Kirobbanó lehetőségek nemzetközi rangsor-konferencia

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds (QS) egyetemi rangsorokat készítő cég 2014. december 17-én az Eötvös Loránd Tudományegyetemen rendezi meg „The Unleashed Potential: Emerging Europe and Central Asia” (Kirobbanó lehetőségek: Kelet-Európa és Közép-Ázsia) című nemzetközi konferenciáját.

A rangos nemzetközi tanácskozásra több mint húsz országból érkeznek szakértők, egyetemi és kormányzati képviselők, a legtöbben Oroszországból. A konferencia rangját jelzi, hogy a résztvevők között közel harminc rektor és rektorhelyettes szerepel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre érkezik többek között Erkan Ibiş, az Ankarai Egyetem rektora, Vasily Tarakanov, a Volgográdi Állami Egyetem rektora, Pavel Nastase, a Bukaresti Közgazdaságtudományi Egyetem rektora, Milan Katuninec, a Nagyszombati Egyetem rektorhelyettese, Jarosław Płuciennik, a Lódzi Egyetem rektorhelyettese, valamint Abdelhamid El-Zoheiry, a szlovéniai Euro-Mediterrán Egyetem elnöke is.

Kelet-Európa és Közép-Ázsia országai hagyományosan nagy értéket tulajdonítanak a felsőoktatásnak. A világbank szerint a nemzeteknek ez a csoportja különbségei ellenére összevethető, mivel közös társadalmi és gazdasági kihívások és lehetőségek előtt állnak. A Quacquarelli Symonds (QS) legismertebb listáján, a QS World University Rankings-en, amelyet 2004 óta állítanak össze, 55 kelet-európai és 13 közép-ázsiai egyetem szerepel, de ennél jóval több az olyan fejlődő intézmény van, amely a fejlődés motorja lehet a régióban. Erre reflektálva állították össze a „QS University Rankings: Emerging Europe and Central Asia”-t, amelyet először a budapesti konferencián mutatnak be.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoportja évek óta foglalkozik a különböző rangsorok módszertani kérdéseivel, az egyetem számára ezért is kiemelt jelentőségű a konferencia, amelyen a felsőoktatási szféra folyamatos, mérhetőségen alapuló versenyhelyzetéről tanácskoznak a meghívott szakértők. A résztvevők olyan témákat érintenek, mint a nemzetköziesedés, a kutatási együttműködések vagy a mobilitás.

 

Kép forrása: tsu.ru