Megjelent angolul a HKR!

Na de mi is az a HKR? A rövidítés a Hallgatói Követelményrendszert takarja, mely immár angol nyelven is elérhető a nemzetközi, és a hazai hallgatók nagy örömére.

Csukovits Balázs, az ELTE Külügyi Bizottságának alelnöke ismertette, hogy mi is a Hallgatói Követelményrendszer: “A HKR vagy Hallgatói Követelményrendszer egy olyan  dokumentum, ami leírja a jogokat és kötelezettségeket. Nehéz lenne pár szóban összefoglalni, hogy mivel is foglalkozik, de általában véve olyan szabályok vannak leírva benne, amik minket és az oktatókat egyaránt kötnek, és sok esetben ezekhez szankciók is fűződnek. Megtalálhatjuk többek között benne, hogy egy tárgyat hányszor vehetünk fel, hányszor mehetünk el egy tárgyból vizsgázni, mi történik, ha ezt túllépjük, hogyan lehet átkerülni költségesről államira, miből áll össze a szakdolgozat jegye, stb. A lista nagyon hosszú, de a példákból látható, hogy körülbelül mivel is foglalkozik ez a szabályzat.”

Ez lehet a legfontosabb hivatkozási alap, amihez hallgatóként nyúlhatunk, ha például egy oktató nem tesz eleget a szabályzatban foglaltaknak, vagy bármiféle jogsérelem ér minket.

A hazai hallgatóknak is sokat segíthet a HKR. “Képzeljük csak el, hogy elmegyünk egy külföldi egyetemre. Nem tudjuk, hogy hogyan kell felvenni a kurzusainkat, hiszen nincs Neptun; nem tudjuk, hogy hányszor lehet hiányozni az órákról; nem tudjuk, hogy randomországban a legjobb jegy ötös, tizenkettes vagy megfelelt” – tette hozzá Csukovits Balázs.

A külföldi hallgatók számára eddig nem volt elérhető ez a szinte mindent összefoglaló szabályzat idegen nyelven, de most már elkészült számukra is a HKR.

A Hallgatói Önkormányzatnak fontos szerepe volt az angol nyelvű dokumentum megszületésében, mivel ők fogalmazták meg az igényt, kommunikálták a megfelelő helyre, és felügyelték a munkafolyamatot.

Az angol nyelvű HKR az alábbi linken tekinthető meg.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]