II. Tudományfesztivál

A rendezvény szervezői a hazai tudományos ismeretterjesztés legjobb hagyományaira építve kívánják népszerűsíteni a magyar tudományos-technikai innováció eredményeit, felkarolva a tehetséggondozó törekvéseket is.

A Tudományfesztivál idei programja csatlakozik a Föld Napja mozgalomhoz, az ENSZ által 2012. évre meghirdetett Fenntartható Energiát Mindenkinek Nemzetközi Évhez, továbbá az ENSZ Évtized a Fenntartható Fejlődés Oktatásáért, 2005–2014 hazai rendezvénysorozataihoz. A fesztivál közönsége megtekintheti a megújuló energia tanösvényt, a fenntartható közlekedés jármű kiállítást, továbbá lesz TudásPresszó és Delta Szabadegyetem, filmvetítés és természetfotó kiállítás, a legkisebbeket pedig öko-játszóház várja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítás nyílik a Gömböcről, a 110 éves Eötvös-féle kettős torziós ingáról, valamint bemutatják a 2010. évi vörösiszap-katasztrófát és az újjáépítést is.

A Tudományfesztiválon ELTE-s előadókkal is találkozhat a közönség a TudásPresszó műsorán. A több éves múltra visszatekintő tudományos talk show házigazdája dr. Fábri György, az ELTE rektorhelyettese.

A TudásPresszó programja a Tudományfesztiválon:

2012. április 21.

14.00 Demetrovics Zsolt – pszichológus, addiktológus, habilitált egyetemi docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) Pszichológiai Intézetének intézetigazgatója Fenntartható-e a függőségekkel terhelt életmód? Az alkohol, a cigaretta, a drog csak a legismertebbek, de ezeken kívül számtalan anyag vagy tevékenység okozhat függőséget. A modern kor megváltozott társadalmi viszonyainak sajnos természetes velejárója ennek gyakoribbá válása. Melyek az azok a személyiségjegyek, amelyek befolyásolják a függőségek kialakulását? Hol a határ a szenvedély és a betegség között?

15.00 Kocziszky György – közgazdász, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja Fenntarthatóság, regionális egyenlőtlenségek, pénzügypolitika Az országban folyamatosan nőnek a regionális különbségek. A regionális gazdaságtannal foglalkozó Kocziszky György professzorral, a Miskolci Egyetem dékánjával ennek okairól, a lemaradt régiók felzárkózásának európai uniós programjairól valamint a fenntartható pénzügypolitika esélyeiről beszélgetünk.

16.00 Aszódi Attila – energetikus, mérnök, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója, a BME Atomenergetika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára Hogyan módosítja a fenntarthatóságot az objektív kockázat, a szubjektív félelem A fukusimai baleset után erőteljesebben teszik fel sokan a kérdést, létezik-e biztonságos atomenergia? Milyen szerep vár az atomerőművekre a jövő energiaellátásában? Hogyan tudják a mérnökök az objektív kockázatokat a laikusokkal és a döntéshozókkal megismertetni? Megtalálhatják-e a közös hangot a környezetvédők és az atomenergia kutatói, fejlesztőmérnökei?

2012. április 22.

10.00 Erdei Anna – immunológus, akadémikus, az  ELTE Természettudományi Kara Immunológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára Láthatatlan hadsereg – az immunrendszer kutatása Immunrendszerünket gyakran hasonlítják várhoz, melyet kórokozók (vírusok, baktériumok, gombák) támadnak meg, egy ilyen támadás esetén elsőként a veleszületett immunrendszer elemei szállnak harcba. Erdei Anna kutatásai témája a veleszületett immunrendszer működése és ennek együttműködése a szerzett immunitással.

11.00 Lőrincz András – informatikus, tudományos főmunkatárs ELTE Informatikai Kar Mi tudnak az intelligens informatikai rendszerek? A humán-humán kapcsolatot mintázó humán-számítógép kapcsolat immár nem a tudományos fantasztikum része. Az intelligens számítógépes játékokban a játékos gépi partnere a szórakoztatáson túl a gyermekek fejlődését is szolgálhatja. Lőrincz András, az ELTE Informatikai Karának oktatója pszichológusokkal együttműködve foglalkozik az arckifejezés felismerésére és a tekintet monitorozására szolgáló szoftverek kidolgozásával, amelyeket a gépi intelligencia sem nélkülözhet a közös tevékenység során.

14.00 Nyiri Kristóf  – filozófus, akadémikus, BME Mitől érdekes ma egy konzervatív időfilozófia? Az ezredfordulótól közel egy évtizedig a mobiltelefon filozófiájával foglalkozó Nyiri Kristóf az elmúlt években arra a kérdésre kereste a választ, hogy szavakkal vagy képekkel gondolkodunk-e. Most megjelenő könyve azt vizsgálja, hogy az idő milyen szerepet játszik gondolkodásunkban, életünkben. Ennek kapcsán a hagyományok, az értékek és az életstratégiák fenntarthatóságáról is beszélgetünk.

15.00 Kiss Ádám – atomfizikus, egyetemi tanár, ELTE TTK Az atomok a modern kor szemével Az atomok felépítése és viselkedése, a radioaktivitás, a különböző sugárzások detektálása már régóta foglalkoztatja a vegyészeket és a fizikusokat egyaránt. Hol tart ma az atommagkutatás? Hogyan tudunk az atommagokkal energiát termelni, ehhez milyen reaktorokat használunk?

16.00 ifj. Kistelegdi István – építész, DLA, habil, PTE Élő építészet, fenntartható épületek Mennyiben mérnöki tudomány, mennyiben művészet az építészet?  Mit értünk az épületek teljesítőképességén? Tud-e egy ház reagálni a környezeti körülmények változásaira? Mikorra terjedhetnek el hazánkban az ökoházak?