Karagity Milánék rangadóval zárják le az alapszakaszt

A Savaria Egyetemi Központ férfi kosárlabda szakosztálya hétről hétre rangadókat játszik. Kéri Péter csapata egy hete a TFSE csapatával játszott, ma (kedden) pedig a Pécsi Egyetem csapatának otthonában lép pályára. A mérkőzésekről a csapat edzőjét, illetve egyik játékosát Karagity Milánt kérdeztük.

Vereség Budapesten, úgy tűnik, Szombathelytől távol nem megy annyira csapatnak.

Ez a harmadik idegenbeli vereségünk az egyetemi bajnokságban. De elmondhatjuk, hogy az élmezőny eddig hozta a hazai meccseit, mint ahogy mi is. Az tud az alapszakasz végére jobb pozíciót kiharcolni, aki idegenbeli győzelmeket tud szerezni. Sajnos eddig ez nekünk nem sikerült.

Igazi rangadónak harangozták be ezt a mérkőzést, mind a TF, mind pedig a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZoESE) játékosai is, Te is így érezted?

A mérkőzés az alapszakasz elsőségről döntött, tehát nem is lehetett más, csak rangadó. A hangulat valóban ennek megfelelő volt az első félidőben, de sajnos a harmadik negyedben egy ötperces rövidzárlat megpecsételte a sorsunkat.

Kéri Péter csapata rangadó után és rangadó előtt áll az egyetemi bajnokságban. Fotó: Hungary Sport

Kéri Péter csapata rangadó után és rangadó előtt áll az egyetemi bajnokságban
Fotó: Hungary Sport (archív)

Rangadónak is indult, hisz félidőben 44-40-re még ti vezettetek, aztán jött a 3. negyed…

Így igaz, bár csak négy ponttal vezettünk a félidőben, de a második negyedben mi diktáltuk a mérkőzés ritmusát. Sok hibával játszottunk, ennek ellenére kontrolláltuk a mérkőzést. A harmadik negyedben azonban szétesett a támadójátékunk, ami a védekezésünket is magával húzta.

Edzőként hogy látod, mennyire volt nehéz végignézni a 30-9-re elvesztett negyedet?

Gyermeteg hibákat vétettünk, egymás után adtuk kézbe a labdákat, amiből az ellenfél gyors és könnyű kosarakat szerzett. Két időkéréssel is próbáltuk megtörni a TF lendületét, és visszarázni a srácokat a mérkőzésbe, de nem sikerült.

A mérkőzés vége felé új védekezést is kipróbált a csapat. Lesz ennek jelentősége a jövőben?

A negyedik negyedben védekezést váltottunk, hogy ezzel állítsuk meg a TF támadásait. Ezzel sikerült még egyszer látótávolságon belülre kerülnünk. De aztán megint produkált egy 8:0-át a TF. A védekezésváltással elsősorban ezen a meccsen szerettük volna kihúzni magunkat a mélypontról, de nem sikerült.

Ma Pécsre látogat csapat, ahol a 2. hely lehet a tét. A mérkőzés fontos lesz a bajnokságok kimenetele szempontjából?

Az az elvem, hogy minden mérkőzést meg akarunk nyerni, és nem mindegy az sem, hogy hányadik helyen végez a csapat. Azonban a bajnokság áprilisban kezdődik. A rájátszás és a döntő teljesen más műfaj. Utóbbi esetében nem férnek bele olyan hibák egyetlen meccsbe sem, mint a TF ellen.

"A mai mérkőzésen nem férnek bele a gyermeteg hibát" Fotó: Hungary Sport

“A mai mérkőzésen nem férnek bele a gyermeteg hibák”
Fotó: Hungary Sport (archív)

Negyedik mérkőzésetekre készültök a Pécs csapata ellen, hisz az egyetemi pontvadászat mellett már az NB II-ben kétszer is megmérkőztetek. Tudtok újat mutatni egymásnak?

Így van, mindkét bajnokságban megmérkőzünk egymás ellen. Szerintem nem is az lesz a siker kulcsa, hogy újat mutassunk egymásnak vagy meglepjük őket, hanem hogy pontosan és fegyelmezetten játsszuk a saját játékainkat. A TF elleni fiaskó után úgy érzem, hogy javítana a csapat az ott mutatott játékon, és talán ez az akarás lesz a kulcsa annak, hogy összeszedett és kemény játékot mutassunk.

Két, végletekig kiélezett mérkőzést és egy sima győzelmet hozott az eddigi három összecsapásotok. Ma milyen kimenetelre számítasz?

Mindenképpen kiélezett, küzdős mérkőzésre számítok, egyrészt mert erős csapatról beszélünk, amely ráadásul otthon fogad minket, másrészt azért, mert ez a győzelem a Pécsnek ugyanolyan fontosságú, mint nekünk, hiszen mindketten három vereséggel állunk jelenleg. Igaz még nekik van egy függőben lévő le nem játszott mérkőzésük, amiről még nem határozott a szövetség, de mi nem erre apellálunk, hanem mindenképpen nyerni szeretnénk.

Nem vagytok könnyű helyzetben, hisz ez lesz a harmadik meccsetek nyolc nap alatt…

Nem könnyű ilyen helyzetben megtalálni a megfelelő terhelés-pihenés arányt, de fel vagyunk készülve erre, hiszen ebben a szezonban ez gyakran előfordult már. Mindenki megfelelő állapotban van, mind fizikailag, mind szellemileg ahhoz, hogy a maximális teljesítményt nyújtsa a pályán.

Más tényezők is hátráltatnak titeket. Kovács Bence nem tud a csapattal utazni térdsérülése miatt, te és Gábor Máté pedig kisebb sérüléssel vállaljátok a játékot.

Igen, sajnos nem teljes kerettel fogunk elutazni, és vannak sérültjeink is, ahogy te is említetted. Koxi térdsérülése talán nem olyan súlyos, mint eleinte hittük, 2-3 hetes pihenés van kiírva neki. Máté bokasérülésből tér vissza, én pedig egy kisebb mellkas-sérülést pihentem ki az elmúlt héten. Véleményem szerint egyik sem fog érződni a pályán mutatott játékunkon.

Karagity Milán mellett Gábor Máté is kisebb sérüléssel bajlódik. Fotó: Hungary Sport

Karagity Milán mellett Gábor Máté is kisebb sérüléssel bajlódik
Fotó: Hungary Sport (archív)

Edzőtök, Kéri Péter már említette, hogy a „bajnokság” áprilisban kezdődik, mit érthet ez alatt?

Úgy értette, hogy áprilisban kezdődik a rájátszás, ahol eldől, ki kerül be a döntőbe. Nekünk a bajnokság megnyerése a cél, ehhez csak egy-egy lépcsőfokot jelentenek az alapszakaszban játszott mérkőzések. Ezzel tökéletesen egyetértek én is és a csapat is, hiszen nem itt kell csúcsformában lenni, hanem majd a 4-es döntőben. Így is lett ütemezve a felkészülésünk, és az év közben elvégzett munka is úgy adaptálódik majd.

Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy az alapszakasz utolsó meccsén sikeresen szerepeljetek?

Ugyanaz, amiből eddig is győzni tudtunk, és már sokszor kiemeltük: a csapatjáték, a koncentráció és a kemény védekezés. Na meg persze a SZoESE-SZÍV!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]