Megindultak a koncertek az EFOTT fesztivál 1. napján!

A bevezető programokat követően végre az élő koncertek sora is megindult az EFOTT 1. napján, csütörtökön. Előtte azonban folytattuk a nappali programok felfedezését: bicikliztünk jutalomért, jótékonykodtunk és előadást hallgattunk.

Különösen kedvezett az időjárás az EFOTT résztvevőinek csütörtökön, így a korán ébredők már a reggeli szürkületben kieveztek a mólóhoz, hogy kipróbálják a Decathlon-sátor által szervezett sportprogramot, a SUP-jógát.

A kép a szerző felvétele.

Aki azonban már nem fért fel a szörfdeszkákra, az jutalomért is sportolhatott, a Decathlon ugyanis egész héten ingyen kölcsönöz pár órára napsátrat bárkinek, aki 28 másodpercen belül teker ötszáz métert a kihelyezett bringákon. A hangulatot még inkább felpörgeti, hogy az egész nap energikus kommentátor üvöltve szurkol a jelentkezőknek, és szüntelenül bizonygatja, hogy „az izomláz az új másnaposság”. A lehetőséget nemcsak civilek használták ki, hanem az Országos Vérellátó Szolgálat kabalája is.

A kép a szerző felvétele.

A barátságos vércsepp láttán nekünk is kedvünk támadt jótékonykodni egyet, így az OVSZ-sátor felé vettük az irányt, ahol a kötelező dokumentáció után mindenkinek elég öt percet rászánnia, hogy a vérét felajánlva életeket mentsen.

A véradást követő gyógycsoki elfogyasztása után az egyetemek udvara felé indultunk, hiszen a héten itt vannak az ELTE képviselői is, akik remek hangulatot teremtenek a többi egyetemi standdal összefogva. Az ELTE-seknél főleg az ajándék vízipisztoly és a rengeteg társasjáték csábított minket, míg a HÖOK pultjánál pár jutalomért cserébe azt írhattuk fel, hogy mi volt az eddigi legjobb fesztiválos élményünk.

A kép a szerző felvétele.

Az idei EFOTT-on persze az is látszik, hogy egy egészségügyi képzésekkel foglalkozó egyetem, az SE szervezte. Ez különösen abban fedezhető fel, hogy a hagyományos Civil Domusnál ezúttal elsősorban orvosi, egészségügyi kérdésekkel foglalkozó előadások és beszélgetések vannak a programon. Ilyen volt többek között dr. Novák Hunor gyermekorvos előadása is, aki elsősorban a házi praktikák és áltudományos gyógymódok káros hatásaival foglalkozik. „Szokták mondani, hogy Magyarország a tízmillió focista és politikus országa, hiszen ezekhez a témákhoz valahogy mindenki ért. Én hozzátenném, hogy sajnos a tízmillió orvos országa is vagyunk” – kezdte mondandóját az orvos, majd rátért az evidence-based, vagyis bizonyítékon alapuló orvoslás témájára. Ahogy a neve is mutatja, ez a vezérelv alapvetően azt jelenti, hogy a gyógyítás eszközeit randomizált vizsgálatok alapján választják ki, nem pedig a személyes tapasztalat útján – ez a különbség nemcsak civileknél lényeges, hanem orvosoknál is, hiszen a statisztika mindig többet mond, mint a személyes orvosi tapasztalat.
Ebből az előadásból tudtam meg azt is, hogy pontosan hogyan készülnek a homeopátiás szerek. Bár az köztudott, hogy a homeopátia alapja a hatóanyag ezerszeres vagy akár tízezerszeres hígítása, de a valóságban ezt nehéz elképzelni, hiszen bizonyos hígítási eljárások után a végeredmény térfogata nagyobb lenne, mint a Naprendszer. Épp ezért a homeopátiás szereket úgy állítják elő, hogy a keverőedény falára tapadt cseppeket hígítják újra meg újra. Nem nehéz kiszámolni, hogy ezzel a technikával nemsokára egy molekulányi hatóanyag sem marad a kémcsőben – előadónk ezt azzal a példával szemléltette, hogy képzeljük el, hogy tízezerszer öblítünk ki egy bögrét kávézás után. Amikor azonban ezzel szembesítik a homeopátiás orvosokat, rendszerint arra hivatkoznak, hogy a víz „memóriája” által „megjegyzi” a hatóanyagban rejlő információkat.
A véleményalkotást ezzel kapcsolatban az olvasókra bízom.

Egy idő után persze a hasznos infókat is meg lehet unni, így az estét néhány korsó sör társaságában töltöttük előbb a Road zúzós koncertjén, majd az Esti Kornél rapszodikus buliján. És bár a sátorban töltött éjszakák miatt már nem igazán tudom elfordítani a fejem, ennek ellenére is alig várom, hogy mit tartogat még ez a hét!

Fotók: Egri Dorottya

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]