Felvételit hirdet a Bolyai Önképző Műhely

Szeretnéd jobban megérteni a világ működését? Kedvet érzel magadban, hogy társaiddal együtt kultúráról, gazdaságról, jogról, környezetről, érvényesülésről vagy filozófiáról beszélgess, vitatkozz? Érdekelnek a filmek és a könyvek? Akkor a Bolyai Önképző Műhely pont neked való!

Idén is felvételit hirdet a BOM, vagyis a Bolyai Önképző Műhely. Ha szívesen csatlakoznál egy olyan közösséghez, amelynek tagjai nyitottan szemlélik a világot, és szeretnek konstruktív vitákat folytatni, akkor jelentkezz június 15-ig!

Mi az a BOM?

A Bolyai Önképző Műhelyt a 2000-ben indult Bolyai Műhely Alapítvány működteti. Fő törekvése az, hogy egy három éven át tartó önképző-tehetséggondozó programot nyújtson középiskolások, főiskolások és egyetemisták számára. A képzés három központi eleme az érték, a tudás és a közösség – a hallgatók fejleszthetik személyiségüket és vitakészségüket, egy aktív közösségben folytathatnak párbeszédet művészeti alkotásokról és tudományról, valamint mások szakterületét is mélyebben megismerhetik.
A BOM alapelvei közé tartozik a bátorítás (tehát nincs rossz vélemény!), az ösztönösség és tudatosság, a „csak úgy” olvasás és beszélgetés, a közös asszociációs bázis teremtése, valamint a mentorok ösztönző szerepe.
Mivel minden közösségnek, különösen a jövendő értelmiségi közösségének az együttműködéshez együttes cselekvésre, főként elsajátított, megélt hagyományra van szüksége, a tanterv minden tanulmányi napra az európai literális kultúra hagyományaként egy magyar vagy világirodalmi szempontból jelentős könyv elolvasását, valamint a modern világ vizuális kultúrájának megismeréseként egy világszínvonalú film megtekintését, emellett mindezek alkotó, kritikus megbeszélését, elemzését tűzte ki célul.

Hogyan zajlik ez a gyakorlatban?

A Műhely képzése három évfolyamon (junior, haladó és senior csoportban) folyik Budapesten. A találkozók havonta egy alkalommal – általában a hónap első szombatján – kerülnek megrendezésre. Minden alkalom filmvetítéssel kezdődik a Premier Kultcafé mozitermében, ezt közös ebéd és egy-egy előre megadott tudományos vagy irodalmi mű megbeszélése követi a Műhely központjában. A várható tematikával megismerkedhetsz a Műhely honlapján.
A találkozók mellett azonban számos más program is várja a hallgatókat: a Műhely életét kirándulások, művészeti programok, konferenciák színesítik – ezekről is számos élménybeszámolót és képet találsz a honlapon. Mindez az aktív tagok számára ingyenes, beleértve a befogadótábort, a filmvetítéseket, valamint a közös ebéd költségeit is.
Minden programban aktívan közreműködik a négytagú mentortanári kar: prof. dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, tanszékvezető egyetemi tanár (ELTE BTK), dr. Baranyai Katalin tanár, oktató, irodalomtörténész, Dede Éva tanár, pszichológus és Kövesdy Zsuzsanna irodalomtörténész, irodalmi szerkesztő (Magyar Rádió). A tanárok egy-egy évfolyam mentorálását is vállalják minden évben.

Hogyan jelentkezhetek?

A BOM elsősorban a 17. életévüket már betöltött, érettségiző, főiskolai-egyetemi oktatásban tanulókra számít. Fontos, hogy kizárólag azok jelentkezését várják, akik aktív, személyes, közösségi, tehetségfejlesztő munkára vágynak, valamint akarják és tudják vállalni, hogy három éven át minden hónap első szombatján részt vesznek a képzésen. (Hosszabb külföldi tartózkodás vagy más ok miatt van lehetőség évet halasztani.)
A felvételihez mindenekelőtt be kell küldened egy életrajzot (amelyben írsz néhány sort pl. a tanulmányi versenyeken való szerepléseidről, a szakmai eredményeidről, a kutatási területedről stb.) és egy motivációs levelet arról, hogy miért szeretnél a BOM tagja lenni. A pályázatokat 2018. június 15-ig kell a bom@e-nyelv.hu címre csatolt fájlként beküldeni.
A felvételi kötetlen beszélgetés egy szabadon választott társadalmi/tudományos/művészeti problémáról, a felvételiző érdeklődési köréről. A beszélgetés időpontja 2018. június 29., de augusztus 24-én pótfelvételi is várható, ezért aki lemaradt a júniusi beszélgetésről, az önéletrajzát és a motivációs levelét augusztus 20-áig elküldheti még.

A felvételivel és a Műhely működésével kapcsolatban is bővebb információt találsz a bolyaimuhely.hu oldalon. Ha bármilyen kérdésed maradt, keresd fel Komlósi Réka irodavezetőt a bom@e-nyelv.hu címen!

0122096167_1702549893089523_4528604260912487984_o

Fotó: Herbst Rebeka

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]