Velük fesztiválozunk idén nyáron – 1.rész

Sorozatunkban sorra vesszük a szerintünk legjelentősebb fesztiválfellépőket, akik hazánkban állnak színpadra idén nyáron. Sziget, Volt, Strand és így tovább, vegyesen. Ebben a részben a Bastille, Vince Staples, Years & Years és a Flume kerül terítékre.

 

BASTILLE, Strand Fesztivál, aug. 24.

A londoni indie-pop zenekar szinte már hihetetlen, mennyire szívesen jön vissza Magyarországra. Zsinórban ez a negyedik év, hogy hazánkban koncerteznek. Voltak kétszer a Szigeten, egyszer Volton, most pedig Zamárdiba látogatnak el. De arra, hogy nem lesznek unalmas visszatérő vendégek, garancia, hogy idén a tavaly megjelent nagylemezükkel turnéznak, amelyről rengeteg dalt nem hallhatott még élőben a magyar közönség. Dan Smith és zenekara elképesztő alázattal zenélnek, emellett profin koreografálják fellépéseiket. Az olyan ugrálós himnuszok mellé, mint a Pompeii vagy az Icarus, most odakerül még a Send Them Off! vagy az elszállós Two Evils. Jó lesz, várjuk!

VINCE STAPLES, Sziget Fesztivál, aug. 14.

Képtalálat a következőre: „vince staples”

 

Nagyon fontosnak tartottam, hogy már az első részben itt legyen ennek a fiatalembernek a neve. Vince Staples egy kaliforniai feltörekvő underground rapper, hazánkban kevesen ismerik, viszont fontos egyénisége a kortárs hiphop zenének. Beatjeire óriásit lehet pörögni, szövegei költői igénnyel megírt, társadalmi utalásokkal átitatott darabok, amelyeknek fontos témája a feketék egyenlőtlensége, de akár a szerelem is. Érdemes megismerkedni eddigi életműével mielőtt megtervezitek a pontos programotokat a Hajógyárin.

YEARS & YEARS, Volt Fesztivál, jún. 29.

Ők is visszatérő vendégek, hiszen tavaly a Szigeten adtak nagyszabású koncertet. A maga műfajában a Years & Years meghatározó electropop produkció, élén egy olyan egyéniséggel (Olly Alexander), aki különleges öltözetekben jelenik meg, remekül énekel, nagyon tudja, hogyan érintse meg a hallgatót. Fontos figura a popzenében, társadalmi szerepvállalása is példaértékű. A tavalyi produkciójuk alapján pedig nem nagyon számíthatunk csalódásra.

FLUME, Sziget Fesztivál, aug. 14.

Képtalálat a következőre: „flume”

Harley Edward Streten egy ausztrál származású producer. Nem fér kétség hozzá, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb elektronikus zenei durranása. Zenéjét nem a hallgatók által már ismert panelekből rakja össze, hanem állandóan kísérletezik, mégis megkap közreműködőként olyan popsztárokat, mint Tove Lo, de szeret az undergroundból is társakat találni, dolgozott a Glass Animals énekesével, és van több közös dala a fent említett Vince Staplesszel is. Flume első koncertjét adja Magyarországon, én nem gondolom, hogy kihagyható lenne.

 

Az elkövetkezendő hetekben készülünk nektek a hazai fesztiválok nagy neveinek folyamatos bemutatásával, az eseményekről pedig beszámolunk a nyáron. Maradjatok velünk!

A képek forrása: Lángoló Gitárok; aclaimmag.com; Music Feeds

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]