Velük fesztiválozunk idén nyáron – 3.rész

Sorozatunkban sorra vesszük a szerintünk legjelentősebb fesztiválfellépőket, akik hazánkban állnak színpadra idén nyáron. Sziget, Sound, Volt, Strand, Efott és így tovább, vegyesen. Ebben a részben: Alt-J, Enter Shikari, Lukas Graham, Troyboi, Watsky.

ALT-J, Sziget, aug. 15.

Klasszikus mesékbe illő sikersztori. A srácok találkoznak az egyetemen, elkezdenek a GarageBand alkalmazáson dalokat rögzíteni, majd megcsinálnak egy Breezeblocksot, amire a fél világ rááll. A legenda szerint az Alt-J hangzását nagyban meghatározta, hogy a koliszobában kezdtek zenélni, ahol nem lehetett nagyon hangoskodni, ez okozza a finomkodó basszus -és dobhasználatukat. A Leedsből származó indie zenekar idén új lemezzel érkezett, az pedig, ami az előző részünkben említett Kasabianról elmondható, az Alt-J-re a legkevésbé sem igaz. A RELAXER egy csupán nyolc számos lemez, ugyanakkor nincs híján kísérletezésben. Joe Newmanék még House Of The Rising Sun-feldolgozást is készítettek rá. Érdemes meghallgatni. Ahogy a koncertet is a Hajógyárin, habár a 2015-ös Sziget-fellépésük után többen kevésnek tartották őket a nagyszínpadhoz, meglátjuk, 2017-re mennyit fejlődtek koncertzenekarként.

ENTER SHIKARI, Volt, jún. 30.

Képtalálat a következőre: „enter shikari”

Valljuk be, ebben az országban aki eddig ott akart lenni egy Enter Shikari-koncerten, az már biztosan volt is. A metal zene műfaji határain felülemelkedő angol zenekart akkor hallgathatta meg élőben egy magyar rajongó, amikor épp kedve volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogják megint szétszedni a színpadot júniusban, hiszen hatalmasak élőben, a zenéjükben vegyülő hardcore-, heavy metal-, dubstep-, d’n’b-elemek (a teljesség igénye nélkül) annyira “veretéskompatibilissé” teszik az Enter Shikarit, hogy kár lenne kihagyni a koncertjüket, ha Sopronban jártok.

LUKAS GRAHAM, Campus, júl. 22.

Amikor egy barátom átküldte nekem a 7 Years-t, mert pont születésnapom volt, és nagyon létösszegző hangulatban voltam, abszolút értékelhető, kis feltörekvő előadónak tűnt Lukas Graham. Nem gondoltam volna akkor, hogy másfél éven belül az egyik legjelentősebb kurrens popsztárrá növi ki magát. Egy dán tehetség Koppenhágából, már az egész világot bejárta, koncertezett nálunk is. A Campus fesztivál részéről pedig óriási lépés, hogy a Prodigy mellett őt is fel tudja vonultatni a nagyszínpad koncertjeinek zárásaként.

TROYBOI, Balaton Sound, júl. 9.

Képtalálat a következőre: „troyboi”

A Troy Henry néven született dél-londoni fiatalember nagy szakmai elismertségnek örvend. Ő is gyakran megfordul hazánkban egy-egy bulira, tavaly a Szigeten is fellépett. Troyboi egy trap-orientált elektronikus zenei producer, pop előadókkal is gyakran közreműködik (pl. Little Mix, Zayn). Az idei Soundon szerintem egyik legminőségibb pontja a line-upnak, aki bírja az ilyen zenét, annak szívből ajánlom.

WATSKY, Sziget, aug. 10.

George Virden Watsky 1986-ban született San Franciscoban. Eddigi karrierje során a zenén kívül foglalkozott még színészmesterséggel, valamint kiemelkedő képviselője az amerikai slam poetry-nek. 2009-ben adta ki első albumát, melynek címe egyezik családnevével és művésznevével. Azóta folyamatosan gyártja a dalokat, lemezeket, és rapzenében való munkássága példaértékű a tekintetben, hogy létezik értékelhető, minőségi fehér rap, és hogy a hiphop nem az afroamerikaiak privilégiuma. Watsky teljesen más ligában játszik, mint például az első részünkben említett Vince Staples, mégis a műfaj rajongói között ugyanúgy képes volt kanonizálódni. Ez nem az a koncert lesz, amin végignyomjuk majd a szövegeket, mert a srác valami elképesztő gyorsan képes beszélni, ugyanakkor dallamos refrénjei alatt hatalmasat fog szólni a sátor. Még akkor is, ha háromnegyed 5-kor kezdődik. Ez idő tájt úgysincs komoly konkurenciája fellépők tekintetében, gyertek el rá, epic lesz!

Köszi, hogy ismét velünk tartottatok, nemsokára jövünk a negyedik résszel. Mindenkinek a legjobbakat a vizsgaidőszak célegyenesében!

A képek forrása: Volt.hu, Mosh, DJCity News

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]