Idén is jön a “legnagyobb magyar kisfesztivál”, a Bánkitó!

Brit pánkok, izraeli popcsajok, orosz DJ és észt gitáros, plusz a magyar zene legfontosabb bandái, több mint 140 civil és kulturális program, független színházi szemle és képzőművészeti kiállítás. Emellett tó, napsütés, családias hangulat és a bánki táj – ahogyan azt már megszokhattuk a Bánkitó Fesztiváltól. Az idén már hivatalosan is négynapos “legnagyobb magyar kisfesztivál” idén július 12. és 15. között várja a buli, a kultúra, a társadalom és persze a fürdés iránt érdeklődőket. Nézzük, mire számíthatunk idén!

Európa-zene

A zene terén a Bánkitó választéka szélesedik, most már nem csak a legizgalmasabb magyar együtteseket hallgathatjuk a tó partján, a fesztiválszervezők ugyanis fontosnak tartják, hogy a kelet-közép-európai régió wannabe nagyszínpados és már befutott bandái is teret kapjanak. A megszokott hazai szelekció mellett így idén több feltörekvő és már ismert külföldi zenekarral bővül a fellépők listája, ami egyebek mellett az észt Intsikurmu fesztivállal és a BUSH-sal (Budapest Showcase Hub) együttműködve készült el. Nekik köszönhetjük az észt Argo Vals fellépését (akinek legújabb kislemezét a KEXP mutatja majd be), ő space-gitárral és szétdelayezett improvizációval érkezik a tóra. És nemkülönben izgalmasnak ígérkezik a szintén a #newkidsfromtheblock vonalát erősítő cseh DIV I DED zenekar.

Bánkitóból Pánkitó

A fesztivál kiemelt külföldi fellépői a brit Slaves és a német The Picturebooks – így válik egy éjszakára a Bánkitó “Pánkitóvá”. Ugyanakkor természetesen a magyar zenei tehetségekről sem feledkezhetünk meg, szerencsére idén is ott lesz a Middlemist Red, és ismét jön a Zságer-Genser páros Changing Grey-re keresztelt elektronikus live-actje is. Szintén öröm, hogy idén is andaloghatunk-rophatjuk a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Csaknekedkislány és a Ricsárdgír muzsikájára a Tószínpadon naplementézve.

Ugyanígy a visszatérők csapatát erősíti a Fran Palermo, a Bohemian Betyars, az Anima Sound System az új albumukkal, a Zagar az új produkciójukkal és a Panel Surfers is.

A társadalomkritikus hip-hopot szeretőknek sem kell csüggedniük, hiszen Bankos mellett a 2015-ben már fellépett Bobafett is újra hazajön egy koncertre az S*10 sátrába.   

A tavalyi sikerek után a régiek mellett az Auróra színpada is újra érkezik a tóra, a KERET pedig már nem csak pop-up koncertekkel fog feltűnni a fesztivál körül, hanem minden este házibulikat is tartanak majd az egyik tábori faházban. Ezek a kreatív, egyedi megmozdulásoktól lesz a híres Bánkitó-hangulat az, ami.  

Végül, de nem utolsó sorban valószínűleg az idei Bánkitó legmeglepőbb zenekara az izraeli A-WA lesz; három arab zsidó nővér, akik Habib Galbi című slágerükkel már keresztülszántottak a Közel-Keleten.

Elektronikus

A fesztiválon idén is fontos szerepe lesz az elektronikus zenének: a Déli Színpadra keresztelt új helyet a Lost Minute-ból már jól ismert Naga és Peter Bernath avatják, és a legmenőbb pesti és vidéki buliszervező csapatok képviseltetik majd magukat a Deepfields-től a Technokunston át a LavaLava-ig. Az első hazai Boiler Room bulit megtáncoltató Route 8 és Imre Kiss mellett az orosz Doyeq élő szettje is biztosítva van már. A fesztivált a minden évben visszatérő Bernáthy Zsiga zárja majd.

Persze nem csak a Déli Színpadon lesznek a főszerepben az ütemek. Érkezik még az osztrák Elektro Guzzi is instrumentál technójukkal és az S*10 színpadon idén is lesz UFFALO STEEZ. Emellett a Tilos Rádió a Robur csapatával hozza majd “a tavalyi igazi tilosos feelinget”. Break, hiphop, funk, RÉV.

Színház

A Bánkitó Fesztivál idei célja is az, hogy független színházi szemleként mutassa be a legfontosabb kortárs magyar darabokat – emellett azonban kifejezetten a fesztiválra készülő produkciók is lesznek, amelyeket az érdeklődők kizárólag Bánkon láthatnak. A szervezők fő szempontja, nem meglepő módon, olyan társulatok, előadók meghívása volt, akik képesek fontos társadalmi kérdésekre releváns módon reagálni, és rendhagyó színházi látásmóddal rendelkeznek.

Mindenképpen kiemelendő, hogy ott lesz a fesztiválon Hajdú Szabolcs a Látókép Ensemble-lal, aki nem csak a már híressé vált Ernelláék farkaséknál című filmjét hozza el, hanem a film színdarab-változatát és a következő részt, a Kálmán napot is. Mellettük ott lesz még a Tünet Együttes, a Táp Színház, Dollár Papa Gyermekei, a Mentőcsónak Egység és a Stereo Akt is, Papp Réka Kinga és Darvas Kristóf pedig (nem túl) limonádé stand-uppal készül.

Civil_kult

A Bánkitó Fesztivált a családias hangulat mellett talán a társadalmi programjai különböztetik meg leginkább a többi fesztiváltól. Az idei rendezvény fő témája, hű maradva folyamatos társadalmi érdeklődéséhez, a korrupció. Ezt a kérdéskört minden zenész, művész, civil így vagy úgy kommentálni fogja – a szervezők teljesen szabad kezet adtak a probléma sokszínű feldolgozásához. Ahogy minden évben, idén is számos civil szervezettel találkozhatunk Bánkon – a legnagyobb és legfontosabb civil szereplők között említhetjük például a TASZ-t, a K-Monitort vagy az Amnestyt. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a Bánkitón több mint 140 ilyen program közül válogathatunk, ebből ajánlásképp néhányat említünk csak: az Átlátszó.hu, a Direkt36 és a Transparency szerepjátékában egy újságíró, politikus vagy oligarcha bőrébe bújva lehet majd felderíteni a korrupciót vagy épp korrumpálódni. A Tanítanék Mozgalom interaktív ‘tanórát’ tart arról, hogy az iskolában egy diák, egy szülő és egy pedagógus hányféle módon lehet kiszolgáltatva, milyen korrupciós szituációkba kerülhetnek, és hogyan tehetnek ellene. A Mérei Szakkollégium pedig egy Honfoglaló-szerű játékkal érkezik, amelyben a kérdések a korrupció témáját dolgozzák fel konkrét budapesti esetek alapján és mindegyik kapcsolódik ahhoz a területhez (budapesti kerülethez!), amelynek megszerzéséről a verseny folyik.

Képző

A vizualitás és a képzőművészet már korábban is fontos momentuma volt a fesztiválnak, idén azonban a Bánkitó képzőművészeti fesztiválja önálló címet is kapott: EinstandA képzőművészeti rész idén is, a tavalyihoz hasonlóan három szekcióból fog összeállni. A meghívott művészek szekciójában ott lesz Gróf Ferenc, Kisspál Szabolcs és Monory Ráhel is. A Fiatal Írók Szövetsége egy nyílt irodalmi pályázatot hirdetett korrupció témakörben, a hat nyertes pályaművet pedig a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület hat tagja jeleníti majd meg szekciójukban különböző médiumokon keresztül. Ezek mellett a fesztiválszervezők a kezdetektől fogva fontosnak tartják, hogy aktívan bevonják a fesztiválozókat a programok megvalósításába, ennek a tradíciónak a folytatásaként pedig idén is kiírásara került az Open Call szekció pályázata, amelynek győztesei is kiállítanak majd a fesztiválon.

 

A fesztivál természetesen idén is non-profit, így az érkezők szponzorlogóktól és reklámzajtól megkímélve élvezhetik a programokat. És hát, ennyi kulturális és civil program közepette, a tó partján, a napsütésben nincs is más dolgunk, csak élvezkedni. Akinek még nincs jegye, az július 11-ig tud vásárolni elővételben, a helyszíni áraknál kedvezményesebben. Ott találkozunk!

 

Forrás: Bánkitó

Kép forrása: Szemerey Bence, Bánkitó

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]