyaggal, hogy igazán színes legyen a program. Mint később megtudtuk, negyvenen jelentkeztek előadni a konferenciára. Az előadásokat összekötötte, hogy a bölcsészettel szemben támasztott kulturális, gazdasági, és tudományos igényekre reflektáljanak, korszerű válaszokat keressenek a bölcsészettudomány szerepére a többi tudomány között.

Kapelner Zsolt képe

Kapelner Zsolt képe

Az előadók tekintetében széles volt a skála, egyaránt jelen voltak hallgatók és oktatók is, akik nem csak az ELTE-ről érkeztek, hanem például a CEU-ról, a Károliról, Corvinusról, és határon túli intézményekből is. Ahány prezentáló volt, annyi érdekfeszítő előadásnak lehettünk a szemtanúi a két nap alatt. Volt szó az irodalom különböző megjelenési formáiról a mai, modern világban, szó esett a Slam Poetryről, a Nyugat+Zombik nevű képregényről, a PoetVlogról, és más hasonló kezdeményezésekről.  Külön előadás keretein belül bemutatkozott a No Kredit magazin, ahol mára már 150 ember dolgozik, viszont szerkesztőség nélkül, mivel  bárki beküldheti hozzájuk a cikkét, tanulmányát publikációra. Az előadások után volt lehetősége a nézőközönségnek kérdezni az előadóktól, így az esetleg felmerülő gondolatok sem maradtak megválaszolatlanul.

A jelenlegi szervezők, Péter és Tibor idén végeznek, viszont meg van annak a lehetősége, hogy az alattuk lévő évfolyam is megrendezze a következő Konferenciát, mivel ez mindenkinek csak a hasznára válik, és nem mellesleg mi is, hallgatók, gyarapodunk élményekkel és szellemi tudással is az adott témában.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]