Vízáramlások és örvények – előadás

„Vízáramlás és örvények az Egyenlítő két oldalán — a Föld forgásának hatása kicsiben és nagyban” címmel tart előadást Tél Tamás, az Elméleti Fizikai Tanszék egyetemi tanára Az atomoktól a csillagokig sorozatban 2013. március 7-én a Természettudományi Karon.

Gyakran olvasható, hogy a Föld forgásából származó (ún. Coriolis-féle) erő következtében a fürdőkádból vagy egy edényből kiengedett víz örvénye a Föld északi félgömbjén az óramutató járásával ellentétes, a délin azzal egyező irányban forog. Mi több: Ecuadorban (az Egyenlítőről elnevezett dél-amerikai országban) valóságos szabadtéri attrakció lett az effektusból: a helyiek az Egyenlítő vonalától néhány méterrel északra vagy délre lépve egy pohárban vagy vödörben levő víz forgását mutogatják a jámbor és hiszékeny turistáknak. Az előadó bemutatja, hogy valóban igaz-e ez az elterjedt hiedelem. Szó lesz a Coriolis-féle eltérítő hatás érdekességeiről, köztük arról a meglepő tulajdonságról is, hogy fontossága nő a megfigyelt tartomány méretével. A Humboldt-díjas professzor azt is megvizsgálja, hogy milyen valódi, az időjárási és óceonológiai folyamatokat — és ezzel mindennapjainkat is — alapvetően befolyásoló jelenségekhez vezet a légköri és óceáni áramlásokra ható Coriolis-erő.

A sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás patinás, nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő egyeteme kínál a vállalkozó kedvű, érdeklődő fiataloknak.

Időpont: 2013. március 7. 17:00
Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, Eötvös-terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A földszint 0.83)