15 éves lett az ELTE Online

Kerek évfordulójához érkezett az ELTE Online, amelyet fotókönyvbemutatóval, pályázati eredményhirdetéssel, köszöntőkkel és fogadással ünnepeltek a szerkesztők együtt az olvasókkal! Az est narrátora Békefi Teodóra, az ELTE Online kultúrarovatának vezetője volt.

Az ELTE Online 2020. február 27-én ünnepelte meg 15. születésnapját az ELTE BTK kari tanácstermében. A rendezvényen sokan megjelentek, nemcsak az egyetem új, hanem régi hallgatói is.

Az eseményt Blankó Miklós, a magazin főszerkesztője nyitotta meg beszédével, mely során visszatekintett  a 2005-ös alapítás idejébe. A hallgatói magazin egyértelmű sikerét mutatja, hogy az elmúlt kilenc évben csaknem 21 millió alkalommal keresték fel az indulásakor még kétségtelenül egyedülálló internetes portált, a legnagyobb közösségi oldalon pedig jelenleg több mint 15.000 követőt számlál. Az online hírszerzés még gyakorlatilag gyerekcipőben járt, mikor egyetemünkön már elérhető volt a platform.

Blankó Miklós, az ELTE Online főszerkesztője.

Blankó Miklós, az ELTE Online főszerkesztője.

Sonkoly Gábor, az ELTE Bölcsésztudományi Karának dékánja főként abban látja az ELTE Online erényét, hogy képes a különböző karok nem kevés hallgatóját virtuális módon összekötni. A több tízezres hallgató csoport tagjai mind nagyon különbözőek, nehéz ekkora heterogenitás mellett egy közösséget építeni, ebben nyújt nagy segítséget online hallgatói lapunk. Kiemelte még annak fontosságát is, hogy az egyetemi élet színesítéséhez is hozzájárul mint kommunikációs műhely, továbbá barátságok, kapcsolatok építéséhez is remek színtér, mindemellett pedig az alumnusok tovább követhetik az egyetemi életet, ilyenformán annak részei maradhatnak a diploma megszerzését követően is. Ezek alapján az ELTE Online munkája kiemelten fontos a jövőben is.

Sonkoly Gábor, a Bölcsésztudományi Kar dékánja.

Sonkoly Gábor, a BTK dékánja.

Horváth Georgina, a hallgatói ügyek rektori biztosa a lap egyetemünket népszerűsítő funkciójáról és az ehhez kapcsolódó felelősségről beszélt. A hallgatói magazin által közvetített hírek az egyetemi életről, illetve azok színvonalassága, minősége pedig az ELTE-ről alkotott képhez, sikereihez is hozzájárul. Tanárnő elmondta, hogy az a „Veled teljes!” ELTE-s mondat igaz az ELTE Online-ra is, vele teljes az ELTE.

Az ELTE Online munkatársai a neves esemény alkalmából szerették volna néhány olvasójukat megajándékozni, ezért nemrégiben egy Facebook-játékot hirdettek, a nyereményeket pedig a rendezvény keretében adta át a Blankó Miklós főszerkesztő.

A 15. évforduló köré több ötlet is épült, melyből az egyik a Barangolás az ELTE-n című fotókönyv megvalósítása volt, melyről Csomos Attila főszerkesztő-helyettes mesélt. A tavalyi évben kiadott Olvassatok ELTE-seket! című antológia nagy sikerén felbuzdulva idén is valami hasonló, maradandó értéket szerettek volna alkotni. Mivel is lehetne jobban megőrizni a legszebb ELTE-s pillanatainkat vagy az életérzést, amely egyetemünkhöz köt, mint egy igényesen kivitelezett, keménykötésű fotókönyvvel 120 oldalban?

Csomos Attila, az ELTE Online főszerkesztő-helyettese

Csomos Attila, az ELTE Online főszerkesztő-helyettese.

A könyv tartalmának elkészítési fáradtságos munka volt, Blankó Miklós, Csomos Attila és Baló Tímea, a fotósok koordinátora 36.988 képből válogatta ki az albumba kerülő 166 fotót. A fotókönyv kiemelt érdeme még, hogy nemcsak egyszerűen el vannak szórva a könyvek lapjain, hanem tematikusan bontották őket egységekre, kohéziót alakítva ki ezzel a képek témái között. Megtalálhatjuk az egyetemi élet színtereit, a hallgatói életet, továbbá az egyetem művészeti, valamint sporttal kapcsolatos kiemelkedő eredményeit, a Füvészkertet, illetve az Egyetemi Könyvtár eddig észre sem vett káprázatos részeit bemutató felvételeket. Két témakör különösen kiemelendő, melyek az „óriások vállán” és a „kitárt karokkal” címeket viselik. Ha már életérzésről beszélünk, e két rész fejezi ki leginkább, mit jelent ELTE-snek lenni, bemutatja a sikereket, az egyetem büszkeségeit. Végül persze nem maradhatnak ki a legnagyobb bulik pillanatát őrző felvételek sem, mely számunkra emlék, a következő generációknak pedig ígéret. Összesen 15 fotós munkái jelentek meg a fotókönyvben, akiknek Baló Tímea fotós koordinátor átadott egy-egy tiszteletpéldányt.

DSC_8183

Az évforduló kapcsán szervezték meg „Az én ELTE-s történetem” címet viselő — az ELTE Online, az ELTE Alumni Központ, valamint az ELTE Alumni Alapítvány összefogásával megvalósuló  — prózaíró pályázatot, melyre nemcsak jelenlegi, hanem korábbi ELTE-hallgató is benevezhetett művével. Túl sok formai megkötés nem volt, pusztán annyi, hogy a megírt történetnek valamilyen ELTE-s élményhez kellett kötődnie.

A pályázat részleteit Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője ismertette röviden. Kifejtette, hogy a közös verseny kiváló alkalom arra, hogy közelebb kerülhessen a hallgatókhoz az ELTE Diplomások köre, akik rendszeresen támogatják is őket — például a hallgatói ösztöndíjpályázatok révén anyagilag is, hála az ELTE Alumni Alapítványhoz beérkező 1% felajánlásoknak. Bízik a verseny folytatásában, mert a hasonló élmények felidézése tovább erősíti a generációk összefogását. Az ELTE Alumni jóvoltából a prózaíró pályázat dobogósai egy-egy Kindle könyvolvasóval lettek gazdagabbak. Pataky Csilla ezután a zsűrielnök Fráter Zoltánnak, a BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék egyetemi docensének adta át a szót, aki lelkesen beszélt művekről, illetve arról, hogy milyen váratlanul érte a zsűri tagjait a nagy mennyiségű beérkezett pályázat az ELTE több karáról is. A sok remek pályázat miatt a zsűri nehéz döntési helyzetbe került, így végül nem választottak ki helyezetteket, csak díjazottakat, illetve egy különdíjast. Akik kimaradtak a díjazásból, azokat is emléklapban részesítették, ráadásul minden pályázatban részt vevőt megajándékoztak a fotókönyv egy példányával is. Az emléklapokat és a díjakat a zsűri tiszteletbeli elnöke, Sonkoly Gábor dékán adta át. Fráter Zoltán elmondta, hogy tervezik a pályázatot idén is kiírni, és ha elég mennyiségű írás érkezik be, egy kötetet is szerkesztenének a válogatott írásokból.

A születésnapi torta felvágása Eszterhai Marcell, EHÖK-elnökhelyettes társaságában.

A születésnapi torta felvágása Eszterhai Marcell, EHÖK-elnökhelyettes társaságában.

A beszédeket és a díjátadókat követően a működtető Hallgatói Önkormányzat nevében Eszterhai Marcell elnökhelyettes mondott pezsgős pohárköszöntőt saját, ELTE Online-hoz kötődő élményeit felhasználva. A szervezők ínycsiklandó falatokkal és persze szülinaposnak járó tortával várták a vendégeket egy remek hangulatú fogadás keretében. Az esemény ünnepélyes keretek között idézte fel az elmúlt 15 évet, majd megnyitotta a lehetőséget, hogy olvasó és szerkesztő személyesen találkozhassanak néhány remek falat társaságában.

Boldog 15. születésnapot, ELTE Online!

Fejléckép: Az ELTE Online főszerkesztője, főszerkesztő-helyettese, valamint rovatvezetői.

Fotók: Baló Tímea / ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]