Választási reform az ELTE HÖK-ben

A 2014/15-ös tanévben több változás is életbe lép a választási rendszerben.

Választási reform indult el az ELTE HÖK-ben, amely a következő, 2014/15-ös tanévben lép életbe. Az ELTE HÖK elnöksége több határozatot is egyhangúan elfogadott az elmúlt két hétben. A reformokról az ELTE HÖK elnökét, Zaránd Pétert is megkérdeztük.

Küldöttgyűlési választások szinkronizálása

“A mostani helyzet az, hogy szeptembertől májusig folyamatosan vannak választások. A  szervezet szempontjából nem szerencsés, hogy folyamatos a fluktuáció, így a szervezet működése sem lehet kiegyenlített.” – nyilatkozta az ELTE HÖK elnök, Zaránd Péter. Azt is leszögezte, hogy a változásokra a szervezet működése miatt, illetve a hallgatók oldaláról átláthatósági szempontokból is nagy szükség van. “Azért tartom fontosnak, mert így egy követhető és átlátható választási rendszert tudunk kialakítani.” – tette hozzá.

Ezért a napokban született egy határozat arról, hogy az ELTE HÖK elnöksége a 2014/15-ös tanévben már küldöttgyűlési választásait egy időpontban bonyolítja le: 2014 őszétől az ÁJK, BGGYK, BTK MA, KolHÖK, PPK, TáTK, TÓK valamint a TTK, illetve 2015 márciusától az IK és a BTK BA. A tervek szerint a választások időpontjai a legalsó, tehát a küldöttgyűlési, diákbizottsági és szakos érdekképviseleti szinten kerülnek majd egységesítésre.

Választás elektronikus rendszerben

Ugyancsak 2014 őszétől, a küldöttgyűlési választásokat nem csak egy időpontban, de elektronikus rendszerben fogja lebonyolítani az ELTE HÖK. Elektronikus úton elsősorban azok a választások folynak majd, amelyek a hallgatókat közvetlenül érintik. Ezek például a küldöttgyűlési, a diákbizottsági, valamint a szakos érdekképviseleti választások.

A legitimáció miatt fontos leginkább. Péter azt nyilatkozta, hogy nem elfogadható, hogy a hallgatók mindössze egynegyede vesz részt a választásokon. Olyan felhatalmazásra van szükség, ahol szélesebb körben szavaznak a hallgatók. “A mi generációnk sok időt tölt online, így ez egy sokkal praktikusabb és kézenfekvőbb megoldás, mint urnával szavaztatni a folyosókon vagy előadásokon.”

Még kérdéses, hogy pontosan milyen elektronikus rendszeren keresztül folynak majd a választások. “Több szoftveren is gondolkodunk jelenleg, de a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a választók adatai biztonságban legyenek, valamint megkérdőjelezhetetlen rendszer legyen, amivel lebonyolítjuk a választásainkat.”

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]