Zenei Hálózatok Estek

Új üzleti modellek a zenében: elkezdődött-e a jövő?

Pléh Dániel
(Blogger, muzzak.blog.hu)

Talán nincs még egy olyan iparág, melyet olyan drasztikusan formálna az internet, mint a zeneipar. A minden szereplő- a zenészek, a kiadók, a zenekedvelők(fogyasztók) és szolgáltatók számára ideális megoldás megtalálása nehézkesen halad, mégis az elmúlt években a Spotify, a Pandora vagy éppen a Deezer megjelenésével és terjeszkedésével mintha valami elkezdődött volna.

Pléh Dániel közgazdasági végzettségét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte meg. Egyetemi éveit követően 6 éven át a Magyar Telekom internetes üzletágában, az origo-ban dolgozott. Sok más mellett a nevéhez köthető Magyarország első legális internetes zeneáruházának, a track.hu-nak a piacra vitele, az origo blogszolgáltatásának, a postr.hu-nak a megalkotása is.

20 év – a Magyar Partykultúra múltja, jelene és jövője

Batta Barnabás
(Kommunikációs szakember, trend- és kultúrakutató)

Mi történt a hazai partykultúra kezdetétől mostanáig? Milyen tematikus csomópontokat lehet kialakítani a „történet” értelmezése során és mindez hogyan befolyásolhatja annak jövőjét? A zenei stílusok, a nemzetközi trendek és a technika a meghatározó elem a terület alakulásában? Vagy elsősorban az iparág gazdasági horizontja az, ami elsősorban befolyásolja a kultúrát? Számtalan kérdés és válaszlehetőség, sokszínű értelmezési pozíciók. Az előadás rövid, vázlatos, egy adott pillanatban „kimerevített” látlelete és értelmezési kísérlete ennek az örökké átalakuló kulturális szegmensnek. Az előadás alapját a Rendszerváltás – a Magyar Partykultúra 20 éve című munka nyújtja, melyet az előadó Janka Tamással, a Soudhead.hu hazai elektronikus zenei oldal főszerkesztőjével hoz létre és amely könyv a hazai partykultúra 20 évét – elsősorban a kultúra szereplőinek (promoterek, DJ-k, klubüzemeltetők és fesztiválszervezők, kultúrakutatók) szemüvegén keresztül – mélyinterjúk és esszék segítségével mutatja be.

Batta Barnabás a Mitte Communications stratégiai tanácsadó- és elemző cég stratégiai igazgatója, a BGF Külker kar Társadalmi Kommunikáció Tanszékének egyetemi tanársegédje. Elsősorban nagyobb stratégiai ágazatok kommunikációs tanácsadásával- és PR munkáival foglalkozik, másodsorban kis kreatív márkák menedzsment feladatait látja el. Az utóbbi tevékenység keretében kap kiemelt szerepet a digitális zenei kultúra és a hazai partykultúra szereplőinek márkaképviselete- és vizsgálata. Számtalan elektronikus zenei- és popkulturális tárgyú tanulmány szerzője, a Médium, Hang, Esztétika – Zeneiség a Mediális Technológiák korában című könyv főszerkesztője. Előkészületben található a Rendszerváltás – a Magyar Partykultúra 20 éve című munkája, melyet Janka Tamással a Soundhead.hu elektronikus zenei portál főszerkesztőjével közösen szerkeszt. Az IASPM magyar szekciójának, a Zenei Hálózatok egyesületnek és az MKTT médiaelméleti szekciójának tagja.

Bővebb információ itt.