Véget ért a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó

A június 17-én véget ért találkozón összesen húsz díjat osztottak ki, a legjobb előadásért járót az Örkény Színház produkciója nyerte el.

A 2017-es POSZT versenyprogramjában tizennégy előadás szerepelt, melyeket Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatott. A több mint 30 előadásnak otthont adó fesztivál a versenyprogram köré szerveződött, a közönség különböző műfajú darabokat láthatott, a monodrámáktól kezdve a zenés előadásokig. Az idei találkozón Halász Judit volt a díszvendég. A kísérőprogramokat Pécs belvárosában tartották, több koncertnek és előadásnak a Zsolnay Kulturális Negyed adott otthont, míg a szombati díjkiosztó gála helyszíne a Kodály Központ volt.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a gálán elhangzott beszédében kiemelte, hogy a fesztivál túl van azon az időszakon, amikor “kérdés volt, hogy lesz-e POSZT, vagy így lesz-e POSZT”, továbbá visszatért a találkozó ünnepi jellege. A zsűrik “egységesen és közfelkiáltással” ítélték oda a díjakat, s ez a politikus szerint azt mutatja, hogy “a kvalitások – miközben nagyon közel vannak egymáshoz – mégis kiugranak”.

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a fesztiválprogram tekintetében új utakat járnak. Elmondta, hogy a versenyprogramokra 3500, míg a kísérőprogramokra 7500 nézőnek tudtak jegyet biztosítani.

A POSZT-ot záró gálaesten összesen húsz díjat osztottak ki. A szakmai zsűri mellett közönség zsűri is díjazta a produkciókat, a zsűri 14 szakmai díjának egyenként 250 ezer forintos pénzösszegét a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) biztosította. A zsűri kitüntetésein felül a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díját, a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület díjait, valamint a Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díját is odaítélték szombat este.

A szakmai zsűri díjazottjai:

Legjobb előadás: Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház

Legjobb rendezés: Székely Kriszta (Nóra – karácsony Helmeréknél, Katona József Színház)

Legjobb női főszereplő: Ónodi Eszter (Nóra – karácsony Helmeréknél, Katona József Színház)

Legjobb férfi főszereplő: Trill Zsolt (III. Richárd, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója)

Legjobb női mellékszereplő: Für Anikó (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház)

Legjobb férfi mellékszereplő: Nagy Viktor (Apátlanul (Platonov), Katona József Színház, Kecskemét)

Legjobb 30 év alatti női színész: Sodró Eliza (A falu rossza, Weöres Sándor Színház)

Legjobb 30 év alatti férfi színész: Gyöngyösi Zoltán (III. Richárd, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója)

Legjobb színházi zene: Kákonyi Árpád (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház)

Legjobb koreográfia: Bodor Johanna (A chicagói hercegnő, Budapesti Operettszínház)

Legjobb írói és dramaturgi munka: Wéber Kata és Boronkay Soma (Látszatélet, Proton Színház, Trafó)

Legjobb jelmez: Ignjatovic Kristina (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház)

Legjobb díszlet: Ágh Márton (Látszatélet, Proton Színház, Trafó)

Legjobb fényterv: Yuri Kordonsky (A mélyben, Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A közönségzsűri díját Kocsis Pál kapta, a kecskeméti Katona József Színház Apátlanul (Platonov) című előadásában való alakításáért. A Színházi Dolgozók Szakszervezete a Básti Lajos-díjat Harsányi Attilának, a Miskolci Nemzeti Színház művészének ítélte oda, a Rusznyák Gábor rendezte Kivilágos kivirradtig című darabban a jegyző szerepének megformálásáért.

A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díjat Szerémi Zoltán nyerte el (A falu rossza, Weöres Sándor Színház).

A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület díjait a legjobb férfi alakításért: Kocsis Pál (Apátlanul (Platonov), Katona József Színház, Kecskemét), míg a legjobb női alakításért Kováts Adél (Futótűz, Radnóti Színház) kapta.

A Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díja az idei Nyílt Fórum legjobb színművének járt, ezt Znajkay Zsófia vihette haza, Rendezői változat című munkájáért.

Forrás: mtiIndexszinházPOSZT

Kép: Kultúra online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]