Best of 2018 – Rovatunk legolvasottabb cikkei

Táncosról, autistáról és felfedezőről szóló cikkeink voltak a legnépszerűbbek: ezeket együttvéve több mint tizenegyezren olvastátok el.

Az ELTE és a Savaria Egyetemi Központ sikeres integrációját követően mindössze egy évet kellett várni arra, hogy a SEK hallgatói külön platformot kapjanak az ELTE Online hallgatói magazinon belül. Tavaly február 17-én a városunkban rendezett HÖOK mentorprogramról szóló cikkel startolt a Savaria rovat, amely jelenleg két fotóssal és három újságíróval működik; utóbbiak „tollából” származnak azok a cikkek, melyeket a legtöbben olvastatok el. Íme a top 10-es lista!

(A cikkek címére kattintva azok új ablakban nyílnak meg, így el tudjátok olvasni őket.)

10. Mozgalmas heteken van túl Horváth György

A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZoESE) híreiről rendszeresen beszámolunk; tudósítunk egyéni és csoportos eredményekről, interjút készítünk hallgatókkal, edzőkkel egyaránt. A tizedik legolvasottabb cikkünk interjúalanya Horváth György volt, akit egy kemény öthetes ciklust követően tavaly júniusban tudtunk elcsípni egy beszélgetésre.

9. Franciaország melankóliája

Április közepén a Savaria Egyetemi Kórus franciaországi koncertútja kapcsán két cikkünk is megjelent: ezek közül a Franciaországról szóló képgaléria aratott igazán nagy sikert.

2

A párizsi Eiffel-torony. – Fotó: Mihajliv Renáta (archív)

8. Másodéves anglisztika szakon, de már a Budapest American Studies Forum részvevője – Interjú Fazekas Patrikkal

Az amerikai politikáról szóló Budapest American Studies Forum tavalyi rendezvényén mindössze 16 hallgató vehetett részt: köztük volt Fazekas Patrik, másodéves anglisztika szakos hallgatónk is. Fiatal kora ellenére jutott el egy ilyen neves rendezvényre, így nem csoda, hogy sokatokat érdekelt az, hogy hogyan is volt ez lehetséges.

7. Zumbásoktól „hangos” az ELTE PPK Sporttudományi Intézet

A SZoESE mindig is nyitottan állt az újdonságok elé; nem volt ez másképp Zelkó Réka esetében sem. Az akkor még mindössze elsőéves tanító szakos hallgató azzal az ötlettel kereste meg Hurtik Péter ügyvezető elnököt, hogy szívesen indítana ingyenes zumbaórákat, hiszen lennének rá jelentkezők. Az ötlet zöld utat kapott, így Réka ma már a szorgalmi időszakok kedd estéin foglalkozást tart. Egy-egy kiadós, 60 perces ugra-bugra után még az alvás is sokkal jobban megy – vallják a résztvevők.

6. Örömhírek és új lehetőségek – interjú Németh Istvánnal

Március 14-én, Budapesten Varga Mihály nemzetgazdaságért felelős miniszter a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki dr. Németh Istvánt, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettesét. Ennek kapcsán készítettünk vele interjút, aki szerint ez az elismerés nem csupán neki, hanem a Savaria Egyetemi Központnak is szól. „A kitüntetés visszajelzés arról, hogy jó úton járunk” – fejtegette.

5. Az ELTE ott van a legboldogabb megyeszékhelyen is

2016 óta minden évben elkészül Magyarország boldogságtérképe, melyet ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoport a Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve készít el. A tavalyi év felmérése alapján a legboldogabb megyeszékhely Szombathely, ahol a régió meghatározó felsőoktatási intézménye, az ELTE Savaria Egyetemi Központ található.

3

Társasjáték est – Fotó: Mihajliv Renáta (archív)

4. SEK-es vagy? Készülj a programokra!

A szombathelyi Hallgatói Önkormányzat igyekszik színes és változatos programokot kínálni a hallgatóknak – egy tavaly márciusban megjelent cikkünkben ezeket szedtük egy csokorba.

3. 5 meglepő tény a felfedezőről, akinek nevét az egyetemi kollégium utcája viseli

Decemberben nemzetközi tudományos konferenciát és megemlékezést szerveztek a szombathelyi származású Afrika-kutató, Magyar László születésének 200. évfordulója alkalmából. A konferencia apropóján 5 meglepő tényt gyűjtöttünk össze a kalandos életű felfedezőről, ami annyira népszerű volt, hogy ez a cikkünk már dobogós helyezést ért el olvasottság tekintetében.

2. Ferrari behúzott kézifékkel – egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé

Talán nem véletlen, hogy a második legolvasottabb cikkünk egy autista lány önéletrajzi könyvének bemutatójáról szól, hiszen ahogy a Savaria Campus Iroda vezetője, Lenkai Nóra nyilatkozott egy korábbi interjúnkban: „a Savaria Egyetemi Központ polgárai szociálisan érzékeny emberek”, így nem csoda, hogy felkeltette érdeklődésüket a téma; olyannyira, hogy ezzel a második helyet érdemelte ki a tudósításunk.

4

A beszélgetésben résztvevők balról jobbra: Nádorné Vörös Ibolya, Oravecz Lizanka és Némethné dr. Tóth Ágnes. – Fotó: Mihajliv Renáta (archív)

1. Kövecses Patti jött, látott, táncolt és győzött

Végül első helyre Kövecses Patríciával készített interjúnk került, aki a cikk születésekor éppen az első évet fejezte be sportszervező szakon. Zelkó Rékához hasonlóan ő is imád táncolni, így a mindig pörgős, ötletekkel teli lány elindított egy hip-hop csoportot. Talán ekkor még voltak, akik kételkedtek Pattiban, ám azóta már az egyetem falain kívül is megmutatták, mit tudnak.

Tavaly összesen 107 cikket írtunk, ebből 36 interjú volt, a többi rövid cikk vagy tudósítás. Ha kíváncsi vagy a szombathelyi hallgatókat érintő témákra – legyen szó közéletről, sportról, tudományról vagy kultúráról -, akkor kövesd rovatunkat 2019-ben is!

Kiemelt kép: Illusztráció – Pixabay

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]