Az ELTE ott van a legboldogabb megyeszékhelyen is

Ahogy 2016 óta minden évben, idén is elkészült Magyarország boldogságtérképe, amiből kiderül: Szombathely a legboldogabb megyeszékhely. A városban található a régió meghatározó felsőoktatási intézménye, az ELTE Savaria Egyetemi Központ.

ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja prof. Oláh Attila irányításával a Bagdi Bella személyiségfejlesztő tréner vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve ezúttal is ötezer 17–88 év közötti férfit és nőt kérdezett meg. A felmérés eredményeit március 20-án, a boldogság nemzetközi napján hozták nyilvánosságra.

jvav_sajtotaj2

Prof. Oláh Attila és Bagdi Bella. Fotó: boldogsagprogram.hu – archív

A boldogsagprogram.hu oldalon közzétett összegzés szerint a felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is. Az alábbiakban az anyagból szemezgettünk.

Mennyire boldog Magyarország?

kutatasi_eredmeny_terkep

A World Happiness Report éves jelentései szerint annak ellenére, hogy hazánk továbbra sem a legkedvezőbb helyet foglalja el a világ országait a lakosok boldogságszintje alapján rangsoroló listán, a trend azt mutatja, hogy évről évre emelkedik a mért boldogság szintje Magyarországon. A 2018-ban kiadott jelentés szerint Magyarország már a 69. helyet foglalja el a 156 országot rangsoroló listán, ahol 2012-ben még a 110., 2013-ban a 104., 2016-ban a 91., 2017-ben pedig a 75. helyen állt.

Tavaly óta boldogabbak vagyunk, a legboldogabb megyeszékhely Szombathely

boldogsagterkep_megyeszekhely_jolletA főbb eredményeket összegezve megállapítható, hogy a World Happiness Reportban (2018) közöltekkel megegyezően a hazai vizsgálat szerint is a 2018-ban megkérdezettek minden régióban szignifikánsan boldogabbnak mondják magukat mint a 2017-es mintában szereplők. A boldogságszint emelkedése a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a legmarkánsabb, Közép-Magyarországon a legkisebb mértékű. Szignifikáns a boldogságszint-emelkedés Békés megyében.

boldogsagterkep2018_megyek

Azok a legboldogabbak, akik…

…gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat, ők szignifikánsan boldogabbak, és ugyancsak szignifikánsan boldogabbak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban vagy kapcsolatban élők. A legboldogabbnak a 4 vagy annál több gyermeket nevelő férfiak és nők vallják magukat.

Változatlanul a 36–50 évesek korcsoportjába tartozó férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb.

feet-2358333_960_720

Illusztráció – Fotó: Pixabay

Az iskolai végzettség fokozata szignifikáns együttjárást mutat a boldogság, a megküzdőképesség, a boldogságteremtés, a mentális egészség és az élettel való elégedettség szintjével, legboldogabbnak a diplomával rendelkezők mondják magukat.

Búskomor nép a magyar?

Az eredményekből kiderül, hogy az ország lakóinak boldogságszintje széles skálán mozog, vagyis a közhiedelemmel ellentétben nem olyan búskomor nép a magyar, mint azt sokan hiszik – mondta Bagdi Bella még az első boldogságtérkép ismertetésekor.

balloon-3147674_960_720

Illusztráció – Fotó: Pixabay

Boldogságnövelés? Hogyan?

Ez nem jelent mást, mint a negatív hatásokkal való megküzdést, és a pozitív élmények minél tovább tartó megélését. Ezek mind tanulható képességek, és fontos tudni, a boldogság a saját kezünkben van! – hangsúlyozta a szakember.

Kiemelt kép: illusztráció – Pixabay

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]